Култура и Кошлуков... Екип от БНТ го вини в натиск, а той?

Отвръща им с 14 точки тезиси в социалната мрежа Facebook
54
Култура и Кошлуков... Екип от БНТ го вини в натиск, а той?
Снимка: Кадър БНТ

Екипът на предаването по БНТ "Денят започва с култура" обвини новия програмен директор на обществената телевизия Емил Кошлуков в натиск. Това се случи няколко дни, след като стана ясно, че  Кошлуков има намерение да преориентира предаването към по-лайфстайл и популярна тематика.

Той дал срок от две седмици на екипа да удвои рейтинга на предаването, като промени структурата и тематиката му. В противен случай хората от екипа щели да бъдат сменени с такива, които "могат и знаят как да се направи".

Реакцията си работещите за "Денят започва с култура" изразиха в декларация, прочетена от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович тази сутрин.

В нея е посочено, че е притеснителна намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани.

"Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", заявиха водещите.

Ето и текста на декларацията:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на "Денят започва с култура" и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването "Денят започва с култура", което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.
Ето защо заявяваме:
• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
"Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Емил Кошлуков също отговори на упреците срещу него, че налага цензура.

"Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена или е нарушен законът по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз в качеството си на директор", посочи той.

Кошлуков отвърна на атаката с 14 точки тезиси в социална мрежа Facebook:.

Понеже гледам, че някои хора силно се вълнуват от обществена телевизия, нейните цели и задачи:
1. Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес.
2. Нейните задачи, цели и функции са описани ясно в закона, особено в чл. 6. Ако някой смята, че може да ги определи по-добре, да влезе в парламента, да напише нов закон и да го приеме. Засега действа този.
3. За да изпълни своята мисия, обществената телевизия трябва да е отново именно това, телевизия. Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?
4. Обществените телевизии имат висок рейтинг в цяла Европа. Достатъчно е да видите френската, италианската, британската, сръбската и т. н. Просто когато имаш добри предавания, имаш и зрители.
5. БНТ има добри предавания, качествени журналисти и производство, постига и добри резултати. Не винаги, но постига. Нашата цел е да станат още по-добри.
6. Обсъжданията на продукциите, тяхната промяна и подобрение, структурно, съдържателно и програмно, е наша задача. Ние го правим в телевизията, всекидневно. Анализираме данните, следим конкуренцията, проучваме опита на другите по света.
7. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения.
8. Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена, или е нарушен закона по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз, в качеството си на директор.
9. БНТ е длъжна да осигурява плурализъм на мненията, както и на гледните точки. Именно затова е важно хората да знаят кой какъв е, когато говори от ефира на БНТ. Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие.
10. Ако имаме проблеми в БНТ, аз вярвам, че трябва да ги решаваме, не да се оправдаваме, че не можем. Нито пък смятам, че дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове.
11. Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да станат още по-популярни и обичани от много хора. Това е моя цел и задача.
12. Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече.
13. Видях призива на едни политици, които зоват да си върнат БНТ. Не знаех, че е била тяхна. Но знам, че вече няма да е на нито една партийна централа, колкото и да не им се вярва. БНТ ще бъде обществена телевизия.
14. Надявам се и да бъде гледаема и качествена, каквато тя е била почти винаги. Ще се опитваме да я направим още по-добра, с помощта на нашите зрители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кошлуков е медийната бухалка на КОЙ, инсталирана в БНТ!Викаха му "Сузи Дългото Бедро"...
26
7
 
40
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Кошлуков не е стока, но да каниш Емил Джасим в качеството му на "експерт" /по това че Левски е бил ла..но според арабелчето/, да превръщаш сутрешния блок в квартално кафене на група стпендианти на Америка за България, да ти излизат с позиция, че това което правили било толкова "умно и красиво", та чак неразбиераемо за широките маси и следователно не следва да му се вдига рейтинга... Е с това аз не съм съгласен !ББС е обществена също, ама е най гледаната !Ама умнокрасивите са превзели БНТ !
25
9
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Пролича си защо е сложен на това място , натиск върху инакомислещите и културни хора , лае по заповед на #Кой !
24
10
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Тежко и на телевизията , щом тоя ля-льо е директор !!
23
10
 
30
 
! Отговори
ц преди 6 години
Кошлуков, *** си. Не пипай единственото адекватно предаване за култура в българския ефир. По филмовия подбор си пролича промяната в ръководството. От европейско фестивално кино минахте на долнопробни екшъни. Развалихте работата на Севда Шишманова. Не пипайте поне предаването за култура.
22
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой го гледа това въшкарско предаване?
21
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кошлуков- *** номер 1 и грабител на държавата. Заслужава публична екзекуция заедно с целия му род до 9 коляно, за да се изчисти алчния посткомунистически ген който разпространява
20
7
 
36
 
! Отговори
TheCrow преди 6 години
Кошлука винаги е бил със силните на деня в сянка и лае, когато му наредят. Скожен е да върши работа на хората, които са го поставили и си е мишок, ако няма никой зад гърба си...
19
9
 
34
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Този който сложи Кошлуков на този пост е по смотан и от Плевналиев !!!
18
13
 
47
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Браво на тези смели хора. Това да кажеш НЕ на натиска на шефа ти не е лесно. Това са хора със семейства с ипотеки с деца имащи нужда от издръжка, които рискуват работата си за да запазят и малкото останала независимост от Ботуша на Пеевски (притежаващ 75% от всички медии) и приятелите му в политиката. Няма как да сложиш Партиен Лидер за шеф на националната телевизия и да казваш за нея, че е независима. НЕ ПАРТИЙНА Е И ТО УМИШЛЕНО! ОСТАВКА!
17
13
 
59
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Бил е слушалка в затвора на ДС, какво да говорим повече за него! назначен е да довърши и малко останали независими журналисти в БНТ!
16
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това мекотело Кошлуков е Америкснски агент и слуга на Бднкянския Бабуин. Той работи за статуквото, за властта на Бабуина. За него няма чест и достойнство, импотентен като мъж, какво искате повече.
15
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от връзката некадърници ! Не ми е приятен като водещ бяха ме загубили като зрител на това предаване.
14
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то не останаха обективни медии, само удобни и платени. за това пък румънците и гърците протестират и за нас и затова и са по-добре от нас
13
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още една медия е овладяна, другари! свобода на словото - *** ми янко в 21 век!
12
9
 
33
 
! Отговори
Ах културните те преди 6 години
Тези редовно си канят Иво Инджев да си изкаже болките колко лоша била Русия,за Сугарев да не говорим!хахах
11
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
той самият е някак антипатичен...прилича на претенциозен всезнайко и натегач....и въобще не е телегеничен.... предавенето ,което води е безинтересно заради самото му присъствие там....
10
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за вас, но аз спрях да гледам "Още от деня" откакто Кошлуков се намести в него. Толкова крясъци и хорово надговаряне, постянно прекъсване на гостите... Пълна какафония, но не се намира кой да му го каже!
9
15
 
44
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙ преди 6 години
Предаването "Денят започва с култура" има ли нещо общо с фондациите на Джордж Сорос и защо канят само политически обремени хора които говорят не за култура,а 'хубавото'СДС,'лошото' БСП и как фашизмът бил добър за разлика от комунизмът!Това предаване е всичко друго но не и културно!
8
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
културната кошута кошлуков кашля в коша