Анатема и от католиците: Конвенцията предефинира пола!

НС да анализира духа, а не буквата на документа, зоват те
23 яну 2018 17:15, Анисия Иванова
63
Анатема и от католиците: Конвенцията предефинира пола!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Епископската конференция на Католическата църква в България смята Истанбулската конвенция за неприемлива. Това каза д-р Богдан Пенев, съветник към Епископската конференция на Католическата църква в България по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Още по темата

Според д-р Богдан Пенев с помощта на конвенцията се прави опит да се осъществи нов обществен ред, в който семейството и традицията се маргинализират, а държавата получава дълбок контрол върху тях.

"Безспорно насилието е едно обществено явление, което изисква мерки на много нива. Преди всичко това е възпитанието, образованието, институционални мерки, а също така и помощ на жертвите. Църквата винаги е работила по тези въпроси", заяви той.

Според него конвенцията не предприема и не насочва към действителна борба срещу истинските проблеми, не акцентира върху разпространеното в развлекателната индустрия насилие.

"Вместо това документът е концептуална, но също и правна основа за идеологическа и културна революция, която се състои в предефиниране на понятието на пола. Това не е само социална роля", заяви д-р Пенев.

В становище на Католическата църква се казва още, че Истанбулска конвенция заявява претенции за решаване на проблеми от жизнена значимост, но поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и предизвиква повече притеснения и разделения отколкото да дава решения.

Католиците настояват народните представители съвестно да анализират не буквата, а духа на Конвенцията, която е видимо подвластна на идеологически похвати, към които нашето общество проявява завидна критичност.

Насилието срещу жените, децата, възрастните и хората в неравностойно положение, е обществено явление, което изисква противодействие на много нива - възпитание, образование, институционална намеса и помощ за жертвите, пише в становището. Католическата църква проповядва и работи посредством свои организации върху тези въпроси, като основна цел остава изграждането на пълноценни личности.

Христовата вяра, формирала нашето общество и култура, ни е научила досега да зачитаме както всяка човешка личност, така и различията и допълването между мъжа и жената, да ценим тяхното равенство в достойнството, да благославяме съюза помежду им, водещ по естествен път до продължение на човешкия род.

Предложената Конвенция не съсредоточава вниманието върху обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж, за пола като променливо социално, а не биологично явление и прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията.

Особено притеснение будят препоръките на Конвенцията за въвеждане на подобна идеология и прочит на проблемите в обществото, на дефиницията на самия човек, на неговия пол и формиране, в образованието и възпитанието на подрастващите, се посочва в становището.

Католиците предупреждават, че чрез Конвенцията се допуска експериментиране върху младото поколение, да растат неутрални и да се самоопределят спрямо динамично променящите се социални явления.

Считаме, че тежестта на идеологията в предложената Конвенция е твърде голяма и документът би бил контрапродуктивен, са казва в становището и се апелира българското правителство да заеме активна позиция пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
47
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамувам се от българския народ. Хората вдигат врява за една конвенция, която ако не са от съответните социални групи няма да ги засегне с нищо. Защо ли хората непротестират за поредната присъда от две години на човек прегазил друг?
25
1
 
41
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Навсякъде чета за конвенцията, но никъде не пише кой я е съставил? Чия е тази конвенция? Кой стои зад нея? Така ще стане ясно чия идеология е заложена в нея. Защо е този натиск да я подпишем? Само за да сме модерни ли? Защо да вървим със стадото, ако не го искаме?
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остава да чуем Юдеите от Синагогата.. те сигурно са За содомията, затова мълчат
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"силният пол", "слабият пол" - а това какво е, не е ли предефиниране на пола? Има ли уклон от позицията на силата чрез нея да се налага над по-слабите? А?
22
2
 
27
 
! Отговори
браво преди 6 години
браво на католиците!Всички дружно срещу АНТИХРИСТ и неговата шайка - гробаджии!!!СЕГА "ТРИТЕ ПАПИ" ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ САМ СРЕЩУ ИСТИНСКИЯ РИМСКИ ПАПА.ПОСЛЕ И НАШИЯ ПАТРИАХ ЩЕ ГО АНАТЕМОСА И НАКРАЯ МЮФТИЯТА ЩЕ МУ УДАРИ ЕДНА МАГИЯ.ПОСЛЕ ЩО МЕ БОЛЯТ КОЛЕНЦАТА. ОХ, ОХ...
21
5
 
26
 
! Отговори
мюфтията преди 6 години
Мюфтията също е против , но го е страх да се изкаже
20
3
 
32
 
! Отговори
кон2 преди 6 години
КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ТРЕТОПОЛОВИ ДА ОСИНОВЯВАТ ДЕЦА.давате права, получавате ***'до'фи'л'ияЛука 17:2 По-добре би било за него да се окачи един голям воденичен камък на шията му и да бъде хвърлен в морето, а не да съблазни един от тези малките.
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тука има един дет се прави на джендер ама си е обикновена пиздюха!Абе човече нищожно..цял ден не ти ли омръза?Върви някой в маалата да те начеше яко отзад че да освободиш напрежението!Мухахаха!
18
11
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Тези като теб, които са най- против по-различните сте с най- богата сексуална фантазия. Така че По-полека!
17
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз не съм против гейовете,нека се обичат ако е по взаимно съгласие,но не мога в никакъв случай да приема тази конвенция,която е една чиста далавера,за обир на семействата и лишаване на правата на хората,включително и правата на жените!
16
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
из Член 3 - Определения"пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;""жени обхваща и момичета под 18-годишна възраст."---А туй то. Значи 4-годишната ми дъщеря била "жена" видиш ли, демек на една нога с грозния проституиращ тр***верс, който видиш ли, ако го арестуват, значи го тормозят.
15
28
 
9
 
! Отговори
Абсолютен преди 6 години
Защо не вземат първо да да анатемосат половината монаси и църковни служители, че църквата най-напред се изврати. Помните ли онзи поп който си показа инструмента по скайп? Ако не са хомосексуални са мафиоти и мутри. Ето това е реалния образ на нашата църква.
14
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма трезво мислещ човек който да приеме налаганата му със сила педофилия и перверзия. Под мотото за защита на семейството или по точно уж жените искат да прокарат най долните перверзии които да подкопаят здраво мислещите хора по света. Няма как да приемеме тези налагани ни със сила "умнотии" Триполовите да си намерят друг свят в който да си бъркат по дупките. Те и без конвенция си бъркат така че не ни интересуват. По всичко личи че ще трябва да раздаваме правосъдие насила!
13
27
 
12
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
БПЦ като отявлен носител и защитник на семейните ценности (спомнете си баба Гуци, спомнете си доносниците на ДС на ръководни позиции в Църквата, безбройните хомосексуални скандали и обвиненията в педофилия) прави всичко възможно да отврати хората от Бога! Миналата година минах покрай прайда в София контрастта на тълпата ме изуми - от едната страна бяха едни весели, усмихнати хора а от другата едни такива, с изкривени от гняв и злоба лица. Познайте кои бяха геьовете и кои "нормалните".
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Тъй ли?Ти ако си, АЗ не съм и съм против извращаването на човешката раса.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С помощта на тази конвенция се отнема имуществото на семействата,всичко бе направено за пари,а не за някакви измислени ценности!Но това,че конвенцията е направена да изсмуква пари,имущество от семействата и да отнема правата им,не го обявиха гласно никъде,а се прикриваха зад маската на някакви измислени "***"!
10
4
 
49
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
А защо не им теглим една солена на тия пидиаси от ЕС.Да се съюзим с Унгария, Полша, Чехия!
9
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!Бавно се затриват една след друга християнските и семейни ценности,което нямя да ни доведе до никъде,поздравявам католиците и православните християни,че защитиха семейната традиция!
8
1
 
47
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Бойко срещу тази т.ъпотия саБг народБПравославна църкваБ Кат.църкваБг мюсюлманиВнимавай с подписите.Ти си избран от всички тези по горе и е редно да правиш това което ти НАРЕЖДАТ те а не ония от Брюксел
7
1
 
40
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
На премиера, правителството и парламентарната група на ГЕРБ ДАСЕ ЗАБРАНИ влизането в храмовете господни!