Експерт: Необходимостта от нов Закон за храните е безусловна

Сегашният закон е публикуван през 1999 година
24 яну 2018 17:37, Екип на Bloomberg
6
Експерт: Необходимостта от нов Закон за храните е безусловна
Снимка: Reuters

Необходимостта от чисто нов Закон за храните е абсолютно безусловна. Това каза Димитър Димитров, държавен експерт в Министерството на земеделието, храните и горите, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира създаването на нов Закон за храните, който в момента е между първо и второ четене в Народното събрание.

"Сегашният закон е публикуван през 1999 година. Много години са минали от създаването, а и е направен далеч преди членството ни в ЕС. Той е остарял и защото не е в пълен унисон с европейското законодателство за храните, което е развито и хармонизирано".

По думите му законът вече е претърпял 35 допълнения и изменения, а този процес дава вътрешни дисбаланси.

Ще засегне всички, които създават и търгуват с храни и за това представлява такъв интерес за голяма група хора, каза гостът.

Какви са новите изисквания за транспортните средства, които се използват за доставка на хранителни продукти? През какви разрешителни режими ще преминават те и предвижда ли се обозначаване със стикери? Защо България предвижда по-строги регулации от тези в ЕС? Какви са изискванията за храните, които се търгуват онлайн? Какви са промените при етикетирането на храните? Ще се забрани ли рекламата на нездравословни храни от деца за детска аудитория? Какви са новите регламенти за минералните и изворните води?  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
юрист преди 6 години
Проблемът ни не е, че нямаме закони. Напротив - закони много, и достатъчен брой от тях са качествени. Проблемът е, че бандитската върхушка ги прилага, както й скимне, или просто не ги прилага изобщо.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А новия закон ще забрани ли производството и внасянето не некачествени страни от ЕС в България?Едва ли.Не ви стиска.
2
0
 
3
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Има ли друга държава като "демократична" България, в която са приети стотици закони, поправяни незнайно колко пъти, допълвани с наредби и подзаконови разпоредби?! Няма! Нов закон за храните е необходим на чиновници и депутати, за да оправдават нищо правенето си!
1
1
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
А бе вървим към ситуация да не мога да си возя чантата с продуктите в къщи ако нямам бележка ,че съм си карал колата на автомивка...