Чужд език за 2 седмици? Нова онлайн измама!

КЗП се зае със случая, засега не е ясно кой стои зад сайта
64
Чужд език за 2 седмици? Нова онлайн измама!
Снимка: архив, Ройтерс

Комисията за защита на потребителите проверява онлайн оферта за езикови курсове с обещания за бързи резултати, съобщи председателят й Димитър Маргаритов. Той добави, че това категорично е заблуждаваща нелоялна търговска практика. 

"Офертата ни кара да мислим, че ще получим допълнителна отстъпка и тя върви ден за ден. Специален текст в Закона за защита на потребителите казва, че когато за крайно ограничено време се цели потребителят незабавно да вземе решение, без да може да направи разумен избор, това допълнително утежнява случая и санкцията би била по-голяма", допълни Маргаритов в рубриката "Чети етикета" по bTV.

Той посочи, че изложените в офертата твърдения от рода на запаметяване на 200 нови думи на ден, свободно общуване след 14 дни, 45 000 българи свидетелстват, че методът е по-ефективен от традиционния и т.н. по-скоро няма как да бъдат потвърдени и че те са именно онова, на което експертите се опират, за да докажат нелоялната практика. Налице са и административни нарушения, свързани с липсата на каквато и да било информация за търговеца, за правото на отказ и пр.

До момента КЗП е установила, че сайтът с офертата е регистриран в щата Мичиган, а плащанията най-вероятно се насочват към Полша. За да се разбере кой стои зад сайта, е направена контролна покупка. КЗП ще търси и съдействието на органите на реда по случая.

На обещанията за бързо научаване на чужд език и почти светкавични резултати се доверява жена, която разказва пред камерата, че плаща бързо за "ексклузивната" оферта и превежда 60,36 лв. за първото ниво.

С имейл от същата дата фирмата потвърждава получаването на сумата и праща парола за достъп до мултимедийна платформа за изучаване на чужд език. С изненада жената установява, че в нея има само произволен набор от думи, а уебсайтът обещава повече.

Тя изпраща два имейла с молба за повече информация, прави опит да си върне и парите, както предполагат условията на уебсайта, но отговор няма и до ден-днешен. На посочения телефон за връзка сигналът е свободен и никой не вдига.

В офертата се предлага и безплатно тестване на метода. Това обаче е добър начин за събиране на лични данни, предупреждава Борислав Сестримски, специалист по кибер сигурност. Според него това е фишинг страница за лична информация. Сертификатът на сайта е със срок само за една година, което ясно подсказва, че собственикът няма намерение да го поддържа дълго време.

При проверка кои са хората, които стоят зад уебсайта и дават обещания за гарантиран успех, се оказва, че те не съществуват. Снимката на Харолд Линберг – политолог, който свободно владее 22 езика и посочен като автор на метода за скоростно изучаване на чужд език, се продава в портал за авторски фотографии. Същото е и с Атанас Попов, който гарантира за метода като ръководител на школа за чужди езици в София.

Експертите са категорични, че в рамките на две седмици човек може да научи базови "спасителни пояси", но в какъв случай няма да владее свободно езика.


64
Още от Общество
Служителка от "Хризантема": Клиповете - за развлечение
Напиши коментар Коментари
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как ще говори английски за седем часа ? Ти за седемдесет часа не можеш да прочетеш българските знамения в речника!
61
1
 
5
 
! Отговори
Ученик преди 3 седмици
Аз знам думата суичър,
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

"Всeки онлайн курс трябва да има система за връщане на парите при условие"

... Да, ако е някои от големите сайтове. Този тук, обаче, е върла измама.
59
0
 
7
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 3 седмици
Аз съм толкова *** че две години ще ми са нужни за да науча сто думи.
58
0
 
9
 
! Отговори
... преди 3 седмици
А добро утро сватя. Сега ли го разбраха?
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За две седмици цяла България се опитва да научи една единствена английска дума ДЖЕНДЪР. До момента резултата е трагичен.
56
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз научих немския за 10 дни , сега ми е добре в Дрезден
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
отслабване учене и е*ане без усилия у тоя живот нема требва маааааалко труд и да не забравяме да си плащаме данъците и сметките нали да
54
2
 
15
 
! Отговори
ivich преди 3 седмици
Езиковедите твърдят,че човек майчиния си език едвам знае ,камо ли чужд.Около десет години се учи езикът в училище и после при кандидастване за хуманитарни дисциплини пак се констатира от преподавателите ниска езикова култура.Няма такова нещо за бързо научаване на езика .
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали уж щяха да прехвърлят съзнанието на човека в други нетленни носители?!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
PARVO ZAPLASHTASH,A POSLE UCISH EZIKA
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо ,за две седмици по 8 часа на ден ,спокойно можеш да научиш Македонски език които е дете на Българки език, естествено при условие че знаеш български.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То ако ставаше само за две седмици нашите гастербайтери щяха да са вече в парламентите на западно-европейските държави!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моята престава за ударно учене е 2 години по 4 часа ,и мисля че е ефективно ,а лично аз съм малко мързелив и обичам да се разсейвам от време на време ,така че нека да са по 6 часа.
Все пак под учене подразбирам използване на езика ,не само учене на нещо което не съм го виждал, примерно в български език знам какво значи израза "добро утро",и не казвам а го зназм няма вече да го ползвам това.Напротив излизам от къщи и подравям комшията с добро утро ,не бягам от употребата.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко ли мулета са се хванали на въдицата. Аз съм от 10 години в бялата държава и немога да кажа че го владея езика перфектно тези за две седмици щели да станат полиглоти. Ей много "умници" се нароиха във вашата Мутроландия като водача ви тиквонии велики сте!
47
0
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 седмици
А корийския може ли за 1седмица са се научи
46
0
 
10
 
! Отговори
ИЛ преди 3 седмици
Ако внимателно се вгледате в хвалебствените мнения под обявите за "курса", ясно се вижда, че стилът и ритъмът им е един и същ. Т.е. писани са от един и същ човек.
Могат да се хванат само наивници.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хващат един швед с 3-ти клас и ако за 2 седмици не го научат на чужд език , дупе да им е яко.
44
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо не санкционират фалшивите реклами по телевизията. Или там журналистите не дават да се санкционира. Всички реклами по телевизията са измамни и подвеждащи.
43
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 3 седмици
Много са смотани така наречените ***. Сензация - онлайн измама!!! Първата в света!!! Друга няма!!! Затова спокойно изпратете 1000 евро и ще ви научат как да печелите по 5000 евро на ден за два часа работа. Ами така де - не е за учене на ччужд език, значи не е и измама!