Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...

Обществото е разделено по ключови въпроси, показва проучване
23 яну 2018 16:00,
118
Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...
Снимка: Reuters

Българите показват раздвоение по основните теми на обществения и политически дебат в държавата. Една част от тях смятат, че демокрацията в страната е в опасност, но според друга не е. Почти наравно са тези, които искат да се въведе еврото и онези, които не искат. Близки са процентите и на подкрепящите идеята за стопляне на отношенията между ЕС и Турция и на противниците на тези опити.

Това показва експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен между 15 и 16 януари сред 801 българи.

Мнозинство от 67% от анкетираните смятат, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65 на сто обаче са запознати с публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни че страната ни е бедна и корумпирана, показват данните от изследването.

Затова социолозите смятат, че председателството няма да успее да отмени вниманието от острите обществени проблеми.

Според екипа на "Галъп" темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние става все по-популярна в страната.

Твъдрението "Демокрацията в България в момента е застрашена" получава съгласие от 51%, а 40% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна "сигнална лампа", смятат социолозите.

Повече една трета от българите, 38%, са склонни да се солидаризират с протестната вълна от последните дни, независимо от различните теми на недоволствата. 60 на сто са против.

"Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение става дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството", анализират още социолозите.

Според тях има явно напрежение в обществото, което личи и от това, че за 50% от българите убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. Според 37% това по-скоро не е вярно. Останалите се затрудняват да отговорят.

"Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната", смятат социолозите.

Противоречиви са нагласите на хората у на с и по два от приоритетите на кабинета и на премиера Борисов.

Например 49% са съгласни да помагаме на Турция да "стопли" отношенията с ЕС, но 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Най-общата перспективата за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно - 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
25
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Приемем ли еврото ,България ще умре до една година !!
5
2
 
35
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Каква демокрация ви гони бре хора, както е нямало в България комунизъм, така няма и демокрация.Това че в името на една партия се е съдържала думата комунизъм (БКП) или демокрация (СДС, ДСБ и.н.) изобщо не означава, че е имало такова животно в България!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите на Варна страдат от шизoфрения. Целият ни град се разболя от грип, всеки четвърти ученик вече е болен (това е по ТЕХНИ доклад), но те все още твърдят, че трябвало да изчакат още ученици да се разболеят. СРАМ И ПОЗОР! Повече няма да гласувам за портних, а за кандидат от БСП.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще разследва лъжита на полицията за самоубития Росен Ангелов в Нови Искър, след като се разбра че Юнаков и семейството му са избити заради източване на ДДС в размер на 52 милиона и за откраднати наркотици от албанската мафия.
2
3
 
16
 
! Отговори
Джендър Бойко преди 6 години
Ще ви направя Джендърчета, та ще подскачате като навити пружинки.
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберастките еврохейски слуги срещу Българите.Така би било коректното заглавие.И не са половината, а по-малко от една четвърт, но държат цялата власт, която узурпираха чрез фалшификация на изборните резултати и си правят каквото си щат.