Родителите оцеляват, децата стават агресивни: Кой е виновен?

Подрастващите нямат критично мислене, обяснява психолог
24 яну 2018 15:20, Петя Славова
50

Децата нямат критично мислене към провокациите от техните връстници. Те самите не се питат "трябва ли да го направя". Така коментира в "България сутрин" агресията у непълнолетните и малолетните психологът Александра Петрова.

Темата, в която мнението си даде и експертът по онлайн медии Жюстин Томс, идва след случая, в който 14-годишен преби бездомник до смърт, а приятелите му гледаха, дори заснеха престъплението.

По думите на психолога децата слагат високи предизвикателства пред себе си. Провокират се едно друго и няма как да не изпълниш дадената ни заявка - като ритуал, който трябва да направиш, за да влезеш в групата.

Петрова даде пример от своята практика със случай от петък.

Още по темата

"Виждам се с момченце в 3 клас, родителите му го изчакват пред кабинета. То ми казва: Ще ти споделя нещо, но в никакъв случай няма да го разпространяваш. Трябва да подпаля косата на едно от момичетата с най-дългите коси в класа", обяснило детето.

Психологът го пита "защо", а то отговаря, сякаш се подразбира: Иначе ще ме смятат за женчо.

По този повод Александра Петрова отбеляза, че идеята не е само върху провокацията, която е сложена на малкото момче. Самото то не се пита "трябва ли да го направя".

"Искаше да ми сподели, за да има съмишленик в деянието и да избере на кое момиче да направи това действие", обясни тя.

Според Жюстин Томс родителите също имат роля в споделянето на информация в интернет, както в случая от Варна, в който едното дете-свидетел заснема с телефона си престъплението върху 53-годишния бездомник.

"Интернет е само още едно средство за децата да изгреят като звезди в очите на кръга около себе си", посочи Томс пред Bulgaria ON AIR.

Александра Петрова подчерта още, че около нас постоянно има поводи, които не позволяват на децата да се научат как да се справят със своите емоции, като базовият фон стои в семейството.

"Родителите оцеляват или не знаят как да се справят... Децата изобщо не знаят как да управляват негативните си емоции. Все по-трудно изграждат авторитет към възрастните хора. От много ранна възраст спират да се учат. Бързо стигат до фрустрация, не са научени да отлагат желания - съответно, бързо се стига до агресия", обясни психологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: насилиедецаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психологията и социология та са прекрасни науки. Точно те могат да помогнат на децата. Не инженери, математици и физици се занимават с децата, а точно психолози, социолози и педагози.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашагата от 43, 44 и 45 първо да се научи да пише, после да се опитва да разсъждава. Всички националисти, валерисимеоновчета сте такива, не националисти а нацисти, м.а.л.о.умници
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошия материал е непоправим , крайно време е светът да се раздели , не по раси, народи , нации .. А на добър и лош материал .. И лошия материал да се контролира като Авганистан с безпилотни бомбадировачи само наказания за лошия материал , да се дадат калашници да се самоизбиват и никакво ПВО
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На един шофьор , детето му няма компютър и принтер да си напише домашната , в горните класове ги карат да правят презентации и учат офис пакета. да си напишат автобиография. Ама има Iphone Aple телефон марката на "умните и красивите"
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геноцид няма да има ако мислите с главата , затъвате в кредите за неща които не ви трябват особено GSM-ми ,
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Социално слабите семейства най-добре да изпратят децата , на спорт , в спорта дисциплината е военна , като на набият старите и се оправят.. Килийните училища децата са били от всички възрасти и по-големите учат по-малките.А сега са една възраст и се бият като питбули
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убийствения геноцид над народа ни наречен капитализъм е виновен и западния пропаднал морално свят ! Не задавайте глупави въпроси когато знаете отговорите ! УТРЕ ЩЕ ПИТАТЕ ЗАЩО ДЕЦАТА НИ СЕ САМОУБИВАТ ! ЗАЩОТО ДНЕС ПРОКАРВАТЕ ИСТАВБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ. Да ви отговоря предварително. Медиите имате не по малка вина от продажниците в парламента и убийците от ЕС и САЩ
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво хората учат икономика , психология , социология - защото е лесно и лесно се завършва.. Особено жените ходят в университет да се оженят за богато момче или да вземат някой инженер , физик , математик дека взимат много пари да им работи роб. най-много мераклии СУ от много години е психология.. Познавам и луди които учат психология в Германия.. Когато исках да уча в Германия за инженер се свързах с една българка от Фейса да я питам за ТУ-Дрезден , и учила не за инж. а психология
39
4
 
4
 
! Отговори
Пръч Дървестър преди 6 години
Детската агресия е феномен на всяка нация и се наблюдава в ниските класови прослойки където родителите може и да са вишисти но са социално слаби. Децата от здрави и нормални семейства имат защита и нямат нужда да нападат никой и нищо. Затова училищата се делят на елитни и за простолюдието. В едно елитно училище насилието е феноменално рядък феномен а статията е за масовите училища.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко са виновни психолозите , това е лъженаука с голямо влияние при глобалистките.. За да имат критично мислене трябва да учат логика и само логиката учи хората да мислят.. Програмирането , езика също е логика .. А къде децата логика , не по математика или философия .. А предмета в 9-ти клас се казва Психология и логика..
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги приятели, много от тестовете за интелигентност и социологическите проучвания в същност не са това, за което се представят. Те всъщност са методики за модулиране на мнението н а хората. Или по - точно казано за КОГНИТИВНА РЕКАЛИБРАЦИЯ. Хора с някакъв опит в психологията и дори с по - задълбочена обща култура могат да различат реален тест от опит за въздействие много лесно, стига да го очакват. Потърсете, четете, мислете. При всяко положение ще се опитат да ни наложат убийстените ценности.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родителите са виновни за децата, а кой е виновен за родителите?Те ли са виновни, че няма работа, че и да има, парите са малко, че се налага да отидат далеч от близките си, за да изкарват хляб...Кой е виновен, че в България няма къде да се работи и не се плаща дори на тези, които работят?Ще минат столетия, за да зарасте раната, нанесена от унищожената икономика, образование, ценности, култура, което обезличи и демотивира хората.Децата са жертвата.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам психологът Александра Петрова,родителите на убиеца от Борисовата градина ОЦЕЛЯВАЩИ ли са?Няма никакво извинение за родителското безхаберие спрямо отрочетата си.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На шурето детето се бие със майка си , баба си , на баща си посегнал.. Аз такова не нещо не мога да си представя , ще го ударя едно желязо в главата и ако ще да оцелее , така би постъпил и татко и дядо..
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички съмнителни сайтове и фейсбук съм забранил от рутера..
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно психологията ни докара до тук , това е лъженаука , IQ тестове ..
31
1
 
19
 
! Отговори
SBro преди 6 години
Уравнението е просто - няма ги кварталните спортни комплекси с футболни, баскетболни, боксови, лека атлетика и други занимания във всеки квартал, които ангажираха покачващата се енергия на тинейджърите, днешният живот е уседнал и неактивен, а няма ли енергиен отдушник, положението е както го виждаме. ...та по назад трябва да се гледат на нещата, а не за всичко да се действа следварително...
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм родител и знам колко е трудно след 8-10 часов работен ден да се прибереш съсипан от умора и тепърва да помагащ с домашни, но щом съм взела решение да стана родител съм длъжна и да поема отговорността за развитието на детето си. Защото те деца лесно се правят, трудното идва после... не казвам, че поведението на детето ми е перфектно или аз съм супер-майка, но поне се старая да превърна детето си в отговорен човек.
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са факторите, но май основната вина все пак е на родителите. Те са тези, които са изтървали първите 7 години и оттам нататък нещата са извън контрол. Да, телевизията, интернет, поведението на приятелите и т.н. влияят, но ако едно дете от рано е научено кое е позволено и кое не е, то няма сляпо да следва тълпата, а ще мисли за последиците от действията си. Обаче когато на 5 години купуваме първия таблет зареден с всякакви екшън игри... ами после *** обяснявай, че реалността е друга.
28
6
 
0
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ Е ДОБРЕ преди 6 години
До ананименпо-скоро сам ЛЮБИТЕЛ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ФИЛМИ