Чужд език за 2 седмици? Нова онлайн измама!

КЗП се зае със случая, засега не е ясно кой стои зад сайта
64
Чужд език за 2 седмици? Нова онлайн измама!
Снимка: архив, Ройтерс

Комисията за защита на потребителите проверява онлайн оферта за езикови курсове с обещания за бързи резултати, съобщи председателят й Димитър Маргаритов. Той добави, че това категорично е заблуждаваща нелоялна търговска практика. 

"Офертата ни кара да мислим, че ще получим допълнителна отстъпка и тя върви ден за ден. Специален текст в Закона за защита на потребителите казва, че когато за крайно ограничено време се цели потребителят незабавно да вземе решение, без да може да направи разумен избор, това допълнително утежнява случая и санкцията би била по-голяма", допълни Маргаритов в рубриката "Чети етикета" по bTV.

Той посочи, че изложените в офертата твърдения от рода на запаметяване на 200 нови думи на ден, свободно общуване след 14 дни, 45 000 българи свидетелстват, че методът е по-ефективен от традиционния и т.н. по-скоро няма как да бъдат потвърдени и че те са именно онова, на което експертите се опират, за да докажат нелоялната практика. Налице са и административни нарушения, свързани с липсата на каквато и да било информация за търговеца, за правото на отказ и пр.

До момента КЗП е установила, че сайтът с офертата е регистриран в щата Мичиган, а плащанията най-вероятно се насочват към Полша. За да се разбере кой стои зад сайта, е направена контролна покупка. КЗП ще търси и съдействието на органите на реда по случая.

На обещанията за бързо научаване на чужд език и почти светкавични резултати се доверява жена, която разказва пред камерата, че плаща бързо за "ексклузивната" оферта и превежда 60,36 лв. за първото ниво.

С имейл от същата дата фирмата потвърждава получаването на сумата и праща парола за достъп до мултимедийна платформа за изучаване на чужд език. С изненада жената установява, че в нея има само произволен набор от думи, а уебсайтът обещава повече.

Тя изпраща два имейла с молба за повече информация, прави опит да си върне и парите, както предполагат условията на уебсайта, но отговор няма и до ден-днешен. На посочения телефон за връзка сигналът е свободен и никой не вдига.

В офертата се предлага и безплатно тестване на метода. Това обаче е добър начин за събиране на лични данни, предупреждава Борислав Сестримски, специалист по кибер сигурност. Според него това е фишинг страница за лична информация. Сертификатът на сайта е със срок само за една година, което ясно подсказва, че собственикът няма намерение да го поддържа дълго време.

При проверка кои са хората, които стоят зад уебсайта и дават обещания за гарантиран успех, се оказва, че те не съществуват. Снимката на Харолд Линберг – политолог, който свободно владее 22 езика и посочен като автор на метода за скоростно изучаване на чужд език, се продава в портал за авторски фотографии. Същото е и с Атанас Попов, който гарантира за метода като ръководител на школа за чужди езици в София.

Експертите са категорични, че в рамките на две седмици човек може да научи базови "спасителни пояси", но в какъв случай няма да владее свободно езика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Е аз мога да предложа терапия с моя кренвиш на незадоволени госпожици с две опции нежно и грубо проникване и заплащането е само целувка. Ескортирам рускини между курортите срещу краставици...в натура,един вид борба срещу банковата капиталистическа система(хаха)
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринТо се казва трябват ми 1000 лева спешно за бизнес. Ще ти върна 2000 защото знам, че ще спечеля, ето ти визитката ми и заминаваш с парите.
19
0
 
6
 
! Отговори
аз там преди 6 години
В самото dnes.bg изобилства от такива реклами. А да видим колко ще издържи преди да го делнат :)
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всeки онлайн курс трябва да има система за връщане на парите при условие, че с нищо не е успял да помогне на клиента. Така се процедира в много онлайн курсове в интернет. Например ти дават 15 дневен период в които можеш да си поискаш парите обратно, ако си сметнал, че курса не е за теб.
17
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Добре де, ако някой непознат ви срещне на улицата и ви каже ... дай 1000 лева, утре ще ти ги върна и вие му ги дадете. Това измама ли се брои?
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не знам дали от днес бг знаят но тези измами ги имате като реклами на сайта си от много време...
15
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Докато има шарани, ще има и акули ! :D
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За изучаването на един език трябва много време.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи, че ще излекуваш хората от всички болести. Започни да продаваш вълшебни камъни по интернет и като нищо ще станеш милионер. Може да пуснеш сайта на различни езици. Хораат обичат лесни и бързи решения на проблемите и затова се и подлъгват.
12
2
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
"българите "като теб със сигурност
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Имаме воля!"
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези реклами имат най-голям успех тук, заради отличителните черти на българина-глупав, мързелив и тарикат на дребно. Най-популярните реклами са :Как да науча чужд език за 1 седмица.Как да отслабна без да спра да ям и без физически усилия.Как да печеля пари, без да работя.
9
1
 
14
 
! Отговори
Интернет преди 6 години
С малко повече интернет култура, хората нямаше да кликат на такива обяви от рода на "отслабни за 2 дни с 50 килограма", "цъкни и спечели айфон сега", "научи език за 2 седмици". Подобни реклами съществуват от 20 години. Добър adblock също помага. КЗП не може да направи нищо. Трябва да се обясни на хората да не вярват на всичко, което видят в нета.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ. всичко е измама.
7
0
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
Защо не особенно 18-19 годишните с потенциал ще се хванат. Измама е ама като има балъци да се хващат :)
6
0
 
13
 
! Отговори
,.,., преди 6 години
...Чужд език за 2 седмици?...----Само абсолютно гладък мозък може да клъвне на такава оферта.Няма да цитирам думите на Анщайн за...вселената и глупостта.
5
0
 
6
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Поздравления за КЗП, че са се заели със случая!
4
0
 
11
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Без корупция до 3 години.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че има ли такива, които да се вържат на такава глупост?Между впрочем подобни реклами са за КЗП - този, който ги излъчва, е редно да се санкционира и дейността му да бъде спряна, а от физическото лице, виновно за измамата, следва да се търси и наказателна отговорност.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оправяне на държава за 800 дни.