България - бедна, но държава с висок среден доход

На 56 място сме в класация на най-добрите страни в света
24 яну 2018 09:50, Екип на Investor.bg
177
България - бедна, но държава с висок среден доход
Снимка: Reuters

България се нареди на 56 място в класацията на най-добрите страни в света, съставена от американското списание "US News & World Report". Страната ни се е изкачила със седем позиции напред в сравнение с 2017 г., когато е била на 63 място.

За България е написано, че Световната банка я класифицира като държава с висок среден доход.

Класацията, която се публикува за трети път, се основава на допитване сред повече от 21 хил. души от 36 страни в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Авторите на изследването посочват, че участниците в допитването са били представители на "информирания елит" и бизнес лидери.

Те трябвало да оценят страните според 65 критерия, групирани в девет категории – от икономическо влияние и сила до гражданско съзнание и качество на живот.

България е поставена на най-предно място (31-во) в категорията "качество на живот", определена като добър пазар на труда, достъпност на цените, икономическа стабилност, равенство на доходите, политическа стабилност, сигурност, добре развити държавна образователна  и здравна система. Страната ни е оценена високо и в категориите "стартиране на бизнес" (ниски производствени разходи, благоприятна данъчна среда, прозрачни управленски практики) и "гражданско съзнание" (защита на човешките права и на околната среда, равенство на половете, религиозна свобода, спазване на правото на собственост, добро разпределение на политическата власт).

За сметка на това България е едва на 76-то място в категорията "обещаваща икономика" и на 75-то място по "сила", определена като икономическо и политическо влияние, участие в силни международни съюзи и силна армия.

В общата класация преди страната ни се нареждат Колумбия и Румъния, съответно на 55-то и 54-то място, а след нас попадат само още четири европейски страни - Латвия (59-то място), Украйна (69-то място), Беларус (72-ро място) и Сърбия (78-мо място).

САЩ губят една позиция и заемат осмо място, като се свличат в две важни категории - "стартиране на бизнес" и "обещаваща икономика". Възприемането на САЩ като политически стабилна, демократична и отворена за пътуване страна се влошава. За сметка на това тя запазва първото си място в категорията "сила", следвана от Русия и Китай.

Люксембург е най-добрата страна в света за правене на бизнес, Германия е номер едно по предприемачество, а Швейцария е най-добрата страна домакин за корпорациите. Великобритания води в сферата на образованието, Канада е номер едно по качество на живот, а Нова Зеландия е фаворит за пенсиониране. Бразилия е най-добрата страна за посещение, а Италия е с най-богатите културни традиции.

За първи път анкетираните били помолени да изкажат мнението си и за лидерите на големите страни. Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение. При бизнес лидерите Ерик Шмид, изпълнителен председател на компанията-майка на Google Alphabet, се радва на най-голямо уважение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: Българияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
23
 
9
 
! Отговори
до 145 преди 6 години
Далеч не съм най-образованият, но съм много онбразован. Тук е пълно със ***, неграмотни и бедни духом. Аз поне мога да се аргументирам, не да сипя помия просто е така за спорта. Кво викаш, яко е да си в Барса, нищо че чистиш *** или сменяш памперси на баби? Важното е, че си европеец! Положението в България наистина не е розово, но за МЛАДИТЕ хора има безброй възможности, стиога да не ги мързи и да се напънат малко. Успели познати от тоя тип бол.
138
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНОНИМЕН 81Ти не си ли разбрал, че не можеш нищо да оправиш?
137
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 141Необразованите *** са неграмотни, не умеят да пишат, да изразяват мнение и пр. Не боравят с лаптоп, не разбират от социални мрежи и не четат тук. Така че не се въвеждай сам в заблуждение, че ти си най- умният и образован във форума и че ти си правилно мислещият.В Бг положението е много зле и твоите приятели няма да се върнат скоро тук.
136
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DAAAMMM AZ IBACE TIKVUN IMAME SREDNO PO 5 MULQRDA DOLARA KAK DA NE SME BOGATI A?
135
2
 
3
 
! Отговори
Lolyp преди 6 години
Fakenews....naprimer mediatorite ot nesdbg...kolko garaja sredno imat na glava mediator....daje sa si predstavim, che vseki ot tesi hora ima po 7-8 glavi....o,1....o,3....o,4...o, 5...?!... :-)
134
3
 
41
 
! Отговори
образно казано : преди 6 години
Аз ям зеле, шефа яде свинско. Статистически погледнато двамата ядем свинско със зеле ...
133
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам образовани приятели, седят по чужбина, защото за момента им е по-добре. Искат обаче да се врънат, не са супер щастливи там. Прави ми впечатление, че тези които плюят неистово по България, са ниско образовани, работят мърлява работа и понеже са в Бареселона не в Пловдив придобиват една нереалистична оценка за себе си. Не познавам никой образован човек да излива таква помmiя по България, каквато ***, дето вече са в Европа не на село.
132
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как не им омръзна да пишат само глупости.
131
9
 
24
 
! Отговори
хм преди 6 години
До До хмСпри с лъжите бе... с 200-250 евро щял да изхрани 3-*** души. Хайде да смятаме - 3 души по 30 дни са ти 90. Или около 2-2,5 евро на ден на човек. Хайде не на мене тия. А какво говориме за дрехи, обувки, ток, вода... Защото и във видинско къщите са по 10-15 хиляди лева и хората живеят с 300евро на месец... Ама нали е Валенсия... друго си е да си продажник
130
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Висок среден, но нисък медианен. Тоест голяма част от населението има мизерни доходи.
129
21
 
8
 
! Отговори
94783 преди 6 години
До всички мрънкачи:Колкото по-ниска е на някой заплатата - толкова по-лесно му е да започне бизнес. Защото летвата която трябва да достигне е свалена ниско. От там нагоре всичко е плюс.Но не мислете, че е бизнеса е лесна работа. Мислите си, че сте нещо различно от африканците или индииците, но когато сам изкарваш парите си трябва да го докажеш с дела. Защото тези хора също имат амбиции, също се трудят и са пряка конкуренция почти на всеки бизнес.
128
2
 
21
 
! Отговори
Смях в залата преди 6 години
До 53947Не говоря, за това че, ако се сравним и с Пакистан, трябва да сме на седмото небе от щастие (толкова е висока бедността). Това е ясно, че има по-зле от нас, но защо и трябва да се сравняваме с дъното!?Имам предвид, че когато се прават извадкови изчисления има голяма разлика в доходите...един са мнооого ниски, спрямо други и средната стойност не е точна.
127
6
 
39
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Хубаво е Бг ,но само за шепата мафиоти и техните семейства. За нас всеки нов ден е нов ад,и така ще е докато не зиграе сопата и зафучат куршуми по улиците!
126
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то ако се сравняваме с африка, дохода даже е много висок, но ако се сравнява с Европа дохода ни е нисък дори и за повечето страни от източна Европа
125
9
 
8
 
! Отговори
До хм преди 6 години
В гр.Аликанте( Валенсия) има жилища и по 10хил.?, а с 200-250?/мес се изхранва 3 членно семейство
124
21
 
7
 
! Отговори
53947 преди 6 години
До Смях в залатаКолко според теб е заплатата на мед сеста в Кения и колко хора живеят там? Хубаво е хората да се стремят към най-доброто, но да не забравяме от къде сме тръгнали и какво сме постигнали. И все пак да сме и малко благодарни за това което имаме ...
123
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива статистики са като за първа страница на "Работническо Дело".Че голяма част от света работят за по проция ориз, го знаем. Въпросът е защо в развитият свят сме на последно място.
122
4
 
48
 
! Отговори
Смях в залата преди 6 години
Казано средно статистически...база: IT специалист със заплата 2500лв. и медицинска сестра в болница със заплата 450лв. = средна стойност: 1475лв. (средна заплата). Ха ха ха ха....извадете си сами заключениията. 50% от населението на България е под прага на бедността...изчисленията и сметките са криви!
121
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потрошиха ми колата. Ремонтираха я изхарчих едни пари и това доведе до икономически растеж на държавата.След това не го декларирах в полицията както мойте съседи защото разбрахме че е загуба на време. Ето сигурна и просперираща държава
120
1
 
10
 
! Отговори
До 126 преди 6 години
В грешка си, наеми има и за 150-250? в провинцията, и обикновено се прибират в Бг с тази пенсия