Култура и Кошлуков... Екип от БНТ го вини в натиск, а той?

Отвръща им с 14 точки тезиси в социалната мрежа Facebook
54
Култура и Кошлуков... Екип от БНТ го вини в натиск, а той?
Снимка: Кадър БНТ

Екипът на предаването по БНТ "Денят започва с култура" обвини новия програмен директор на обществената телевизия Емил Кошлуков в натиск. Това се случи няколко дни, след като стана ясно, че  Кошлуков има намерение да преориентира предаването към по-лайфстайл и популярна тематика.

Той дал срок от две седмици на екипа да удвои рейтинга на предаването, като промени структурата и тематиката му. В противен случай хората от екипа щели да бъдат сменени с такива, които "могат и знаят как да се направи".

Реакцията си работещите за "Денят започва с култура" изразиха в декларация, прочетена от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович тази сутрин.

В нея е посочено, че е притеснителна намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани.

"Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", заявиха водещите.

Ето и текста на декларацията:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на "Денят започва с култура" и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването "Денят започва с култура", което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.
Ето защо заявяваме:
• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
"Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Емил Кошлуков също отговори на упреците срещу него, че налага цензура.

"Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена или е нарушен законът по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз в качеството си на директор", посочи той.

Кошлуков отвърна на атаката с 14 точки тезиси в социална мрежа Facebook:.

Понеже гледам, че някои хора силно се вълнуват от обществена телевизия, нейните цели и задачи:
1. Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес.
2. Нейните задачи, цели и функции са описани ясно в закона, особено в чл. 6. Ако някой смята, че може да ги определи по-добре, да влезе в парламента, да напише нов закон и да го приеме. Засега действа този.
3. За да изпълни своята мисия, обществената телевизия трябва да е отново именно това, телевизия. Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?
4. Обществените телевизии имат висок рейтинг в цяла Европа. Достатъчно е да видите френската, италианската, британската, сръбската и т. н. Просто когато имаш добри предавания, имаш и зрители.
5. БНТ има добри предавания, качествени журналисти и производство, постига и добри резултати. Не винаги, но постига. Нашата цел е да станат още по-добри.
6. Обсъжданията на продукциите, тяхната промяна и подобрение, структурно, съдържателно и програмно, е наша задача. Ние го правим в телевизията, всекидневно. Анализираме данните, следим конкуренцията, проучваме опита на другите по света.
7. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения.
8. Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена, или е нарушен закона по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз, в качеството си на директор.
9. БНТ е длъжна да осигурява плурализъм на мненията, както и на гледните точки. Именно затова е важно хората да знаят кой какъв е, когато говори от ефира на БНТ. Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие.
10. Ако имаме проблеми в БНТ, аз вярвам, че трябва да ги решаваме, не да се оправдаваме, че не можем. Нито пък смятам, че дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове.
11. Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да станат още по-популярни и обичани от много хора. Това е моя цел и задача.
12. Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече.
13. Видях призива на едни политици, които зоват да си върнат БНТ. Не знаех, че е била тяхна. Но знам, че вече няма да е на нито една партийна централа, колкото и да не им се вярва. БНТ ще бъде обществена телевизия.
14. Надявам се и да бъде гледаема и качествена, каквато тя е била почти винаги. Ще се опитваме да я направим още по-добра, с помощта на нашите зрители.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
18
 
! Отговори
гост преди 9 месеца
До аз-ът Ха-ха-ха!От вчера пак си активен-навсякъде и само срещу Емил Джасим,много те е наплашил,има за какво!Азът ти не е излизал отдавна оттам, дето слънце не огрява,мнооого отдавна и как да стане като нямаш потенциал.Омразата е болест!Завистта -също!
47
0
 
19
 
! Отговори
и аз до дори преди 9 месеца
До Дори
Явно любимата ти дума е л..но!Чак пяна ти изби,усеща се-много омраза,много нещо и...нищо смислено.Такива като тебе,с такова мислене,не дай Бог да бъдат поканени някъде!Няма интелигентен човек,който да повярва на лъжите и измислиците за Джасим!Стой си в "Блиц"!
46
2
 
19
 
! Отговори
МакКонар преди 9 месеца
Кошлуков може да е всякакъв, но ако по единствената телевизия която наистина се излъчва във всеки дом има 100 минутно предаване което го гледат 20 000 души нещата не могат да продължават така. Въобще не ми харесва позицията на екипа на предаването. Вместо да се опитат да разрешат проблема с взаимни отстъпки, те много "културно" направиха цирк за пред цяла България.
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как е възможно един от рупорите и медийни лакеи на #КОЙ да стане програмен директор в БНТ?!!! СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ, УТРЕ МОЖЕ ДА Е ВЕЧЕ КЪСНО!!!
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя Кошлуков нали е на хранилката на Пеевски защо го пускат в БНТ ?
43
1
 
22
 
! Отговори
luckyman преди 9 месеца
Навремето в "зората на демокрацията"... ..1989,90,91 Емил беше един от лидерите в СДС... ..понеже не възприе онова дето народа по-късно нарече "седе растия" беше елиминиран финно! Първо на младото момче ( тогава) предложиха следване в САЩ... ...а след като си дойде.... ....в девета глуха.... ...Костов!?
42
5
 
22
 
! Отговори
Браво! преди 9 месеца
Браво Емо, само така! от тука нататък соро соидите ще ти сготвят патентовани мизерии и хибридни кампании, но не се давай! И всичките откраднати милиарди на Прокопиев, Донев, Василев и т.н. не са в състояние да скрият отровната пяна на тез чер веи!
41
4
 
25
 
! Отговори
па, преди 9 месеца
Кошлуков и Дилов-син са си партийни и медийни цветарки.Като пеперуди прелитат от цвят на цвят с всеки който е на власт.Писнаха на всички,във всички телевизии,във всички режисирани предавания,ръсят "мъдрости" непотребни на аудиторията.
40
3
 
21
 
! Отговори
до 31 преди 9 месеца
А когато стар шеВ поиска нова шеВна машина какво става. Обясни, че ми се струваш високо интелигентен
39
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кошлука яде на Бойко суджука!
Кошлука и ГРОП на боклука!
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Оруел Независими журналисти в БНТ???!!! Я пак!!!!
37
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вън от телевизията, това менте, рупор на Тиквата и Прасилиян.
36
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сузанита Дългото Бедро!
35
10
 
28
 
! Отговори
Мазут с олио преди 9 месеца
Кошлука на боклука!
34
5
 
21
 
! Отговори
Оня преди 9 месеца
до Дори

Рядко срещана глупост... но се увеличавате за съжаление
33
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БНТ имат една дебела пишман репортерка Ирина Цонева, която всяка вечер с такъв плам и жар чете хвалебствени слова за Боко Тиквата и ГЕРБ, че чак и севернокорейска репортерка би се изчервила!
Кошлуков ако е принципен първо нея трябва да изрита, ама не му стиска естествено, че господарите му ще изритат него
32
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям вой е тук! Явно Кошлуков кофти е настъпил по мазола "кадърните и работливи" журналисти!
31
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато нов шев поиска промяна, това се обявява за едва ли не посегателство върху свободата. Но кой от журналистите се интересува от нуждите на зрителя и дали те също не искат промяна? Нормално е да овехтее предаването за толкова години, ами създайте нещо по-динамично и модерно. С малки изключения- новините и 2-3 рубрики- БНТ е доста скучновата и поостаряла като форма. Кошлуков или друг, всеки шеф ще се замисли за промяна, ако е умен.
30
9
 
39
 
! Отговори
Дори преди 9 месеца
Само факта, че са канили като експерт лекенцето кучи син Е. Джасим в предаването си е достатъчно да бъдат уволнени, а Кошлуков дори им е дал възможност да си променят лайня.ното предаване (точно това е точното име на предаването им - щом като според Джасим Левски бил лай.но). А тъ.пите водещи сега се правят на ощипани моми и нападат Кошлуков.Е сега вече трябва немедлено да бъдат уволнени!
29
14
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 9 месеца
Кошлуко е отдавнашен хомосекшъл и затова е назначен в БНТ... Да кани родоотстъпници и джендъри.