Спасителната акция "дрифт" под Бузлуджа – над 5 бона

Главен комисар Николов: Всички ние плащаме за тях!
23 яну 2018 20:00, Анисия Иванова
23
Спасителната акция "дрифт" под Бузлуджа – над 5 бона
Архив: Булфото

Над 5000 лева е струвала на пожарникарите акцията, при която са били спасени младежите, попаднали в снежен капан между Шипка и Бузлуджа. Това обясни в Русе директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Осем младежи с три автомобила прекараха нощта срещу 22 януари в снежен капан под Бузлуджа. Учениците от техникума в Раднево тръгнали около 22:00 ч. с цел да "дрифтят" в снега по затворения третокласен път между Шипка и Бузлуджа. Снегът и преспите обаче ги изненадали и те останали заклещени в снега цяла нощ. За спасяването им бяха вдигнати на крак четири противопожарни служби.

Още по темата

"По закон сме призвани при всяко получено съобщение за бедстващ човек от тел. 112 да реагираме. Към момента не разсъждаваме колко струва - за нас е важно да спасим човешки живот и евентуално имуществото на гражданите. Подобни спасителни операции струват много скъпо на всички нас, всички ние плащаме за тях", коментира Николов.

При операцията е била използвана само наземна техника - противопожарни автомобили, както и труда на пожарникарите през нощта.

Той каза още, че дадена акция се оскъпява още повече, ако в нея участва и хеликоптер. В зависимост от неговата големина стойността на летателен час започва от 3600 лева и стига до 5000 евро.

Николов коментира, че е необходимо политическо решение, като трябва да се мисли в посока дали да се въведе модел на застраховки, от които службите да получават средства като компенсации за направените разходи или да се продължи със сегашния модел.

Той информира, че през миналата година противопожарните служби в страната са реагирали общо на около 50 000 произшествия. От тях малко над 14 500 са спасителните операции, а останалите инциденти са били пожари.

Николов обясни, че в момента се работи по европроект за закупуване на специални средства - от рода на термовизионните камери, които да се използват при издирване и спасяване на хора. Например, от въздуха те ще могат да засичат сигнали от мобилни телефони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно са от богати семейства. Как може да не си покрият разходите? Имат хора зад гърба си. Нали всяко удоволствие се плаща - кво става в България ***, че разбери!
18
1
 
5
 
! Отговори
НАЛИ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ? преди 6 години
А в Европа се плаща. Нема лабаво.Колата ти да издърпат на магистрала - 500 евро!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми що не са отишли татковците им да ги спасяват, амви звнят на други?ЩОТО СА ПИК ЛЬОВЦИ!!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СИ ПЛАЩАТ РОЖБИЧКИТЕ ЗА РОДЕОТО.5 БОНА СА ЗА ТОВА, ЧЕ ВДИГАТ ТОЛКОВА МНОГО ХОРА ПОСРЕД НОЩ ДА ВЪРВЯТ В СНЕЖНАТА СТИХИЯ, ЗА ДА СПАСЯВАТ.И ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ.
15
4
 
2
 
! Отговори
РВ преди 6 години
Е друго си е да седите на топло и да върви заплатката. Ако ми кажете че сте изхарчили 5 бона за гориво че ви наплюя. Всъщност за какво отиват тези 5 хиляди. За гориво ли? Да не би да наемате техниката под наем? Да не би да ви се плаща на час? ТВА ВИ Е РАБОТАТА БЕ! А на малките не трябва да се глобяват че струвало пари, а че са поставили човешки животи в риск.
14
0
 
3
 
! Отговори
myau преди 6 години
имаше в нета един разказ-- , Тръгнал с ладата един тин. да разходи гаджето в една нива. След секса заваляло дъжд, закъсали и се обадили на приятел с джип да ги изтегли. Джипа не могъл да ги изтегли и повикали и трактор ,но и той закъсал та се наложило да дойде танк от близкото поделение да ги спасява всички Та Така
13
2
 
5
 
! Отговори
До15 преди 6 години
Е те са били същите,,храбреци" като тебе.Ей нямате свършване бе без мозъчни и самонадеяни хлапета.Тръгвате като аслани и се връщате като ***.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 5000 лева щях да се кача лично да ги откопая с лопата!
11
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен е ценично да се изчислява, колко струва една спасителска акция. Спасяването на живот няма цена. На всеки може да му се случи нещо и да трябва да го спасяват. Цената се плаща от целия народ от платените данъци.
10
5
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Да вадят по 625 лева на калпак и готово.
9
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехееее...Пратиха 1 пожарна, дето закъса на 10км от мястото(минала е 28-10=18км от гаража си) и един трактор, който да издърпа колите и пожарната. Значи 3-4 часа работа на трактор и 2х18км пробег на пожарен автомобил = 5000 лева?!? Аре у лево. Да покажат разбивка на разходите, да видим за какво иде реч!
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като са калкулирали сметката да им я връчват и да си търсят парите. Защо трябва данъкоплатеца да плаща и за действия причинени от психичните отклонения на отделни индивиди
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ние плащаме и за заплатите, уборудването и консумативите на тези служби.Голяма мoда последно време въпросните да реват за пари с повод и без !
6
19
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До BurzumИ аз съм на това мнение.Нали в крайна сметка това им е работата.Те са на щат - не са на заработка.Машините са им взети.Оборудване заплати.Това за тях би трябвало да е перфектна тренировка за един по тежък инцидент.Голяма работа - спасили три коли от преспи.Еми кво са - да спреме младите ли.Еми и аз дрифтя под копитото - на златните мостове.
5
5
 
13
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Над 5000 лв. делено на 8 и готово ... какво ги базарите, няма ние да плащаме на тия оли..френи!
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да ги глобят колкото са разходите и да им държи студено на *** за години напред. като са големи пичове да дрифтят, да извадят сега родителите им пари и да покрият разходите по спасяването под формата на глоби.
3
2
 
12
 
! Отговори
Генчо преди 6 години
За тия пари да беха отседнали в Шератон. Егати 5 бона за четири трактора
2
11
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
А като нямат работа връщат ли си заплатите.Аре стига с тия криворазбрани работи.Голямата държава - накарали 4 коли с 15 служителя да си размърдат задниците и голем вой настана.Къде са 5000 лева къде са 5 милиона за заплати коли и оборудване.Нали в крайна сметка това им е работата.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой плаща за това че са тръгнали да дрифтят,пък после дрищят!Пубертетска работа-с жигули в планината !!!