Чужд език за 2 седмици? Нова онлайн измама!

КЗП се зае със случая, засега не е ясно кой стои зад сайта
64
Чужд език за 2 седмици? Нова онлайн измама!
Снимка: архив, Ройтерс

Комисията за защита на потребителите проверява онлайн оферта за езикови курсове с обещания за бързи резултати, съобщи председателят й Димитър Маргаритов. Той добави, че това категорично е заблуждаваща нелоялна търговска практика. 

"Офертата ни кара да мислим, че ще получим допълнителна отстъпка и тя върви ден за ден. Специален текст в Закона за защита на потребителите казва, че когато за крайно ограничено време се цели потребителят незабавно да вземе решение, без да може да направи разумен избор, това допълнително утежнява случая и санкцията би била по-голяма", допълни Маргаритов в рубриката "Чети етикета" по bTV.

Той посочи, че изложените в офертата твърдения от рода на запаметяване на 200 нови думи на ден, свободно общуване след 14 дни, 45 000 българи свидетелстват, че методът е по-ефективен от традиционния и т.н. по-скоро няма как да бъдат потвърдени и че те са именно онова, на което експертите се опират, за да докажат нелоялната практика. Налице са и административни нарушения, свързани с липсата на каквато и да било информация за търговеца, за правото на отказ и пр.

До момента КЗП е установила, че сайтът с офертата е регистриран в щата Мичиган, а плащанията най-вероятно се насочват към Полша. За да се разбере кой стои зад сайта, е направена контролна покупка. КЗП ще търси и съдействието на органите на реда по случая.

На обещанията за бързо научаване на чужд език и почти светкавични резултати се доверява жена, която разказва пред камерата, че плаща бързо за "ексклузивната" оферта и превежда 60,36 лв. за първото ниво.

С имейл от същата дата фирмата потвърждава получаването на сумата и праща парола за достъп до мултимедийна платформа за изучаване на чужд език. С изненада жената установява, че в нея има само произволен набор от думи, а уебсайтът обещава повече.

Тя изпраща два имейла с молба за повече информация, прави опит да си върне и парите, както предполагат условията на уебсайта, но отговор няма и до ден-днешен. На посочения телефон за връзка сигналът е свободен и никой не вдига.

В офертата се предлага и безплатно тестване на метода. Това обаче е добър начин за събиране на лични данни, предупреждава Борислав Сестримски, специалист по кибер сигурност. Според него това е фишинг страница за лична информация. Сертификатът на сайта е със срок само за една година, което ясно подсказва, че собственикът няма намерение да го поддържа дълго време.

При проверка кои са хората, които стоят зад уебсайта и дават обещания за гарантиран успех, се оказва, че те не съществуват. Снимката на Харолд Линберг – политолог, който свободно владее 22 езика и посочен като автор на метода за скоростно изучаване на чужд език, се продава в портал за авторски фотографии. Същото е и с Атанас Попов, който гарантира за метода като ръководител на школа за чужди езици в София.

Експертите са категорични, че в рамките на две седмици човек може да научи базови "спасителни пояси", но в какъв случай няма да владее свободно езика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
анонимен 69362 преди 5 години
да бях прочела по рано коментарите и трябваше да прочета малко повече за да разбера ,че е измама и аз се набутах със сто и девет лева едва ли ще мога да си ги взема
60
1
 
3
 
! Отговори
Златка Ариас преди 5 години
Закупих днес за69лв пакет за изучаване на чужди езици но вътре в плика имаше само код който да активирам той е на английския език и не знам как обадих се на тел. който бяха дали за връзка0738987520 но ми казаха че такъв номер не съществува. Затова активиръх кода но там изкачат думи на български който да отбелязвам дали знам или не ааз ако ги знам защо да искам да уча език Не се надявах да го науча но поне някой думи но няма от къде да ги чета
59
0
 
2
 
! Отговори
Нели михаайлова преди 5 години
Дано се пукате мръцници тъоанари *** държавата направо понеделник първата ми равота да ви съдя
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще говори английски за седем часа ? Ти за седемдесет часа не можеш да прочетеш българските знамения в речника!
57
2
 
10
 
! Отговори
Ученик преди 6 години
Аз знам думата суичър,
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Всeки онлайн курс трябва да има система за връщане на парите при условие"... Да, ако е някои от големите сайтове. Този тук, обаче, е върла измама.
55
0
 
9
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 6 години
Аз съм толкова *** че две години ще ми са нужни за да науча сто думи.
54
0
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
А добро утро сватя. Сега ли го разбраха?
53
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За две седмици цяла България се опитва да научи една единствена английска дума ***. До момента резултата е трагичен.
52
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз научих немския за 10 дни , сега ми е добре в Дрезден
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отслабване учене и е*ане без усилия у тоя живот нема требва маааааалко труд и да не забравяме да си плащаме данъците и сметките нали да
50
2
 
18
 
! Отговори
ivich преди 6 години
Езиковедите твърдят,че човек майчиния си език едвам знае ,камо ли чужд.Около десет години се учи езикът в училище и после при кандидастване за хуманитарни дисциплини пак се констатира от преподавателите ниска езикова култура.Няма такова нещо за бързо научаване на езика .
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали уж щяха да прехвърлят съзнанието на човека в други нетленни носители?!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PARVO ZAPLASHTASH,A POSLE UCISH EZIKA
47
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ,за две седмици по 8 часа на ден ,спокойно можеш да научиш Македонски език които е дете на Българки език, естествено при условие че знаеш български.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моята престава за ударно учене е 2 години по 4 часа ,и мисля че е ефективно ,а лично аз съм малко мързелив и обичам да се разсейвам от време на време ,така че нека да са по 6 часа.Все пак под учене подразбирам използване на езика ,не само учене на нещо което не съм го виждал, примерно в български език знам какво значи израза "добро утро",и не казвам а го зназм няма вече да го ползвам това.Напротив излизам от къщи и подравям комшията с добро утро ,не бягам от употребата.
45
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли мулета са се хванали на въдицата. Аз съм от 10 години в бялата държава и немога да кажа че го владея езика перфектно тези за две седмици щели да станат полиглоти. Ей много "умници" се нароиха във вашата Мутроландия като водача ви тиквонии велики сте!
44
0
 
12
 
! Отговори
ИЛ преди 6 години
Ако внимателно се вгледате в хвалебствените мнения под обявите за "курса", ясно се вижда, че стилът и ритъмът им е един и същ. Т.е. писани са от един и същ човек.Могат да се хванат само наивници.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хващат един швед с 3-ти клас и ако за 2 седмици не го научат на чужд език , дупе да им е яко.
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не санкционират фалшивите реклами по телевизията. Или там журналистите не дават да се санкционира. Всички реклами по телевизията са измамни и подвеждащи.