Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...

Обществото е разделено по ключови въпроси, показва проучване
23 яну 2018 16:00,
118
Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...
Снимка: Reuters

Българите показват раздвоение по основните теми на обществения и политически дебат в държавата. Една част от тях смятат, че демокрацията в страната е в опасност, но според друга не е. Почти наравно са тези, които искат да се въведе еврото и онези, които не искат. Близки са процентите и на подкрепящите идеята за стопляне на отношенията между ЕС и Турция и на противниците на тези опити.

Това показва експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен между 15 и 16 януари сред 801 българи.

Мнозинство от 67% от анкетираните смятат, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65 на сто обаче са запознати с публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни че страната ни е бедна и корумпирана, показват данните от изследването.

Затова социолозите смятат, че председателството няма да успее да отмени вниманието от острите обществени проблеми.

Според екипа на "Галъп" темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние става все по-популярна в страната.

Твъдрението "Демокрацията в България в момента е застрашена" получава съгласие от 51%, а 40% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна "сигнална лампа", смятат социолозите.

Повече една трета от българите, 38%, са склонни да се солидаризират с протестната вълна от последните дни, независимо от различните теми на недоволствата. 60 на сто са против.

"Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение става дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството", анализират още социолозите.

Според тях има явно напрежение в обществото, което личи и от това, че за 50% от българите убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. Според 37% това по-скоро не е вярно. Останалите се затрудняват да отговорят.

"Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната", смятат социолозите.

Противоречиви са нагласите на хората у на с и по два от приоритетите на кабинета и на премиера Борисов.

Например 49% са съгласни да помагаме на Турция да "стопли" отношенията с ЕС, но 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Най-общата перспективата за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно - 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между Република и Народна Република е такава като между риза и усмирителна риза.
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен 88 преди 6 години
До АнонименЕх,дърто.И ти си на 60.Минимум.Младежи не пишат тук,а сам скучаещи в предпенсионна или пенсионна възраст.Сложи ръка на сърце и кажи,че си под 60.Както и -да пукна,ако лъжа.Спомените ти говорят,че си дъртичък.
84
8
 
3
 
! Отговори
До 75 преди 6 години
Абсолютно прав е 71.Ние търгувахме със...........себе си-СИВ ! Коя стока беше на европейско или световно ниво.Назови я .
83
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата ви избягаха след 89 та , като плъхове защото 50 годишната илюзията Рухна и останаха само 3 оглозгани кокала и група пенсионери , без пукнат лев в джоба. Седнали тука да ми говорят за политика и икономика. Простоватии хорица.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите имат друг път вече.Затова трябва да изметат старата и крадлива *** от от властта.Белким нещата станат по-добри и за дъртците.
81
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука некви мишкии пишат глупости. Къде си бил голяма работа в СИВ бе? Ти изобщо нямаш идея от икономика.Второ като бяхте толкова богати преди , защо по цяло лято правихте консерви и компоти , а есента ракия и кисело зеле ? Крадяхтее бензин и нафта от казармите и държавните да може да се топлите зимата. Ходих те с едни дрехи по 10 години . Нямахме пари на едно кино да отидете или на ресторант да хапнете. На какви се правите ???
80
1
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
До Анонимен 71 - е аз ли да съм беден?
79
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сравняваш сегащното време с онова нещо наречено социалистическа република е СМЕШНО. Се едно да сравним тРабант с Мерцедес. Няма такова разделение просто има голяма част пенсионери и застаряващи , които реват за младинитее си. Нищо повече. Светът върни напред , не назад . Младите имат друг път вече се отегчават от вашитее глупости за едно време. Достатъчно е да пуснеш един клип от 80 та и виждаш че всичко е брак.
78
3
 
1
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Тая мантра ,,И едните и другите са маскари" в стила на Алеко обслужва вас другарите.Ами то други няма на територията на България бе момче.Варианта е -по-малкото зло.
77
8
 
3
 
! Отговори
До72 преди 6 години
И животните в зоопарка имат всичките ,,удобства" драги.Не знам какво разбираш под интелигентен живот но не знам как страхът да не се изпуснеш нещо и липсата на свобода,/най ценното човешко благо/ вървят интелигентноста.А ако наистина си живял в България в края на 80те и да кажеш че всичко си имал и не еимало режим на ток,ужасен дефицит и т. н.и че сега са ти взели дома значи си от тези ,,по-специалните интелигенти.Не сравнявай младоста си през 70те,с краха на 80те,когато заемите свършиха и.ФАЛИТ
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
политиците И от ГЕРБ и БСП са мафия .. заедно крадът и печелят """ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ "" щото са все къдърни хора и са от едно котило ..Смърдт
75
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахах, то и лада правеха "коли" и АЗЛК също......или поне така си мислехме в затвора, докато един ден за изненада и на самите нас ни пуснаха предсрочно от затвора и откихме, че докато сме били зад стените, светът е дръпнал едно 50 години напред.И.диоти соцдеби.ли
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вие продължихте ли през 90-те да си купувате прах за пране Верила, български марципан, велосипеди Балкан?"Ми те спряха да ги произвеждат иначе си бяха екстра. Ама пусти приватизации, ликвидации, фалити и прочее демократични похвати за заграбване...
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РускиПеерас 75Ооооооооооо.........жестоко се лъжеш! Такова животно има САМО в западенския еуропейски зоопарк!!!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС да остави Турция на мира пиклив съюз не им трябва.
71
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Неконкурентна е баба ти! Ако бяхме неконкурентни щяха да ни оставят на мира, а не да ни хлопват кепенците! А пък като гледам КАК се е изменил велосипеда!!!! Сегурно сега караш с квадратни "колела"???? Аре разкарайте се, мало.ум.н.ици.....просто ставате жалки.....
70
12
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 6 години
А от 86 до 89та богати ли бяхме с режима на тока и безумният дефицит на всичко,като не можехме вече да си връщаме заемите.И констатацията социализъма е недоносче и недоразвито общество койго каза?А ,,България е една обрулена държава,един обран бостан,положението е катастрофално"-П.Младенов,помниш ли.После зловещият мораториум на Луканов помниш ли?Болното умира ,не здравото. Иначе Дания,Белгия,Австрия,Холандия,Норветия,Швеция и други ,,лоши"държави трябваше да капитулират пред нас-зрелия социализ
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни сме,защото не ни дават да произвеждаме и да сме конкуренция,а да купуваме техните ***.От гмо труповете не гният и гробищата са задръстени.И аз бях заблуден в началото,че ни мислят доброто,но картинката е друга.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 47 -65Въобще не си на 69, защото на тия години не може да има такъв г.л.уп.ак, особенно след 30 години тотална лъжа! Или ще ми разказваш че не е вярно, че преди ЗА ВСЕКИ ИМАШЕ РАБОТА, ВСЕКИ МОЖЕШЕ ДА УЧИ, ДА СЕ ЛЕКУВА, ДА ХОДИ НА ПОЧИВКИ, ДА СИ ПЛАЩА И ПАРНО И ВОДА И ТОК! Всеки, освен хрантутниците (което си е човешка черта, а не на политическия строй!) имах собствен дом и здраво семейство и живееха без страх да излезнат на улицата след 8 часа вечерта! Имаха мечти и интелигентен живот!
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни сме защото всичките ни стоки и индустрия се оказаха напълно неконкурентни след отварянето на границите извън СИВ. Вие продължихте ли през 90-те да си купувате прах за пране Верила, български марципан, велосипеди Балкан?