Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?

Документът отново стана ябълка на раздора на обществено обсъждане
23 яну 2018 18:48,
317
Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?
Снимка: БТА

Истанбулската конвенция за пореден път нажежи страстите и по време на общественото й обсъждане се чуха полярни мнения, съмнения и обвинения. Защитниците й са категорични, че тя се отнася единствено до домашното насилие над жени и деца, а противниците й виждат скрита вратичка за въвеждането на трети пол и разрушаването на традиционното семейство.

Още по темата

По време на дискусията, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, правосъдният министър Цецка Цачева настоя, че конвенцията е рамка за защита от насилието и не става дума за признаване на трети пол или еднополови бракове.

Тя също така призова да се направи тълкувателна декларация, за да се разсеят съмненията и спекулациите.

"Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол. Според Конституцията няма възможност за признаване на бракове между лица от един и същи пол, тъй като бракът е доброволен съюз между мъж и жена", настоя министър Цачева.

По думите й понятието пол в Конвенцията не е предназначено да замести термините "жени" и "мъже". Документът цели да премахне вредните обичаи и традиции, основани на идеята за малоценност на жената спрямо мъжа и още от ранна възраст децата да знаят, че имат равни права и еднаква защита от страна на държавата и обществото, обясни Цачева.

Омбудсманът Мая Манолова настоя, че домашното насилие е огромен проблем и очевидно няма действащо законодателство за борба с него. По думите й липсват и конкретни практически мерки в борбата с домашното насилие като гореща линия и кризисни центрове.

"Всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, т.е. има 1 млн. мъже-насилници у дома. Официалната статистка сочи 0% домашно насилие, а в същото време РПУ-тата се чудят къде да пратят пребитите жени", настоя омбудсманът.

По думите й държавата е абдикирала от проблема и "той е аутсорснат на неправителствените организации".

Тя допълни и че вече терминът "социална роля на пола" е въведен в законодателството със Закона за равнопоставеност на половете, но не е легализирал "третия пол".

Британският посланик у нас Ема Хопкинс каза, че е изненадана от някои аргументи, които е чула през последните дни срещу конвенцията. Според нея много от нещата, които са били казани, не се отнасят до съдържанието на конвенцията.

"Става въпрос за защита на жените и момичетата от насилие. Често жените са обект на насилие, само защото са жени", настоя Хопкинс.

Старозагорският митрополит Киприан изрази позицията на Светия синод и призова парламента да не ратифицира Истанбулската конвенция, тъй като документът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация.

"Истанбулската конвенция съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", настоя Старозагорският митрополит.

По думите му с конвенцията се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система.

Боян Захариев от движение "Възраждане" определи Истанбулската конвенция като безумие и настоя, че тя удря в устоите на обществото.

"Всички знаем, че тази конвенция е изключително порочна, цели разграждането на социалното общество. Това ще се види след 10 години, когато започнат всички болни, извратени хора да играят социални роли, каквито те са решили, че им се иска в семейството. Тогава естествено няма да има и прираст!", настоя Захариев.

Нели Петрова, професор по социална педагогика, настоя, че дебатът се е изместил и всички общи изказвания са срещу правата на жените и децата.

"Не знам за какви семейни ценности става дума. В едно семейство е важно един да притажава останалите ли? Това ли е семейната ценност, която се прокламира тук?", запита тя.

Председателят на фондация "Бащи за отговорно родителство" Карло Луканов пък призова да не се бърза с подписването на конвенцията и настоя, че насилие има и срещу мъже.

"Домашното насилие не се извършва само от мъже, а и от жени към децата им, от пораснали деца към възрастни родители. Не приемам тази обида към българските мъже, че са насилници", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хе-хе-хе....а аз се радвам....нека "приемат" тази конвенция!!! Мисля, че ПОНЕ ТОВА ще отвори очите на хората накъде ги води тази цветарска партия! Боже, бръкнаха му на българина в джоба, свалиха му ризата....той не си отваря очите! Е, сега ще докарат вече в леглото му накакво неясно същество...............е, дано ТОГАВА поне да си ги отвори!
201
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тези институции не са от вчера у нас, внедрени са и финансирани неслучайно. С ратификацията ще стане още по - страшно занапред.
200
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой още се чуди що е туй "***" и има ли място у нас, нека пита:- Български Център за *** Изследвания- Фондация *** Алтернативи- Фондация *** проект в България- Фондация *** образование, изследвания и технологии- Алианц Х&Д (Хасково и Димитровград)*** перспективиИзобщо много "***" НПО-та, много нещо..
199
2
 
22
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Да подписваш(ратифицираш) всичко,което ти предлагат,е все едно да мяташ пари от балкона за ало-мошенници....
198
1
 
6
 
! Отговори
7586567596976 преди 6 години
До Анонимен 206 не се кахъри за мен Сетих се за онзи виц " Мъжът се скрил пиян под леглото , а жената го ръчка с точилката : " Излизай от там ти казвам , да видиш какво ще ти се случи "А мъжът " Няма да изляза- ще видиш кой командва вкъщи
197
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и доста такива, които малтретират жените си, но не си признават.
196
0
 
3
 
! Отговори
768758758 преди 6 години
До Анонимен 204 страни разбирания имаш , интересно ми е как обичаш масата , телевизора си ит.н гледам - чудиш се вече какво да изсмучиш от пръстите си
195
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам ,в каква среда движиш , ама при 99 процента от семейните ми познати , решенията ги взима жената , особено , ако имат деца Та се пита - кой е без глас???.Само чехлювци около теб бре. Дано да си от единият процент.
194
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В какъв смисъл да се подчинява? Да е втора категория човек, да няма право на глас и решенията да ги взема сами мъжът ли?.Ами не знам бе човек. Питай някой поп. Така е според Библията.
193
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А мъжът да обича жена си като себе си" , нали така пише защо изпусна втората част ????.Ами нормално, кой не обича собствеността си?!?!
192
0
 
8
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 години
Суджуците са двуполови ще видите
191
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всяка държава има насилие над по - слабите физически или тези, които по финансови причини не могат да водят дела, за да защитят правата си. Най - често са деца или жени.
190
2
 
10
 
! Отговори
7432856 преди 6 години
До Анонимен 200 не знам ,в каква среда движиш , ама при 99 процента от семейните ми познати , решенията ги взима жената , особено , ако имат деца Та се пита - кой е без глас???
189
0
 
6
 
! Отговори
673258328 преди 6 години
До Анонимен 197 "А мъжът да обича жена си като себе си" , нали така пише защо изпусна втората част ????
188
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В какъв смисъл да се подчинява? Да е втора категория човек, да няма право на глас и решенията да ги взема сами мъжът ли?
187
0
 
14
 
! Отговори
6737542676587 преди 6 години
До 190Това защо е включено ??? чл3 т,3 или ""c""""gender"" shall mean the socially constructed roles, behaviours, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and men как може да се определя пол на базата на социални и други стереотипи Защо се залагат подобни " подводни камъни " , какво се цели и т.н
186
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви кажа нещо за половете:1.Всеки нормален човек има само един пол2. *** са двуполови 3. Еврогейовете са триполови
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си семеен , имаш съпруга - как говориш за нея - " моята съпруга , моята жена " , а тя как - "моят мъж , моят съпруг " - не е ли така ???Това означава ли ,ч е някой е собственост на другия ???.Ако си сключил църковен брак жената е длъжна да ти се подчинява.
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои хора казват моята жена/ моят мъж като признак на любов и общи деца, а други по финансови или имотни общи дела. Първите са се събрали по любов, вторите по сметка
183
0
 
3
 
! Отговори
2222 преди 6 години
ДО 191, ТИ ЧОВЕЧЕ СИ ДО БОЛКА ПРАВ. СЪЖАЛЯВАМ ВСИЧКИ ОНЕЗИ КОИТО ОТИВАТ ДА ИМ МИЯТ КЕНЕФИТЕ И ДА ИМ БЪРШАТ ЗАД ...ЦИТЕ. ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР И НА МАНТАЛИТЕТ.