Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...

Обществото е разделено по ключови въпроси, показва проучване
23 яну 2018 16:00,
118
Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...
Снимка: Reuters

Българите показват раздвоение по основните теми на обществения и политически дебат в държавата. Една част от тях смятат, че демокрацията в страната е в опасност, но според друга не е. Почти наравно са тези, които искат да се въведе еврото и онези, които не искат. Близки са процентите и на подкрепящите идеята за стопляне на отношенията между ЕС и Турция и на противниците на тези опити.

Това показва експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен между 15 и 16 януари сред 801 българи.

Мнозинство от 67% от анкетираните смятат, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65 на сто обаче са запознати с публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни че страната ни е бедна и корумпирана, показват данните от изследването.

Затова социолозите смятат, че председателството няма да успее да отмени вниманието от острите обществени проблеми.

Според екипа на "Галъп" темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние става все по-популярна в страната.

Твъдрението "Демокрацията в България в момента е застрашена" получава съгласие от 51%, а 40% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна "сигнална лампа", смятат социолозите.

Повече една трета от българите, 38%, са склонни да се солидаризират с протестната вълна от последните дни, независимо от различните теми на недоволствата. 60 на сто са против.

"Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение става дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството", анализират още социолозите.

Според тях има явно напрежение в обществото, което личи и от това, че за 50% от българите убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. Според 37% това по-скоро не е вярно. Останалите се затрудняват да отговорят.

"Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната", смятат социолозите.

Противоречиви са нагласите на хората у на с и по два от приоритетите на кабинета и на премиера Борисов.

Например 49% са съгласни да помагаме на Турция да "стопли" отношенията с ЕС, но 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Най-общата перспективата за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно - 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Демокрацията е проклятие за България, ЕС и НАТО също. Тя е причината за всичките ни беди. Парламентарната демокрация е най-лошата форма на управление която може да се измисли, колективна безотговорност, безхаберие и колективно крадене! България се нуждае от национал-социалистическа революция, за да оцелее, иначе загиваме като нация и държава, то се вижда. Еврото не ни трябва, въвеждането му ще повтори кризата от зимата на 1997 г., криза тогава предизвикана от Сорос и Иван Костов!
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪРВО, трябва да бъде наритана криминалната банда на Тиквата!
104
0
 
3
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 6 години
Капиталист се лекува с добра дума и куршум!
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е там,че сега няма не само социализъм,но и няма реална демокрация,има нещо като див,озверял капитализъм,без правила и закони,нямащ нищо общо със стандартния западен капитализъм.
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най ме кефи да глефам черввнушии , как се гърчат и тролят за блестящия си живот от едно време. Музика за душата .
101
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само факта,че в България дори нямаше обувки от изкуствена кожа,а всички бяха от естествена кожа,които са много скъпи на запад,стига ли ти относно качеството?
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно прав е 71.Ние търгувахме със...........себе си-СИВ ! Коя стока беше на европейско или световно ниво.Назови я ....Спомняш ли си,когато веднага след 89 година се внасяха некачествени турски стоки и българите започнаха да избягват тези стоки,защото бяха некачествени,търсеха български стоки,а турците се изхитриха и започнаха да поствят етикети ,че е произведено в Италия или друга държава,за да продължат да им купуват некачествените стоки.Обаче хората търсеха качествени БЪЛГАРСКИ стоки
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 75Абсолютно прав е 71.Ние търгувахме със...........себе си-СИВ ! Коя стока беше на европейско или световно ниво.Назови я ....Ами не,не си прав,освен със СИВ,търгувахме и със Запада,Азия,Африка и навсякъде.Нашия завод най-много изнасяше за Азия,не можехме да насмогнем на поръчките,а един богат арабин си беше поръчал и да му се изработва специална пратка,с неговия образ на продукцията си спомням.
98
2
 
18
 
! Отговори
ДО 102 преди 6 години
СОЦОИЛОЗИ КАЗВАТ, ЧЕ СВЕТЪТ Е БИЛ ПО-ДОБРО МЯСТО В ПЕРИОДА 49/89.
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно тРабант или Мерцедес ще караш.Важното е изобщо как я караш.В СТРЕС ИЛИ ЗАВИСТ?В БЕЗМИСЛИЕ ИЛИ БЕЗ ПОЛ....
96
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако можеше да се върне времето през 89та но с днешните разбирания за демокрация и капитализъм Костов, кошлуков, петър стоянов, жельо жeлев, луканов, доган и всички българоубийци продали страната си тогава още докато излязат на площада щяха да бъдат разкъ...и от хората. Но и това време наближава ще си платят всички
95
0
 
9
 
! Отговори
Кой Галъп, бре?! преди 6 години
Истинският или този на Кънчовците - К.Стойчев и А.Райчев ли?!Нали от реалната агенция "Галъп", чрез решение на български съд, на Кънчовците беше забранено да ползват името на "Галъп"?Но се знае, че те продължават. В книгата на проф.Хорозов за безобразията, вършени с парите на фонд"Научни изследвания", се дава пример за една подобна далавера, свързана с Кънчовците и една етнографка от Пловдив?Трябва да се знае що за "Галъп" е реализирал изследването, за да се прецени достоверността на изводите
94
1
 
4
 
! Отговори
До Бурзум преди 6 години
А тия гдето бяха,,вчера" да не са по-зле? И децата им също. И внуците.
93
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че има такава анкета,това че има такива крайни коментари,това че казвате мнението си без да се притеснявате,означава че демокрация има .Преди 29 години всички спорещи в този сайт щяха да осъмнат на Московска 5.А тези които държат на мнението си щяха да продължат към Пазарджишкия или Белене.Но е факт че това всъщност е абсолютна слободияНякои постове са далеч от здравият разум,а тези на троловете само потвърждават политиката на неказуемост.Ех да беше при бай Тошо-демокрация ли? Бой и пак бой
92
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво демокрация ви е подгонила бе? Това което се случва е пълна триполова анархия!
91
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-престижните професии в НРБ бяха тексимаджия, сервитьор в Балкантурист и таксиджия, правете си изводите каква успешна икономика е имало.
90
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 94Преди не е било по различно. А как е да имаш диплома и да ти плащат 200лв народни пари ?:)) Пинкооо.
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93Сега как е като купуваш диплома и ставаш министър и депутат
88
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92 Безплатен обяд няма. Едните са плащали на другите. 5% са учили , 95 са им плащали. ***. Неможе да излезете от филма в който са ви набутали.
87
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 75Образованието беше безплатно и на световно ниво. Сега е скъпо и не струва.