Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...

Обществото е разделено по ключови въпроси, показва проучване
23 яну 2018 16:00,
118
Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...
Снимка: Reuters

Българите показват раздвоение по основните теми на обществения и политически дебат в държавата. Една част от тях смятат, че демокрацията в страната е в опасност, но според друга не е. Почти наравно са тези, които искат да се въведе еврото и онези, които не искат. Близки са процентите и на подкрепящите идеята за стопляне на отношенията между ЕС и Турция и на противниците на тези опити.

Това показва експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен между 15 и 16 януари сред 801 българи.

Мнозинство от 67% от анкетираните смятат, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65 на сто обаче са запознати с публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни че страната ни е бедна и корумпирана, показват данните от изследването.

Затова социолозите смятат, че председателството няма да успее да отмени вниманието от острите обществени проблеми.

Според екипа на "Галъп" темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние става все по-популярна в страната.

Твъдрението "Демокрацията в България в момента е застрашена" получава съгласие от 51%, а 40% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна "сигнална лампа", смятат социолозите.

Повече една трета от българите, 38%, са склонни да се солидаризират с протестната вълна от последните дни, независимо от различните теми на недоволствата. 60 на сто са против.

"Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение става дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството", анализират още социолозите.

Според тях има явно напрежение в обществото, което личи и от това, че за 50% от българите убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. Според 37% това по-скоро не е вярно. Останалите се затрудняват да отговорят.

"Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната", смятат социолозите.

Противоречиви са нагласите на хората у на с и по два от приоритетите на кабинета и на премиера Борисов.

Например 49% са съгласни да помагаме на Турция да "стопли" отношенията с ЕС, но 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Най-общата перспективата за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно - 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38НИКОЙ не е добре при "демокрацията", с изключение на 10-15%!!!! Ами я си представи "умнико", че си се родил малко по-грозен, сакат или по-обикновен!!! НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СА ГЕНИИ!!! А какво ще стане с тях? Извинявай, ама в думите ти се промъква едно такова уж-забравено разделение на по-умни, по-красиви.....един немец беше осъден в Нюрнберг за това! Има нужда от СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА ЗА ВСИЧКИ! А демокрацията носи *** на човека в из.ро.ди!
45
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така. Основният проблем е, че ние не живеем в демокрация, а посткомунизъм, както русламската ***.Основна цел трябва да ни бъде завинаги да скъсаме със североизточните диваци и да изградим истинска демокрация по западен тип, а това няма да стане без да се разправим веднъж-завинаги с петоколонниците от ДС?КГБ?БКП тук, на място!
44
3
 
12
 
! Отговори
Помислете!!! преди 6 години
Защо наричат комунистите демокрация това което те самите създадоха и унищожиха собственната си държава заради личен интерес.Гущеров,Божков,Банев,Инджов,Арабаджиев,Манджуков,Златев,К.Добрев,Р.Овчаров,Цеко Минев,Гуцанов,А Райчев,Велчеви и т.н. и всички местни БКП-величия и децата им са ДЕМОКРАТИТЕ ли.Пост комунизъм създадоха те.Вие верните деца на ПАРТИЯТА продължавайте да им вярвате и да ,,громите " класовият враг.Демократите им били виновни на чугунените глави.Недоносчето" е виновно-социализЪма
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само когато излезем на улицата и ги изметем ще се кротнат, вижте Румъния,Гърция, Герб се страхуват, те са крадлив колос на глинени крака. Бсп и другите също не стават. Президентска република и само експерти с конкурси и знания в управлението.
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех тая "добра" демокрация....а защо всички страни навсякъде където има демокрация цари бедност и мизерия, а само десетина страни в Европа и САЩ които са векове колониална история са богати?
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕМОКРАЦИЯТА Е ХУБАВО НЕЩО,НО КОЙ ТИ КАЗВА,ЧЕ ТУКА Е ДЕМОКРАЦИЯ.ЧИСТА КОЛОНИЯ!
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
политиците от ГЕРБ и БСП са мафия .. заедно крадът и печелят """ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ "" щото са все къдирни хора
39
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех тая "лоша" демокрация......а защо всички западни страни със същата демокрация са много по-богати от източните сатрапии и посткомунистическа България, останала си единствена по руски образец след 89-та?труден въпрос нали....***
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Другарю, като 80% са *** какво очакващ да стане?
37
6
 
6
 
! Отговори
мамунииии! преди 6 години
Животът на 99% от хората минава главно на работното място, но интересно защо тъм цари тоталитаризъм и диктатура, и никой не се оплаква, и никоя партия няма в програмата си въвеждане на демокрация на работното място и работника да участва с решения в управлението на фирмата и разпределението на печалбата.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименоткраднал си доста и ти , видно е .. т ГЕРБ или от БСП си ти мръзнико
35
3
 
16
 
! Отговори
Евроскептик преди 6 години
Относно приемането на еврото точно сега, американският проф.Стиван Хънинг казва,че бг ще трябва да плати за Гърция около 9 млрд.Наскоро получиха 7.5 млрд и общият им дълг нарасна на 300 млрд.Делът на бг в европейските фондове е 3%,което е 0.25% от БВП на ЕС.е,ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА КОЙ ЩЕ БЪДЕ ПОВЕЧЕ УЩИПАН И ЗАЩО НИ КАНЯТ.
34
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията не е виновна, че 90% от българите са загубеняци, необразовани и некадърници и затова са бедни. Не е виновна демокрацията, ами българите са виновни. Който може да прави пари, който е умен и кадърен си е добре при демокрацията.
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията донесе само мизерия на 90% от населението и благоденствие на останалите 10%.
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в кой ден доларът беше 3200 ? или беше фиксиран през цялото време на Виденов ? Глупок
31
2
 
18
 
! Отговори
От Дунава преди 6 години
До Дедо ви ШишаркоКак така сме били необразовани!!??!! Ако има необразовани, то това са тези до 25 години. По- старите всички до един са образовани, дори и чобаните. Това се вижда и по парламентарния вот. Ние през 90те не сме избирали такива откровени *** като ББ - и то 3 пъти. Ако съвременните софийско - провинциални мекерета искат да винят нечия простотия, нека винят себе си.
30
8
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
До АнонименПри Виденов доларът беше 3200 лева .Искаш да кажеш че си получавал 320 000 лева на месец? Лъжеш като дърт ***!
29
2
 
15
 
! Отговори
1948 преди 6 години
Става дума за българите,а не за децата и внуците на българите,каквито сте повечето във форумите.Какво мнение може да имате вие за живота преди 30 години бе пубери голобради и малко по големи.За вас всичко започва и свършва с ,герберастията".Тези които окрадоха и унищожиха България са извън вашият живот.Голямото крадене и 44те банки и фалита им от 90та до 96та колко милиарда затриха.Кой създаде външно търговските фирми?Кои са олигарсите? Ей така ще ви промият мозъците деца,за някой и друг лев.
28
9
 
6
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 6 години
До Анонимен "Демокрацията донесе само мизерия на 90% от населението и благоденствие на останалите 10%."Нищо чудно, при положение, че 80% са необразовани ***, свикнали държавата да се грижи за всичко и непригодни да се справят в условията на свободна конкуренция. останалите 15% са средна класа, 4% богаташи и бизнесмени, 1% свръхбогати (политически елит, олигарси, далавераджии и мутри на високо ниво и т.н.)
27
6
 
9
 
! Отговори
НА ДАЛИ Е ТАКА! преди 6 години
50/50 за и против еврото.... ВСЕ ЕДНО! Ако наистина 50 % са за приемане на еврото значи сме много *** народ!