Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?

Документът отново стана ябълка на раздора на обществено обсъждане
23 яну 2018 18:48,
317
Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?
Снимка: БТА

Истанбулската конвенция за пореден път нажежи страстите и по време на общественото й обсъждане се чуха полярни мнения, съмнения и обвинения. Защитниците й са категорични, че тя се отнася единствено до домашното насилие над жени и деца, а противниците й виждат скрита вратичка за въвеждането на трети пол и разрушаването на традиционното семейство.

Още по темата

По време на дискусията, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, правосъдният министър Цецка Цачева настоя, че конвенцията е рамка за защита от насилието и не става дума за признаване на трети пол или еднополови бракове.

Тя също така призова да се направи тълкувателна декларация, за да се разсеят съмненията и спекулациите.

"Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол. Според Конституцията няма възможност за признаване на бракове между лица от един и същи пол, тъй като бракът е доброволен съюз между мъж и жена", настоя министър Цачева.

По думите й понятието пол в Конвенцията не е предназначено да замести термините "жени" и "мъже". Документът цели да премахне вредните обичаи и традиции, основани на идеята за малоценност на жената спрямо мъжа и още от ранна възраст децата да знаят, че имат равни права и еднаква защита от страна на държавата и обществото, обясни Цачева.

Омбудсманът Мая Манолова настоя, че домашното насилие е огромен проблем и очевидно няма действащо законодателство за борба с него. По думите й липсват и конкретни практически мерки в борбата с домашното насилие като гореща линия и кризисни центрове.

"Всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, т.е. има 1 млн. мъже-насилници у дома. Официалната статистка сочи 0% домашно насилие, а в същото време РПУ-тата се чудят къде да пратят пребитите жени", настоя омбудсманът.

По думите й държавата е абдикирала от проблема и "той е аутсорснат на неправителствените организации".

Тя допълни и че вече терминът "социална роля на пола" е въведен в законодателството със Закона за равнопоставеност на половете, но не е легализирал "третия пол".

Британският посланик у нас Ема Хопкинс каза, че е изненадана от някои аргументи, които е чула през последните дни срещу конвенцията. Според нея много от нещата, които са били казани, не се отнасят до съдържанието на конвенцията.

"Става въпрос за защита на жените и момичетата от насилие. Често жените са обект на насилие, само защото са жени", настоя Хопкинс.

Старозагорският митрополит Киприан изрази позицията на Светия синод и призова парламента да не ратифицира Истанбулската конвенция, тъй като документът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация.

"Истанбулската конвенция съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", настоя Старозагорският митрополит.

По думите му с конвенцията се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система.

Боян Захариев от движение "Възраждане" определи Истанбулската конвенция като безумие и настоя, че тя удря в устоите на обществото.

"Всички знаем, че тази конвенция е изключително порочна, цели разграждането на социалното общество. Това ще се види след 10 години, когато започнат всички болни, извратени хора да играят социални роли, каквито те са решили, че им се иска в семейството. Тогава естествено няма да има и прираст!", настоя Захариев.

Нели Петрова, професор по социална педагогика, настоя, че дебатът се е изместил и всички общи изказвания са срещу правата на жените и децата.

"Не знам за какви семейни ценности става дума. В едно семейство е важно един да притажава останалите ли? Това ли е семейната ценност, която се прокламира тук?", запита тя.

Председателят на фондация "Бащи за отговорно родителство" Карло Луканов пък призова да не се бърза с подписването на конвенцията и настоя, че насилие има и срещу мъже.

"Домашното насилие не се извършва само от мъже, а и от жени към децата им, от пораснали деца към възрастни родители. Не приемам тази обида към българските мъже, че са насилници", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
1
 
10
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Ако, така наречената "конвенция" е срещу насилието над жените, то защо в прав текст не се подчертава именно това, а се завоалира под претекста за "полово равенство", което обаче поради ред обстоятелства които ни се натрапват от ЛГТБ обществата на Западна Европа и САЩ, може да се тълкува и прилага от закона двуяко.
221
2
 
6
 
! Отговори
Логично преди 6 години
В Турция продължават опитите мъж да забременееЗатова и конвенцията е "Инстамбулска"Иначе турците си тъпанарят жените най- редовно със или без конвенцияОткога се загрижиха толкова за насилиетоТа те и в момента са във война. Лицемери
220
1
 
13
 
! Отговори
С две думи: преди 6 години
Голямо заглавие:"Насилват ни да приемем канвенция срещу насилието"
219
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България че има проблем с домашното насилие е вярно, но сме много по напред от арабския свят , сравнение с германия,англия примерно сме назад но те са прекалено крайни на тази тема.Има какво да се желае в това отношение, но това да е основен държавен приоритет е прекалено, има много неща които са по важни.
218
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човечеството съществува от хиляди години. Защо ли са решили че ни трябват конвенции и тем подобни за да ни се изясни кой кой е и как да се държи в семейството. Свобода ужким но постоянно искат да ни тормозят мозъците с извратенности. Нашите управници не са само дълбоко замесени в корупции, те си искат и морално да ни довършат, добри слугички на американските си братлета сатанистчета.
217
2
 
5
 
! Отговори
до 228 преди 6 години
sex discrimination е еквивалент на gender discrimination Така че става, защото poll discrimination смисъла отива по дяволите.
216
2
 
2
 
! Отговори
от 225 преди 6 години
Грешка израза poll discrimination се използва за расистка и етническа дискриминация, мислех че става и за дискриминация за разните хомосексуални и така нататък но май греша.Но е сигурно, че този израз няма как да се използва за семейна дискриминация , на английски за това се използва израза gender discrimination.Просто се опитах да извлека думата трети пол , от англо гледна точка но не се получи.Обаче от български се получава добре извличаме перфектно трети пол от превода на гендер.
215
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
225 - всъщност ако се запише в закон за sex discriminatuiion - и се изясни че това е насилие - физическо, психилогическо, или вербарно над единия от двата пола (мъжки или женски) - целият смисъл от конвенция ОТПАДА.
214
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ето текста 0 "пол означава социалните иЗградените роли, поведение и дейности, характери за жени и мъже" т.е. един травеситит може да има собствен пол. сравнете това с досегашното определениепол - понятие в биологията, според което група индивиди имат възможност за размножаване, на база клетките си.
213
0
 
6
 
! Отговори
от 217 преди 6 години
Така защо англичаните не изповат думата пол която е много по лесно преводима на български и разбираема за нас,Ами защото се говори за gender discrimination а не poll discrimination.забавното е че от poll discrimination , на английски можем да извлечем думата трети пол.
212
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и църквата е противама те упровляващите са вярващи само като им удобнокомунистите пасти да ядат-по-големи атеисти от герберастите не е ималогоспод им са парите и продажничеството
211
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако въросът е за насилието за жените - и сегаима закони, просто не се прилагат.Но целта е да се легализират гей бракове, травестити и подобни. Полът вече няма да е билогично понятие (sex) а социално, gender всеки ще може да си смени пола.
210
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма смисъл да се плюнчите банкянския шопарчо марионетката обеща че ще я подпишеи всички от гербавата *** ще гласуват зада сте мислили като оставихте съдбата си на продажни алчни гьонсуратиот партията на американския посланник
209
1
 
20
 
! Отговори
БГР преди 6 години
Цял ден се кри - страхливец третополов - егати премиера - СРАМ ОСТАВКА АНАТЕМА
208
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изуми ме позицията на ченгелите от църквта ,където повечето са ГЕЙ
207
5
 
2
 
! Отговори
от 217 преди 6 години
Всъщност при използване на различен език, направо начина на разсъждение е различен.Така че изгубването в превода е неизбежно.Накарайте някой с майчин език английски от долното изречение да изкара думата трети пол , е няма да може.Но като го преведете на български , и накарате българина да изкара думата трети пол ,както знаем доста са се справили, това не заради мръсното подсъзнание на някой българи, а просто особеност на родния ни език.Всъщност и аз ако не го бях прочел на английски ,бих се с
206
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яли ли сте на храна само опаковката!!Ядете опаковка на салам,сирене,хляб...всички опаковки на които е изписан някакъв продукт без неговото съдържание или е сложен вътре ***,паста за зъби,шампоан по предложение от Брюксел!Това е конфекцията,която се опитват да пробутат!!Само заглавието й е срещу насилието на жени!!Всички се вторачиха в името,никой не гледа,точките,осигуряващи трайно мигрантки от насилие,формиране социален пол,разчупване стереотипите на децата,законно преследване по женски донос
205
4
 
2
 
! Отговори
до 190 преди 6 години
""gender"" shall mean the socially constructed roles, behaviours, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and menбраво добре описано, всъщност английски е валидна тази конвенция,а българския превод няма никакво значение, но проблема е как да се преведе на български така че да бъде разбрано, при превода се получава двусмислие , което в английския и френския го няма.Всъщност поради различните структури на езиците винаги се получават такива разминавания.
204
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение етноса на хората, нито възрастта, насилници има навсякъде, при бедни и богати също. Причините за насилието са много - от завист, от злоба, от его, от бедност и безизходица или пък заради финансови изгоди.
203
1
 
19
 
! Отговори
31820 преди 6 години
За мюсулманите тя не важи, тъй като религията им позволява. те могат да се обрязват и бият жени и деца. Всичко това ще послужи като лов на вещици насочен срещу мъжете, всяка жена ще може да се направи на насилена, да оплаче където трябва и може да вземе жилището и децата на един мъж, като ще продължи да живее на заплатата му и да води колкото иска любовници които да изнасилват децата му..... реален случай в САЩ. Затова браковете там клонят към 0%, а разводите са вече 50%. Това идва и тук.