България - бедна, но държава с висок среден доход

На 56 място сме в класация на най-добрите страни в света
24 яну 2018 09:50, Екип на Investor.bg
177
България - бедна, но държава с висок среден доход
Снимка: Reuters

България се нареди на 56 място в класацията на най-добрите страни в света, съставена от американското списание "US News & World Report". Страната ни се е изкачила със седем позиции напред в сравнение с 2017 г., когато е била на 63 място.

За България е написано, че Световната банка я класифицира като държава с висок среден доход.

Класацията, която се публикува за трети път, се основава на допитване сред повече от 21 хил. души от 36 страни в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Авторите на изследването посочват, че участниците в допитването са били представители на "информирания елит" и бизнес лидери.

Те трябвало да оценят страните според 65 критерия, групирани в девет категории – от икономическо влияние и сила до гражданско съзнание и качество на живот.

България е поставена на най-предно място (31-во) в категорията "качество на живот", определена като добър пазар на труда, достъпност на цените, икономическа стабилност, равенство на доходите, политическа стабилност, сигурност, добре развити държавна образователна  и здравна система. Страната ни е оценена високо и в категориите "стартиране на бизнес" (ниски производствени разходи, благоприятна данъчна среда, прозрачни управленски практики) и "гражданско съзнание" (защита на човешките права и на околната среда, равенство на половете, религиозна свобода, спазване на правото на собственост, добро разпределение на политическата власт).

За сметка на това България е едва на 76-то място в категорията "обещаваща икономика" и на 75-то място по "сила", определена като икономическо и политическо влияние, участие в силни международни съюзи и силна армия.

В общата класация преди страната ни се нареждат Колумбия и Румъния, съответно на 55-то и 54-то място, а след нас попадат само още четири европейски страни - Латвия (59-то място), Украйна (69-то място), Беларус (72-ро място) и Сърбия (78-мо място).

САЩ губят една позиция и заемат осмо място, като се свличат в две важни категории - "стартиране на бизнес" и "обещаваща икономика". Възприемането на САЩ като политически стабилна, демократична и отворена за пътуване страна се влошава. За сметка на това тя запазва първото си място в категорията "сила", следвана от Русия и Китай.

Люксембург е най-добрата страна в света за правене на бизнес, Германия е номер едно по предприемачество, а Швейцария е най-добрата страна домакин за корпорациите. Великобритания води в сферата на образованието, Канада е номер едно по качество на живот, а Нова Зеландия е фаворит за пенсиониране. Бразилия е най-добрата страна за посещение, а Италия е с най-богатите културни традиции.

За първи път анкетираните били помолени да изкажат мнението си и за лидерите на големите страни. Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение. При бизнес лидерите Ерик Шмид, изпълнителен председател на компанията-майка на Google Alphabet, се радва на най-голямо уважение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: българияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
19
 
8
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
Браво щом си намерил начин :) Работа има тук, просто хората обичат да възвеличават чужбината, говоря за неквалифицираните кадри. Чисти в Испания за 6-7Е на час живее от заплата до заплата, не гладува, но и не заделя лев на страна, обаче в къде ще се връща в тая мизерия в България. Тук ако се хванеш да чистиш частни жилища, може да се докарват няколко хиляди лева доходи, с които няма да се живее лошо, ама тука е мизерия. То като нямаш образование не може да очакваш тук да ти валят парите.
98
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен104толко ли скъпо е "поддържането на дискусии" вече? дай да пратим едно сиви, ***
97
4
 
20
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
ако аз пукам кисело зеле, а съседа кюфтета с дзадзики, излиза че средно и двамата сме яли сарми с кисело мляко. толко за средната заплата.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До жмПодобрих качеството си на живот, като направих преоценка на собствените си качества. Преди се възприемах за не особенно умен, но работлив и не прокопсах. Сега си знам, че съм мързелив, но ми щрака пипето за някои работи. Работя по 5 - 10 часа на седмица и изкарвам повече отколкото като работех по 50 - 60 часа.
95
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анкетата ще е полезна за България и бъдещите инвеститори. Ще се отворят нови работни места. Тук само мрънкачи и готованци. В чужбина било супер яко, ми стойте си там. Тук било много гадно, ми махайте се или се опитайте да направите нещо. Няма такова гадно животно като българина, независимо къде се намира, никога не е доволен, всеки му е длъжен и задължително не е дооценен. И н ай силанта национална черта, в чата всеки е много велик, доката иначе в живота е мишка.
94
10
 
3
 
! Отговори
До 93 преди 6 години
Както вече отбелязах, ти си пораженец и досаден мърморко. Не съм и очаквал, да напишеш че си готов да правиш нещо, ти самия. Ясно е че те мързи, но това не е чак толкова страшно, страшното е че ти си твърдо убеден, че някой трябва да те обгрижва, не просто теб, а цялото ти семейство. Сега пък училището и т.н. било проблем, защото не отговаря на стандартите на кралска особа като теб, голям проблем е това прав си. И как така не е проблема в парите, нали това ти беше големия проблем - шизофрения?
93
20
 
13
 
! Отговори
жм преди 6 години
Аз пък се върнах от чужбина. Да чисто, уредено, но не беше за мен. В момента в България изкарвам много добри пари и определям стандарта си на живот като добър. В Германия на аналогична позиция ще изкарвам малко повече от колкото тук приравнено в една валута, но за сметка на това половианта ми заплата ще отива в наем. Тук вече си изплатих първото жилище и си взех второ. Така че за квалифицираните и кадърни хора има работа и в България. В Германия масово се чистят WC-та, но важното е че сме там.
92
1
 
24
 
! Отговори
бг преди 6 години
България има един основен проблем - съдебната система. И не прокуратурата, а съда. Всичко подлежи на съдебен контрол. И когато този контрол липсва или по-лошо е откровенно користен, нищо не става. Да, навсякъде по света чрез юридически софизми се оправдават несправедливости, но у нас примерите за брутално противоправни съдебни актове са безброй. Нужна е тотална чистка сред магистратите и рестартиране на системата !
91
1
 
25
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Това България е малка и бедна държава е удобна формулировка за управниците повече от 50 години да оправдават собствената си некадърност! Никак не е малка за европейските мащаби и си е направо богата. Страната ни си има всичко в изобилие, просто народа е 80%, разпределението е фрапиращо несправедливо, а по-пилеене на ресурси сме на челните места.
90
13
 
7
 
! Отговори
ex-bulgar преди 6 години
Повръща ми се от вашата беднотия!!!
89
11
 
6
 
! Отговори
До 91 преди 6 години
Да така е, хората в евростат са ***, те нищо не разбират, единствения достоверен източник са твоите набюдения от типа на един приятел на братовчеда на съчуника ми от гимназията каза, че един негов приятел бил казал нещо си. Да определено подминавам твоята несполучлив интелектулен напън и се доверям на хора които знаят за какво става въпрос.
88
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера защо се говори само за ГЕРБ.Ами като не разбираш не коментирай. 10 години сме в ЕС, хвалят се по телевизора, че строят, а резултат никакъв. В България можеш да правиш бизнес само ако си с управляващите. Кой раздава обществените поръчки, санирането на блоковете? Кой строи спортни зали и стадиони в затънтени и обезлюдени места, уж за развитие на селските райони? Знаеш ли че масово строят къщи уж за гости по 400 000 лева без икономическа обосновка. За това се мълчи в медиите
87
2
 
29
 
! Отговори
До АНОНИМЕН преди 6 години
"А защо всички бягат и говорят само за бягане вместо да си седнем да праните *** и да си оправим страната"Защото никой не е толкоз, че да бачка, а шайка дебеловрати престъпници да продължават да обират труда му.
86
12
 
10
 
! Отговори
До 81 преди 6 години
То във всяка страна има проблеми, обаче разликата е че там хората запретват ръкави и работят за решаването им, тук нашата нация от пораженци, тегли една майна, отива на майната си, там естествено никой не го чака с отворени обятия, живее там като мишок, обаче веднъж в годината се прибира в родината и се пъчи колко е успял и то не знае в какво, но важното е да се изтъкне. Там е проблема, българина е с много сбъркан манталитет, на него възможности не му трябват, той иска да е част от стадото.
85
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 88 Тоест аз имам дълг към държавата, но тя няма дълг към мен. Явно нямаш деца и не си отглеждал. Проблема не е само финансов, той е че няма една функционираща структура в тази държава. Като започнем от детските градини, училищата, минем през престъпността по улиците и пълното беззаконие. Всъщност излъгах има една функционираща структура в държавата, казва се НАП.
84
4
 
9
 
! Отговори
До 78 преди 6 години
"Средните ценови равнища в България са от два до четири път по-ниски от страните в Западна Европа. Отваряш евростат и четеш, с ядене няма да стане, но пък акъл нямаш, абе трудно ще е, но поне опитай."Глупости. Храната, облеклото, транспортът са с малко, но в никакъв случай "в пъти" по-скъпи, а някои като у нас или по-евтини. По-високи са наемите, но е 2-4 пъти в сравнение със София. Цените на жилищата-зависи- някъде са и по-евтини.
83
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България - бедна, но държава с висок среден доход"Оксиморон.Фактът, че от тук си заминават стотици пъти повече хора, отколкото пристигат, за да живеят, говори сам по себе си и лъжливите статистики няма как да замажат положението.
82
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера защо се говори само за ГЕРБ. Проблема е в цялата политическа прослойка, там стоят едни и същи хора, които от време на време отиват от една партия в друга. Това са хора, които живият в един паралелен свят където всичко е много хубаво и розово. Как пък за 30 години нямаше един осъден политик, за сметка на това много от политиците станаха супер богати хора. Да ви изброявам ли имена: Р.Овчаров, Ст.Софиянски, Ив. Костов и мн. др.
81
13
 
8
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Не 10-12 деца, а 3-4 деца, за да се поддържа стабилна популация - това е дълг на всеки грежданин на България, но ти си завършен нихилист и тези неща не те интересуват, важното е да се мърмори, че някой е длъжен да ти дава пари, срещу нищо, докато изпускаш доволно газове пред телевизора.
80
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен до 81 преди 6 години
За да си оправим прогнилата държава от корупция, първо трябва да изритаме всички от парламента.Цялата Герберска и комунистическа шайка трябва да се вкара в затвора.За да стане това хората трябва да излязат на улицата, именно сега е момента докато сме европредседатели.Полицейските хрътки няма да посмеат да бият хората, изтървем ли момента всичко е свършено.