От първо лице: Да живееш в дом – шамари, обвинения... безсилие!

Разказът на Георги, който е живял 18 г. в дом за деца
Обновена: 24 яну 2018 10:42 | 24 яну 2018 10:00, Петя Славова
30

5142 гледания   |  Още видео
 След като видеоклипове, показващи потресаващо насилие от страна на служители на дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово, станаха публично достояние, Георги Господинов се свърза с Bulgaria ON AIR, за да разкаже своята история.
Още по темата

26-годишното момче прекарва 18 години по домове за деца, лишени от родителски грижи. Георги разказа, че докато е бил настанен във варненски дом, възпитателите многократно са прилагали физическо насилие върху него. А когато пък е потърсил помощ от страна на директора, агресията продължила, обвинен за това, че си позволил да се оплаква.

"Информирал съм медиите, пускал съм жалби до социалното министерство, до община Варна и Държавна агенция за закрила на детето. За съжаление обаче и до днес никой не ми обръща внимание", сподели още той.

Пред Bulgaria ON AIR Георги допълни още, че освен физическото насилие, което му е било прилагано, е бил лишаван и от храна, от полагащите му се дарения и елементарни битовизми.

Към днешна дата Георги вече е завършил средното си образование, работи на три места и се справя сам с живота.

 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На вас,демократични нещастници,все коминистите са ви виновни! Плюя на тъ.пата ви лицемерна и гн.ус.на демокрация,която съсипа и умори българския народ! Като сте толкова по-милости и състрадателни ,отколкото "гадните" комунисти,то ,вие,демократите,взаемет всичките ци.гга.нн.и и си ги отгледайте!
22
1
 
0
 
! Отговори
Габрово преди 9 месеца
Всеки ден ни посягаха ... всеки ден ! Ама един ден и аз посегнах ...не беше хубаво ... ама за мен имаше ТВУ а за тях нищо! Е да ама сега като се разминавам с някой от тези мишки не смеят да ме погледнат в очите ! Долна из.м.ет! Простоичко , тъпи комунисти ! Имаше една , викахме и Сталинка ...тя биеше най - много !
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не само в домовете е така. Във всяка средно-статистическа столична детска градина тормозят децата ни. И не съм съгласна с господин Иванов преди мене, че видите ли, като работят за 400 лв, имат право да упражняват насилие над малки деца или болни хора. Нямат! И са за съд
20
6
 
4
 
! Отговори
Алексей Иванов преди 9 месеца
Я спрете с нелепите си коментари. Не коментирайте нещо, с което не сте наясно. Всеки вижда, че една жена удара едно дете, но не чува какво казва тя. А именно- думите на жената бяха ''защо ми скъса парите в портмонето''. Тези хора работят за 420.00лв. Изключително тежък труд. Работят с деца, които не са добре психически, които са агресивни, а повечето от тях са и потенциални престъпници, които нападат персонала, удрят ги, както в случая с жената от Ямбол, на която носът беше счупен от един такъв.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато осъдят 2-3 човека за насилие или кражба от домовете за такива деца,когато извършват редовни проверки външни лица и социални работници,ще спрат да бият и тормозят децата.
Трябва медицинско лице заедно със социален работник и психолог,да оглеждат децата за физически наранявания и да разговарях с тях отделно,без лице от персонала на домовете,защото тези деца се страхуват.И ако забележат нередности,веднага да реагират и уведомят институциите.Биячите да се уволняват веднага и да се осъждат.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе, някой ПО-СВЕТЪЛ не можахте ли да намерите, бе!
Или ви е изпратен от БХГ-то? Стига сте давали предимство на един определен "етнос"!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Понеже в 'приемните семейства' сигурно с нещо е по-различно положението.Освен това не разбрахте ли че Закрила на детето закриля само педофилите и държанките, които работят там.Тая кукувица шефката на тази институция освен доноси друго не подписва.Трябва контрол на безразборната раждаемост на някои изчадия които имат по 20 деца на сметката на държавата.Другото е само следствие от това.
16
0
 
6
 
! Отговори
закриха ги 2007-2008 преди 9 месеца
До Анонимен 14
Закриха домовете отдавна. Но едни некомпетентни хора, които понятие си нямат от "Дом" и "Защитено жилище", продължават да пишат "Домовете, домовете, домовете...". Вчера под 1 статия зададох въпроса- В Габрово дом ли е или жилище от семеен тип? Отговор не получих. Но журналистите продължиха да пишат- "дом".
Домът е институция с много деца и лица. Защитеното жилище е с малко деца- 7-8 мах и е на самоиздръжка. Обаче искат пари от общината и ще ги "ударят"(отрежат), вероятно.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Навсякъде по домовете е така. Бой, бой, бой. За жалост. И на мен са ми разказвали деца израстнали в дом, че просто боят е бил толкова много, че не мога да си представя.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре де, нали тези домове уж ги закриваха и създаваха защитени селища?

Този "дом" как още не са го закрили?

Къде дремят социалните у нас? Убийство ли чакат да стане?

Къде дреме църквата?

В кой век и коя година сме?

Ние в ЕС ли сме или не?
13
7
 
1
 
! Отговори
Истанбулец преди 9 месеца
Ако потърпевшите не са жени или момичета, значи няма никакви проблеми.
12
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това вече не е държава. Всичко пропада и в най-скоро време ще се затриеме като народ. Тази злоба, тази наглост, тази простащина ще съсипе страната. Хората вече са някакви обезумяли същества с най-долни постъпки. Няма морал, няма етика, няма възпитание.
11
24
 
13
 
! Отговори
О преди 9 месеца
Всеки, който се възмущава да върви и да работи там.Голяма мъка и надежда никаква.
10
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Винаги с това са били известни служителите в тези домове... Оплачат ли се става още по - лошо за пребиваващите там...
9
12
 
7
 
! Отговори
Makedon преди 9 месеца
Ajde be..... dosta i vie Bolgarite decata od dom gi napravivte ANGELI .. Pustete zenata vo dom da raboti kako vospitac da vidite tie angeli kakvo ke i napravat ...
8
2
 
3
 
! Отговори
грешка е станала преди 9 месеца
Ето го клипа https://bgonair.bg/sutreshen-blok/2018-01-24/agresiya-shamari-groznata-kartina-na-nasilie-v-domovete-za-detsa-lisheni-ot-roditelski-grizhi
7
5
 
20
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
26 годишното момче???
6
5
 
62
 
! Отговори
Поздравления преди 9 месеца
за Георги! Въпреки всички трудности е успял да не се отчая , учил и работи!
Продължавай така, Георги! Успех и Господ да те закриля! Грижи се и за здравето си!
( а нека във Варна да обърнат внимание на директора на дома, който трябва да е като БАЩА за тези деца; да не бъдат пренебрегвани, да не им се отнема онова, което им е дадено, да ги ЗАЩИТАВА!
5
8
 
69
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 месеца
Браво на Георги: не е роден с късмет, но се труди момчето и ето, че се справя!
А хората в тези институции, дето не обръщат внимание на сигналите му- ако срещнат подобна липса на отношение, тогава дали няма да се сепнат тези гьонсурати?
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук един пък след като излезе от затвора, веднага почина още същия ден от притеснение. Беше астматик! В затвора държавата полага грижи, водили са го чак в София за адекватно лечение и лекарства.Човекът много добре знае, че след като излиза пак го чакат жестоките пристъпи и предишната мъка, притеснява се и пада!