Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...

Обществото е разделено по ключови въпроси, показва проучване
23 яну 2018 16:00,
118
Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...
Снимка: Reuters

Българите показват раздвоение по основните теми на обществения и политически дебат в държавата. Една част от тях смятат, че демокрацията в страната е в опасност, но според друга не е. Почти наравно са тези, които искат да се въведе еврото и онези, които не искат. Близки са процентите и на подкрепящите идеята за стопляне на отношенията между ЕС и Турция и на противниците на тези опити.

Това показва експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен между 15 и 16 януари сред 801 българи.

Мнозинство от 67% от анкетираните смятат, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65 на сто обаче са запознати с публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни че страната ни е бедна и корумпирана, показват данните от изследването.

Затова социолозите смятат, че председателството няма да успее да отмени вниманието от острите обществени проблеми.

Според екипа на "Галъп" темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние става все по-популярна в страната.

Твъдрението "Демокрацията в България в момента е застрашена" получава съгласие от 51%, а 40% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна "сигнална лампа", смятат социолозите.

Повече една трета от българите, 38%, са склонни да се солидаризират с протестната вълна от последните дни, независимо от различните теми на недоволствата. 60 на сто са против.

"Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение става дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството", анализират още социолозите.

Според тях има явно напрежение в обществото, което личи и от това, че за 50% от българите убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. Според 37% това по-скоро не е вярно. Останалите се затрудняват да отговорят.

"Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната", смятат социолозите.

Противоречиви са нагласите на хората у на с и по два от приоритетите на кабинета и на премиера Борисов.

Например 49% са съгласни да помагаме на Турция да "стопли" отношенията с ЕС, но 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Най-общата перспективата за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно - 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Ами то откакто свят светува е било така. За да имат едни повече, трябва много други да имат по-малко. Точно затова беше извършен преврата през 1989-та година, защото предишния строй не разрешаваше на едни да имат много повече за сметка на милиони други, които да имат много по-малко. Казано накратко, за да кара един Бентли или Мерцедес, трябва работещите за него да са на мизерни заплати.
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СЕЛЯНИН ОТ ОБЕЛЯПри Виденов вземах 100 долара заплата, СДС затвориха завода и сега съм с 0 евро и трябва да емигрирам.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В еврозоната България само ще плаща за нови заеми за Гърция и ще плаща пенсиите на гръцките пенсионери. Заплатите и пенсиите в България ще си останат ниски в евро или лева и е все тая че и по-зле.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 18Благодаря, но ми е малко късно .
22
1
 
20
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
Абе много са ми съмнителни тия проучвания сред 800 човека. Знам, че има формули и критерии, които казват кога една извадка е представителна, допустими проценти стохастична грешка и т.н. И все пак, колкото и да е теоретично подплатено, по 800 човека да съдиш за мнението на 7 милиона ми се струва глупост. Виж ако се допитат до 70 000 души ще ми се вижда по-достоверно.
21
9
 
7
 
! Отговори
СЕЛЯНИН ОТ ОБЕЛЯ преди 6 години
Баце колко ти беше заплата по времето на вашия любимец Жан Виденов в долари не в Бг хартийки?
20
18
 
6
 
! Отговори
Бай Кольо преди 6 години
България е обекта на намеса във всички области от една чужда , мракобесна североизточна империя от над 100 год. И в момента чрез своите слуги и благодарение на онези 80% на доц. Христов всячески се пречи от североизтока нещо читаво да се случи в тази държава . Чак сега след 30г. младите българи ще узнаят за комунистическия геноцид проведен под диктата на СССР и пак не се споменава цялата истина за окупацията и 16-та република . Империята от север прави всичко възможно да обезлюди България .
19
4
 
9
 
! Отговори
Планът Ран-Ът преди 6 години
Така ви искаме, българчета - озлобени и разединени!
18
5
 
9
 
! Отговори
Циник до 18 преди 6 години
Няма такова нещо!В Германия има и 3 годишно обучение за овчари! ( това го казвам сериозно ) . А относно качеството на нашето образование - позволи ми да имам резерви!Виждам как обучават шлосерите тук! 90% практика 10% теория! В реална обстановка - няма място, и търпимост към много грешки!СПТУ тата у нас - 10% практика и 90% теория.Като се чувстваш подготвен - пробвай!Желая успех!
17
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Опитите да ни разделят и да ни цепят е от фабриката за фалшиви проучванияпонеже не изнася и и почват да цепят и да прокарват клинове за да натъкмят желаните опорни точки за които продават гъзовете си на политическата номенклатура
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникХайде стига парадиране с образованието, да не мислиш, че ние тук патки пасем. Просто по една или друга причина всички не може да си хванат пътя и между другото истината е, че не всички кадърни и работливи които си опитаха късмета успяха така, че давай го малко по-кротко.
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който си смени пола и стане жена, ще може да влезе в женска тоалетна.
14
12
 
1
 
! Отговори
Циник до 12 преди 6 години
Пубере....младежо....стискай акнето, и не се мъчи с валутния борд
13
2
 
16
 
! Отговори
ами преди 6 години
Пак някаква стъгмистика.....как пък един път не улучихте мен или някой познат,за да го питате!Измисляте си,всички знаем,че такова животно демокрация няма,а ако има и е в този й вид...никой не я иска!
12
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валутният борд с евро съсипа страната и 2-3 милиона души избягаха от страната. Заплатите си остават африкански с или без евро и няма значение. Цените със сигурност скачат в лева или евро и пак няма значение.
11
7
 
8
 
! Отговори
Циник до 9 преди 6 години
Всъщност - като се замисля така...Нямам нищо против мутраците да се изтребват взаимно!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"българите на две", А трябва като Един - да се обедини народа и да измете тая камора .те нарочно ни разделят ,за да ни водят лесно за носа .Обединението прави силата !
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви имам заглавието, ако е точно написано ще излезе, че освен всичко друго половината българи са съгласни с убийствата. Това, ако не е извод на болен мозък здраве му кажи то май тези проучвания все такива ги правят.
8
0
 
29
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Вече 28 години гласувате в името на един МИРАЖ....ФАТА МОРГАНА! Демокркация няма , и няма да има.Мирния ви преход през 89 постави на власт същата шайка , която 45 години ви обещаваше светло бъдеще.Днес те са милионери, и милиардери...роят партийки и ви яхат. На кухарите , които обвиняват Европа - ще кажа - НИКОЙ..не ви дължи нищо! Необразовани работници не са нужни никому.Европа е виновна, че вместо да покани вас...покани камилари и алахогъзници. На вас никой обаче не е забранил да се пробвате
7
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то ние сме го приели еврото още преди 21 години бе.