Глас от Родопите: Тук ще има Европа, когато се отворят заводи!

Репортаж на ДВ: Ние тук нямаме тревоги, не живеем в страх!
23 яну 2018 20:13, Елка Василева
54
Глас от Родопите: Тук ще има Европа, когато се отворят заводи!
Снимка: Дойче веле

"Мечтая си да нагостя някой европейски лидер. Да дойдат и Юнкер, и Туск, и Меркел. Качамак ще им приготвя, петел ще им заколя." Ето какво чу и видя репортерката на Дойче веле Вилдан Байрямова в малкото родопско село Девесилово.

Село Девесилово е на около 80 километра от областния град Кърджали и само на 2 километра от границата с Гърция. Пътят до там е с остри завои, а на крайпътна табела някой е признал любовта си, изписвайки с едри букви "Стефи, обичам те!".

Къщите са накацали по облите скатове на Родопите, училището и детската градина отдавна са запустели, а по стръмните улички не се мярка никой. Единственият магазин отваря чак привечер. Там човек може да си купи хляб, брашно, олио, торове, боя, електрически крушки.

"Всичко сами си произвеждаме. Цял живот. Гледаме крави, овошки, зеленчуци, правим си домашно масло. И тютюневи ниви обработваме", разказва библиотекарката и бивша учителка Галина Шенкова.

Разяснителната кампания за българското европредседателство е достигнала и до това село. "През тези шест месеца искаме да се случват само хубави събития, че годината започна лошо. Но ние тук нямаме тревоги, не живеем в страх. Граничните полицаи се грижат за сигурността ни, в района няма престъпност“, разказва Галина Шенкова. Тъжно ѝ е само, че младите хора ги няма - повечето са заминали още преди години в чужбина.

Качамак за европейците

"Вече съм на възраст и си мечтая да нагостя някой европейски лидер. Да ми дойдат и Юнкер, и Доналд Туск, и Ангела Меркел. Качамак ще им приготвя, родопски клин ще им разточа с домашна извара и масълце, с яйца от истински кокошки. И петел ще им заколя“, изрежда 59-годишната жена.

Другата ѝ мечта е селото да се оживи, младите хора да се върнат от градовете и от чужбина, защото "тук е смисълът на живота - при корените“, казва Галина Шенкова. Готова е да посрещне и въвеждането на еврото: "Щом умните момчета от правителството казват, че тогава ще бъде по-добре, значи е така", убедена е жената.

В една от стаите в кметството е пристигнала фелдшерката Лиляна Станоева от Крумовград. В момента консултира две възрастни жени, донесла им е лекарства. От 20 години насам Станоева обгрижва пациентите в селото. "Теренът е много труден, през зимата селата са откъснати от света. Работим така, както и преди десет години, когато влязохме в ЕС. Сега е дори още по-трудно, защото тук останаха само старците“, казва Станоева. И добавя, че ако някой западноевропейски лидер дойде в района, несъмнено ще се застъпи за действия, които да променят това положение. "Искам да дойдат, за да ни чуят", настоява Станоева.

Осем деца радват цялото село

В Девесилово са регистрирани общо 270 души, но в момента едва ли има стотина. Повечето от тях са възрастни хора. "Ако тук има някакъв производствен цех или фабрика, младите няма да бягат, за да търсят препитание другаде. Спасението е в инвеститорите, но те ще дойдат само ако пътищата бъдат ремонтирани. Сигурно сте видели свлачищата, които ги изяждат“, казва 33-годишната кметица Радостина Хандева.

Някога в местното училище идвали деца от съседните села. Днес цяло Девесилово се радва на едно двегодишно момиченце и на седемте деца, които всеки ден пътуват до училището в съседното село Аврен.

Радостина Хандева не може да си спомни кога за последен път е имало сватба в селото. Няма и кръчма за "селския парламент“, където мъжете "да бистрят политиката". Но пък има интернет. И активна женска група за автентичен фолклор.

"Хубавото на Европа е, че дава шанс на българите да работят, а и да попиват от чуждата култура и манталитет. А еврото ще вдигне стандарта на живот и заплатите. Надяваме се, че и пенсиите няма да са като сегашните", казва Радостина Хандева.

На друго мнение е Мердие Юмер. Срещам я на пазара за плодове и зеленчуци в Кърджали, където щандовете са отрупани със стока, но "вече цял месец все по-малко хора идват да пазаруват", разказва ми продавачката.

Мердие Юмер се страхува от евентуалното въвеждане на еврото - защото след  37 години стаж като учителка пенсията ѝ ще се окаже едва 150 евро, а и не се знае какво ще стане с цените на земеделските продукти. "Ако сменим само паричния знак, но цифрата в цената си остане същата, нас просто няма да ни има тук, защото хората ще обеднеят драстично", размишлява жената.

И добавя: "Не е хубаво, че с тирове се доставя от чужбина всичко, което ние продаваме. Българските производители не получават достатъчно субсидии и на практика са обречени".

"Обожавам Бойко Борисов"

Мердие Юмер се ядосва, че наемите за щандовете са твърде високи. Още повече, че няма кой да купува, обяснява жената. Тя има мнение и за голямата политика: "Обожавам Бойко Борисов, отношението му към страните на Балканите и към Турция е много правилно, една лоша дума не е казал. Много ми харесва, че говори с приятелски тон на всички. Безпокоят ме само националистите, но той и тях ще опитоми“, казва Мердие Юмер. Жената е убедена, че българското европредседателство ще наложи добрия тон между отделните държави - "така, както го прави нашият премиер".

Търговецът на мед Ексер Хамид има по-различен поглед върху нещата: "Няма никаква промяна в България, потъваме, от Европа виждаме само плодове и зеленчуци. Тук ще има Европа, когато се отворят заводи и младите имат шанс за реализация. И няма значение дали ще се разплащаме с евро или с левове", казва мъжът. Но и той таи надежда: "Няма начин да не се случат положителни неща, щом сега европейските лидери идват в България и цяла Европа гледа към нея".


54
Още по темата: КърджалиДевесилово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 11 месеца
Далече от ЕС/ЕС,далече от гербо-комунистите.Просто е.
34
0
 
7
 
! Отговори
КОЙТО преди 11 месеца
КОЙТО ИСКА РАБОТА В ЗАВОД.
КОЙТО ИСКА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.
КОЙТО ИСКА МИНАЛОТО ДА СЕ ВЪРНЕ.

БЯГАЙТЕ В СЕВЕРНА КОРЕЯ. ТУК Е КАПИТАЛИЗЪМ И НЯМА ПРОШКА ЗА НИКОГО. ТУК ЧОВЕКА Е КАТО ВЪЛК. ГОНИ ПЛЯЧКАТА , УБИВА, МАЧКА.

МНОЗИНСТВОТО ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ДЕМОКРАЦИЯ - 500 000 ПРЕСТЪПНИКА СВОБОДНО ОБИКАЛЯТ ВЕЧЕ 10 ГОД. И НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ КЪДЕ СА. ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ.

ПРЕЗ ТОТАЛИТАРНИЯ ЖИВОТ НА ОБЯД ВСИЧКИ РАБОТЕХА И НЯМАШЕ ХОРА НА УЛИЦАТА И В КАФЕНЕТАТА. СЕГА КАФЕНЕТАТА СА ПЪЛНИ, БОЛНИЦИТЕ СА ПЪЛНИ
33
2
 
7
 
! Отговори
Симеонов преди 11 месеца
И кой ще работи в тези заводи?Мечките и вълците ли?
Аз съм възрастен човек и помня как комунистите ограбиха имотите и инвентара на селяните,прокудиха ги от селата, в 1990 г. 80% от българските села вече нямаха училища, нямаше млади хора.Как ще върнеш младите обратно по села и малки градчета-абсурд."Съвсем случайно", картинката в Русия е същата като у нас.

А в Турция и Гърция селата са живи и пълни с деца, да ти е драго да ги гледаш, но те имаха огромния късмет да се разминат с комунизма.
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
POMAZI.
31
0
 
4
 
! Отговори
--- преди 11 месеца
Заводи- това трябва в БГ. Това е и начина за борбата с корупцията. Измама е първо да борим корупция, че после щели сме да станем богати... Да, трябва да има мерки срещу корупцията, но главната борба е да има заводи и инфраструктура. И най- важното ЕС да не е толкова престорено гнуслив от нашата корупция и да идва сега и да финансира заводи. А то инак винаги ще си напериш причина да не инвестираш- ЕС са царе на двойната нутела и ще ти обяснят, че такава сме си я обичали- без какао.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има гласове, точни, смислени на кой да ги чуе. Унищожиха за 28 години всичко и промишленост и селско стопансто и пазари. Сега демократична беднотия . И нещо с много труд и мъка да произведеш няма на кого да го продадеш , ако случайно има е на безценица.Затова тези пригранични райони за кратко се обезлюдиха. Но на кой му пука.
29
5
 
10
 
! Отговори
фенер преди 11 месеца
Заводи? Бачка ви се цял ден в токсична среда за 300Е? И след 40 години едно и също 4-5 години мизерна пенсия и толкоз...Направете си кооперации ,събирайте гъби и билки.Гледайте шафран,бадеми,орехи , лешници .Къщи за гости -свобода!
28
1
 
8
 
! Отговори
Сп€€нс преди 11 месеца
Крайно време е в Родопите да се напълни със заводи, както е в Алпите - завод до завода.
27
2
 
18
 
! Отговори
ОНЗИ преди 11 месеца
ТЪЖНО!!! Демагогия лъжи хайдуклък - ОНЯ ДЕБЕЛОСЕРКО ББ КОЙТО ХОДИ САМО ПО СВЕТА И СИ ВЪРТИ КОМБАЛИТЕ АКОИСКА ДАУПРАВЛЯВА ТРЯБВА ДА СЪЗДАВА ИКОНОМИКА - чудя се как този смешник ще стори това!!! ВЪН ОТ ДЪРЖАВАТА НА ТАКИВА....!!!
26
5
 
18
 
! Отговори
PILOT преди 11 месеца
Да извикат специалиста от Драгалевци и да му хварлят един як бой и друго !
Лесно е да затваряш, а много трудно да отвориш особенно.когато си беден като мишка!
25
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сокола няма ли да отвори заводи или пристига само когато има избори?
24
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Глас от Родопите: Тук ще има Европа, когато се отворят заводи! До тогава тук ще бъде русия както е било през последните 73 години.
23
3
 
11
 
! Отговори
Възможно ли е? преди 11 месеца
Ами, направете РМД-тата обратно заводи!?
22
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви заводи в Родопите? Еко-био талибаните не дават, те си живеят в София, но пък добре знаят, че хората от Родопите до Пирин, трябва да живеят в тежка мизерия, защото така е еко.
21
3
 
9
 
! Отговори
PD преди 11 месеца
А каза едно наше момче на Хората:
Не всяко зърно ще даде плод, още повече, тези които имат слаб корен. И КОИ бури КЪДЕ, ще ги отведат е съдба. Едни ще върне силни, други ще погуби, но майка България, помни и по големи бури, от КОИто е оцелявала, и пак ще оцелее.
А до тогава, като всяка майка, може и ще чака. Защото Родопи е Майката, а Хората са нейните синове.
Останалото е рев, на неосъществила се мечта, на слаб корен. Или неоткрита съдба, от друг филм.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"тук е смисълът на живота - при корените“
Точно казано и на място .. Ала питайте кой е виновен корените да се изтръгнат
Кой кой ще е виновен след 20 години че Майка България няма да я има ! КОЙ ?
19
3
 
22
 
! Отговори
PD преди 11 месеца
Не и трябва Европа, на Родопа.
И сега който бяга от Европа, се заселва във Родопа. И понеже Родопа е качество, не е за всеки. Няма нужда да го превръщаме в ширпотреба. За това си има масовки, наречени курорти.
18
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
турция- най-бедната и най-жалката нация в света.
турците - световни шампиони по измиране
17
20
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 11 месеца
Когато престанете с вашия откачен ислям тогава ще се появят и заводи
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 12. Тоз 12 само от тоалетна хартия и банани се интерисува. Е който яде само банани не му стига тоалетната хартия я.