Анатема и от католиците: Конвенцията предефинира пола!

НС да анализира духа, а не буквата на документа, зоват те
23 яну 2018 17:15, Анисия Иванова
63
Анатема и от католиците: Конвенцията предефинира пола!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Епископската конференция на Католическата църква в България смята Истанбулската конвенция за неприемлива. Това каза д-р Богдан Пенев, съветник към Епископската конференция на Католическата църква в България по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Още по темата

Според д-р Богдан Пенев с помощта на конвенцията се прави опит да се осъществи нов обществен ред, в който семейството и традицията се маргинализират, а държавата получава дълбок контрол върху тях.

"Безспорно насилието е едно обществено явление, което изисква мерки на много нива. Преди всичко това е възпитанието, образованието, институционални мерки, а също така и помощ на жертвите. Църквата винаги е работила по тези въпроси", заяви той.

Според него конвенцията не предприема и не насочва към действителна борба срещу истинските проблеми, не акцентира върху разпространеното в развлекателната индустрия насилие.

"Вместо това документът е концептуална, но също и правна основа за идеологическа и културна революция, която се състои в предефиниране на понятието на пола. Това не е само социална роля", заяви д-р Пенев.

В становище на Католическата църква се казва още, че Истанбулска конвенция заявява претенции за решаване на проблеми от жизнена значимост, но поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и предизвиква повече притеснения и разделения отколкото да дава решения.

Католиците настояват народните представители съвестно да анализират не буквата, а духа на Конвенцията, която е видимо подвластна на идеологически похвати, към които нашето общество проявява завидна критичност.

Насилието срещу жените, децата, възрастните и хората в неравностойно положение, е обществено явление, което изисква противодействие на много нива - възпитание, образование, институционална намеса и помощ за жертвите, пише в становището. Католическата църква проповядва и работи посредством свои организации върху тези въпроси, като основна цел остава изграждането на пълноценни личности.

Христовата вяра, формирала нашето общество и култура, ни е научила досега да зачитаме както всяка човешка личност, така и различията и допълването между мъжа и жената, да ценим тяхното равенство в достойнството, да благославяме съюза помежду им, водещ по естествен път до продължение на човешкия род.

Предложената Конвенция не съсредоточава вниманието върху обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж, за пола като променливо социално, а не биологично явление и прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията.

Особено притеснение будят препоръките на Конвенцията за въвеждане на подобна идеология и прочит на проблемите в обществото, на дефиницията на самия човек, на неговия пол и формиране, в образованието и възпитанието на подрастващите, се посочва в становището.

Католиците предупреждават, че чрез Конвенцията се допуска експериментиране върху младото поколение, да растат неутрални и да се самоопределят спрямо динамично променящите се социални явления.

Считаме, че тежестта на идеологията в предложената Конвенция е твърде голяма и документът би бил контрапродуктивен, са казва в становището и се апелира българското правителство да заеме активна позиция пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Д преди 6 години
Просто отворете гугъл и напишете *** дескрипшън на английски и всичко ще лъсне. Това е наличието или липсата на пол според обществената оценка или самоопределение. Джендъра бива в мъжки, женски или неутрален пол. Той, тя и то..... И т.н. Така, че на всички е ясно какво се иска да бъде прието, контролирано и изучавано. Всичките закони ще се пренапишат. Някой решил да е жена, сменя си личните документи и готово. После влиза спокойно в Женската тоалетна :) и те съди ако викаш. Ужас
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ = Геьовее за Европейско Разтаковане на БългарияИ ако не спрат с ратификацията на Истанбулската конвенция отново ще паднат от власт. Този път завинаги.
44
3
 
8
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Та значи, ако някой траве---стит ти хвърли око, а ти му откажеш, тогава той ще може да те осъди за нарушаването на човешките му права по полов принцип.Днес, това може би звучи невероятно, но утре, кой знае...., защото преди 10 години самата мисъл за еднополов брак беше невъзможна, а днес вече е факт!
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христовата вяра, формирала нашето общество и култура, ни е научила досега да зачитаме както всяка човешка личност така и различията и допълването между мъжа и жената -А дали това е достатъчно за бъдещето?
42
1
 
19
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Най-гнусното е, че ***-автори на инцеста, наречен Истанбулска Конвенция го маскират и прикриват зад някакви "права на жените", за да го пробутат на принципа "покрай сухото гори и мокрото"...защото всеки нормален човек по света е "срещу" насилието към жените, но е и "Срещу" джендеризма, но те го шмугват някакси! А самото име на конвенцията - Истанбулска е още едно доказателство, че реално за "правата не жените" грам не им пука на ***!
41
0
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Изказа се, досте преди останалите вероизповедания и е също против.
40
0
 
13
 
! Отговори
хюго бос до 10 преди 6 години
Ако не се лъжа, Полша е съдена и не й признават съпътстващите декларации. неяо, което Цачева и Захариева се опитват да ни пробутат- да сме я приемели, ама с декларации. Работата е, че Конвенцията Им не търпи такива декларации и има превес над националното законодателство.
39
1
 
11
 
! Отговори
хюго бос до 25 преди 6 години
Става дума за едни пари, които НПО ще усвояват. Според Конвенцията ИМ трябва да с еотделят пари от бюджета и да се пълнят главите на децата ни с глупости. Затова със зъби и нокти искат да ни я натрапят. Вече са заели и нисък старт, наточили зъби- има спуснато уведомление всичко организации- най- вече НПО- да представят проекти за *** обучение в училищата. Заповедта на Кастерва е в нета, всеки може да я види. Та работа не е за щита на жените, а за пари.
38
1
 
5
 
! Отговори
хюго бос до 26 преди 6 години
Гнусен ***! заври си "непротестирането" отзад. И ти си протестирай, кой те спира? Тук обсъждаме важни за нас неща. За вас геойобразните може и д ане са, но за нас са.
37
1
 
6
 
! Отговори
До Rozai преди 6 години
"Чатала" е причината за съществуването на човечеството. Твърдата връзка между "***" и чатал(пол) е точно толкова важна, колкото и чъществуването на човечеството, човешкото щастие и здраве. Опитите да се модифицира социалния договор върху значението на тази връзка си е като опита на Хитлер да модифицира значението на това, което някои наричат божия заповед - не убивай. Хитлер казва - ако е евреин, може. Може и полилей от кожата. Феминистките казват: *** и пол нямат връзка. Същото е.
36
0
 
1
 
! Отговори
Rozai преди 6 години
Sichkoto psihopat si gleda chatala...?!
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самия термин *** напрактика означава трети пол. Питаш къде в конвенцията е споменато "трети пол". Ами навсякъде. Да използваш "***" без "трети пол" е все едно да споменеш електричество без да включваш термините ток и напрежение.
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижда се кои е зад гърба и и защо е с очила пази синините от мъжа и
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На времето ,,Древните Гърци''/юдейско племе,дойдоха от Истанбул,и донесоха мъжката любов.Сега пак през Истанбул минава нова мoда някаква ,която гласи че ако едно детенце се роди момченце,обаче му набиват в *** от рано че е момиченце,то момченцето няма да развие своите ,,Андрогени'' и ще си остане стерилно за цяла живот.Без да остави поколение.На психическа основа се опитват да редуцират населението на земята.Силата на мисълта е най-мощното нещо познавано някога по белият свят.
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой "патриот" може ли да ми каже от кой пол са председателят на ПЕС и един негов близък другар по партийна линия в момента евродепутат? Биологически знам че са от мъжки пол, но психологически? Някои учени глави в нашата татковина се мъчат с биологически аргументи да оборят психологическо състояние. Според тях няма трети пол, защото така бил сътворил света бог и точка.
31
3
 
0
 
! Отговори
Бау преди 6 години
И си ги хареса сам нали ? :D Така ме обиди, че няма да мога да спя. И сигурно си религиозен и си мислиш, че отиваш в рая ? Я прочети пак какво написа, ангеле :D
30
31
 
5
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Аз лично се интересувам какво ще кажат от Хари Кришна и свидетелите на Яхова. Много е важно мнението на всички религии! За това не можем да дръпнем напреда заради глупавите църкви и машинациите им ...
29
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде дайте цитат от тая прословута конвенция (в оригинал), в която се говори за трети пол и стига с тия глупоси.
28
1
 
45
 
! Отговори
1 преди 6 години
Обобщение на днешният "дебат":Цачеа: "Конвенцията е безобидна и много е хубава. Вярвайте ми ! ДА !"Народа: "Не я щем. Искаме си нашите български (християнски) ценности! Гледай си работата !"Манолова: "Конвенцията е невероятно добро за жените. Вие нищо не разбирате."Народа: "Не ни казвай какво разбираме. Не я щем ! На какъв език да ти го кажем ?"Чужди дипломати: "Ама много ви се молим ! Тя в много хубава !"Народа: "Видяхме ви ! Е.... си майката. Вече ви казахме, че не я искаме !"
27
1
 
35
 
! Отговори
1 преди 6 години
До КратунИменно, може ли да видим имената на хората които са я написали ?Дали не са постмодернисти и феминисти, как мислиш ?Дали не са от тези които искат унищожение на семейството ?