Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?

Документът отново стана ябълка на раздора на обществено обсъждане
23 яну 2018 18:48,
317
Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?
Снимка: БТА

Истанбулската конвенция за пореден път нажежи страстите и по време на общественото й обсъждане се чуха полярни мнения, съмнения и обвинения. Защитниците й са категорични, че тя се отнася единствено до домашното насилие над жени и деца, а противниците й виждат скрита вратичка за въвеждането на трети пол и разрушаването на традиционното семейство.

Още по темата

По време на дискусията, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, правосъдният министър Цецка Цачева настоя, че конвенцията е рамка за защита от насилието и не става дума за признаване на трети пол или еднополови бракове.

Тя също така призова да се направи тълкувателна декларация, за да се разсеят съмненията и спекулациите.

"Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол. Според Конституцията няма възможност за признаване на бракове между лица от един и същи пол, тъй като бракът е доброволен съюз между мъж и жена", настоя министър Цачева.

По думите й понятието пол в Конвенцията не е предназначено да замести термините "жени" и "мъже". Документът цели да премахне вредните обичаи и традиции, основани на идеята за малоценност на жената спрямо мъжа и още от ранна възраст децата да знаят, че имат равни права и еднаква защита от страна на държавата и обществото, обясни Цачева.

Омбудсманът Мая Манолова настоя, че домашното насилие е огромен проблем и очевидно няма действащо законодателство за борба с него. По думите й липсват и конкретни практически мерки в борбата с домашното насилие като гореща линия и кризисни центрове.

"Всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, т.е. има 1 млн. мъже-насилници у дома. Официалната статистка сочи 0% домашно насилие, а в същото време РПУ-тата се чудят къде да пратят пребитите жени", настоя омбудсманът.

По думите й държавата е абдикирала от проблема и "той е аутсорснат на неправителствените организации".

Тя допълни и че вече терминът "социална роля на пола" е въведен в законодателството със Закона за равнопоставеност на половете, но не е легализирал "третия пол".

Британският посланик у нас Ема Хопкинс каза, че е изненадана от някои аргументи, които е чула през последните дни срещу конвенцията. Според нея много от нещата, които са били казани, не се отнасят до съдържанието на конвенцията.

"Става въпрос за защита на жените и момичетата от насилие. Често жените са обект на насилие, само защото са жени", настоя Хопкинс.

Старозагорският митрополит Киприан изрази позицията на Светия синод и призова парламента да не ратифицира Истанбулската конвенция, тъй като документът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация.

"Истанбулската конвенция съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", настоя Старозагорският митрополит.

По думите му с конвенцията се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система.

Боян Захариев от движение "Възраждане" определи Истанбулската конвенция като безумие и настоя, че тя удря в устоите на обществото.

"Всички знаем, че тази конвенция е изключително порочна, цели разграждането на социалното общество. Това ще се види след 10 години, когато започнат всички болни, извратени хора да играят социални роли, каквито те са решили, че им се иска в семейството. Тогава естествено няма да има и прираст!", настоя Захариев.

Нели Петрова, професор по социална педагогика, настоя, че дебатът се е изместил и всички общи изказвания са срещу правата на жените и децата.

"Не знам за какви семейни ценности става дума. В едно семейство е важно един да притажава останалите ли? Това ли е семейната ценност, която се прокламира тук?", запита тя.

Председателят на фондация "Бащи за отговорно родителство" Карло Луканов пък призова да не се бърза с подписването на конвенцията и настоя, че насилие има и срещу мъже.

"Домашното насилие не се извършва само от мъже, а и от жени към децата им, от пораснали деца към възрастни родители. Не приемам тази обида към българските мъже, че са насилници", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На един възрастен човек трудно може да му се въздейства, защото мисли и преценява, но при малки деца и юноши подобно въздействие и примери ще бъдат объркващи при формирането им като личности после в обществото.
241
4
 
7
 
! Отговори
МУТАНТИ преди 6 години
Третополовите Бог ги е проклел. Четете Библията.
240
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОРИСОВ И ГЕйРБ ТРЪГВАТ НА ПОХОД СРЕЦУ ЦЪРКВАТА И МОРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЗА ДА УГОДЯТ НА ЕВРО ГЕЙСКИЯ СЪЮЗ
239
8
 
1
 
! Отговори
стига глупости! преди 6 години
НПО тpoлче, нормалните мъже и жени също се водят ***, а не се описват с биологичните си полове. Всички SJWs се омитайте от България. Такива като вас не са притрябвали на никого!
238
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 на брой ли??! Какви са тези социални роли недоумявам изобщо?
237
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До стига глупости!според твоята класификация, ти какъв "***" си? 30 в 1 или 1 в 30?!
236
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До стига глупости! - в Сащ изобретиха 30 джендъра ( социални пола), смесвайки...ти *** в САЩ и се опитай да се показваш като "мъж", както си свикнал в България!
235
2
 
6
 
! Отговори
стига глупости! преди 6 години
Тоест, ако си тpaвеcтит, си един ***. Ако си транссексуален, си втори ***. Ако си лесбийка, си трети *** и така до 30 джендъра.
234
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бая народ се хвана на въдицата на бсп-то. То от самолет се вижда, че дебатът е измислен и се цели да покаже - бсп си кара влака, какво тук значи някакъв си Борисов! Сякаш съществуващото беззаконие у нас не е създадено умишлено именно от бсп, за да си пазят привилегиите, наследени от бкп-то. Жалко, че и бцп се яви като техен подгласник.
233
3
 
8
 
! Отговори
стига глупости! преди 6 години
Sex=биологичен полGender="трети пол"Авторът, популяризирал понятието, е Джудит Бътлър-феминистка и лесбийка. Та тя иска всички да станем ***. Само така насилието над жените ще изчезне. По същият начин "насилствената" хетеросексуалност ще изчезне, ако всички станат queer (извpaтeни). Докато Обама беше на власт, в Сащ изобретиха 30 джендъра ( социални пола), смесвайки понятия като секс. ориентация, пол, интерсексуалност, транссексуалност.
232
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С напредване на възрастта моята жена наля кокала и аз не се и замислям за семейно насилие. По е яка от мен и от време на време ми хвърля ядни погледи. Та си мисля дали ще дочакам напр. Анкарса конвенция, че да очаквам и аз защита. Недоумявам, след толкова мерки и закони за равенство на половете, сега се отива към разделяне. А за наличието на 16 пола , които се дискутират в детските градини на Запад, просто нямам думи.
231
1
 
2
 
! Отговори
от 244 преди 6 години
идеята е такавапримерно да вземем някоя културна особеност" жената винаги трябва да готви "има два варианта или двамата парньори да се споразумеят че това правило е глупаво или да го приемат(запазване на културната особеност) без да има доминация на единия над другия.жената е sex -woman и gender -feminine но в един момент това я кара да се чуства изпозвана заради културна особено, тя има избор да бъде sex -woman и gender- masculine, т.е. при запазване на културната особеност тя няма как да б
230
1
 
7
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
И сега на олимпиади и състезания ще има мъже , жени и среден пол, така ли?
229
4
 
2
 
! Отговори
от 242 примери преди 6 години
Тя е лезбийка имаме sex=woman(антомично)Мъжът винаги трябва да плаща сметката - gender (културна особеност)Жената винаги трябва да готви -gender В коя тоалетна да ходя мъжката или женската -sex- анат.Мъжът трябва да работи а жената да стои в къщи и да гледа децата- genderКакви дрехи да облека мъжки или женски - sexЖена не може да сменя гумата на колата ,защото това е мъжка работа- genderЕ надявам се, че вече не ви е толкова сложен този английски израз.
228
2
 
21
 
! Отговори
една жена преди 6 години
аз съм жена, и трябва да кажа, че тази конвенция НЕ урежда правата на жените, а урежда правата на хората с различна сексуална ориентация, пълно е с разни платени тролчета, които пишат ли, пишат как ние българите искаме да се бият жените..Не аз искам да съм си жена, мъжът ми да си е мъж, и децата ми да са възпитани в традиционните български ценности. А различните хора и сега никой не преследва. Просто те искат и ние да сме като тях- всички да сме безполови, безформени, безродови... не, мерси.
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ли затруднява този английскиВ английски има две думи за пол Първата е sex съответно man and womanкоято определя от биологиятаа втората е gender съответно masculine' and 'feminine която се използва единствено и само при социално културните особености.т.е. при културни особености ги имаме и двете думи, при анатомични особености имаме само първата.
226
1
 
21
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
някой може ли да обясни какво общо има между предотвратяването на насилието над жените и въвеждането в образователната система на ОБУЧЕНИЕ ПО нестереотипни прояви на пола според възрастта на децата??? виж. чл. 14, ал.1 и 2.Айде стига сте ни правили на балами, и ние можем да четем.Основните организации, които подкрепят Ист.конв. са БХК, младежка ЛГБТ организация, орг. *** Алрернативи, Български ц-р за *** изследвания....Айде, събудете се, братя българи, щото нашите деца са застрашени
225
1
 
14
 
! Отговори
Добре де преди 6 години
Ако е САМО за домашното насилие, защо тогава не може да се въведе чрез Наказателния кодекс и Закона за закрила на детето, ами СПЕЦИАЛНО трябва ОТДЕЛНА конвенция, която да указва биологичен и "социален" пол??? Айде у лево, aмбpиажи!
224
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
Като какъв ще бъде определен третия пол, като мъжожен или като женомъж?
223
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛогичноВ Турция продължават опитите мъж да забременееЗатова и конвенцията е "Инстамбулска".....Пълни глупости. Това че се нарича Истанбулска не означава че е създадена от Турците в Турция. Като пишите нещо поне проверете фактите. Точно затова и името е много хитро избрано, от една консервативна страна за да могат овцете по лесно да се манипулират. Сега живеем във времена когато истината е завоалирана с няколко обвивки от фестивална хартия.