Дончев: Случаят в "Хризантема" - грозен, но няма път назад!

Проблем в социалните домове били ниските заплати и липсата на кадри
Обновена: 26 яну 2018 15:45 | 26 яну 2018 15:45, Веселина Йорданова
24
Дончев: Случаят в "Хризантема" - грозен, но няма път назад!
Снимка: БТА, архив

Деинституционализацията няма път назад. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира във Велико Търново въпроса за насилието над деца с увреждания в дом "Хризантема" в Габрово.

Още по темата
"Това че има един грозен случай, базиран на некомпетентни и на несъвестни служители, не може да поставя под въпрос целия процес", заяви Дончев, цитиран от БТА.

Вицепремиерът смята, че домът в Габрово трябва да бъде преоснован като организация и грижа, а децата трябва да бъдат изведени, докато се създаде нормална среда, като управление и социална услуга.

По думите му, ако подобно нещо се е било случило преди 7-8 години, никой е нямало да разбере или да чуе.

"Забравихме времето, когато имаше домове от казармен тип, където по 15 деца на година са умирали в тях, без някой да разбере", отбеляза Дончев.

Той смята, че е проблем мотивацията на работещите в социалните домове, защото заплатите не са такива, каквито трябва да бъдат. Друг проблем е, че обучените специалисти, като част от целия проект за деинституционализацията, са се разбягали, а са се върнали служители с лоши навици. Според Дончев обаче това са проблеми, които са решими.

Нужен е адекватен текущ контрол за качеството на социалната услуга от страна на Министерството на труда и социалната политика, но очевидно този контрол не е бил съвсем на ниво, смята Дончев.

Той подчерта, че във всеки случай, в който е констатирана небрежност, неизпълнение на служебните задължения и грубо или лошо отношение към децата, трябва да се носи отговорност - административна и наказателна.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До Анонимен 19Като пътят към Ада- осеян е с добри намерения
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Тия присъди ги раздавате с лека ръка, когато касаят обикновените хора. Има ли европейски присъди за хората "горе", господин Анонимен 15? Посочете, ако обичате, един от хората "горе" с присъда!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако се подпише И.. конвенция всички лоши неща в Бг ще спрат от раз и ще забогатеем и ще е цветя и рози
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A SEGA PO KOLKO DEZA UMIRAT.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ще е Гербер или Хризантема няма никаква разлика! И на всяко цвете по една Калинка!
14
2
 
3
 
! Отговори
Rom sky lift преди 6 години
Boy na daskalite. Boy na ombudsmana. Boy na sadiata.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има една детска градина и тьотките хранят чрез нея търтеи зетища и дъщери! Трябва да ги снимам как мъкнат торбите! Ето тея дни малко след обяд когато натиснат децата насила да спят и дебелата тьотка отърча с торбите до зет си ***, който нищо не работи и повече краде.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щяхте камери да слагате ? а трябва и в детските градини, защото и там дечицата не могат да си кажат на какви крясъци са подложени и защо се напишват и не искат да ходят на градина.
11
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тези домове са като супермаркет хем ядат и пият хем и за в кьщи носят и накраяна месеца заплата защо да се стараят влезли с обувките в стаите на децата и налагатли налагат
10
0
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Не е грозен! Прилича на Ленин! Другият болшевик е Стачник Сугарев!
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дончев, хубаво кпонтрол да има, но защо не ги контролирате? Аз и бат' Гойко ли да го правим? Може, но срещу права и заплащане! Що се отнася до заплатите - независимо колко голяма е заплатата, щом се е съгласил на тази работа за тези пари - ще я върши с усмивка на лице!!! Ако не го устройва заплатата - да си търси друга работа !
8
2
 
22
 
! Отговори
Наглост ГЕРБаджийск преди 6 години
Габровският грозен като смъртта наглец, най-после показал жабешката си физиономия! За да изръси поредната глупост! Само че, Дончевия Томиславе, защо се правиш на тапа бе, мерзавецо? Я да ни обадиш дали е истина, че всички хубавици в този скандал, воглаве с полуграмотната ти калинка, кметицата демек, са лично твое назначение! Твой избор ас тези *** от женски пол, твой! Впрочем, всичките са оплетени и с далавери с евро пари, пак под твоето "мъдро" ръководство! *** си и ти, дончевия Томислав!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметка Герберастка не носи ли някаква отговорност? Или те са на първа писта само когато раздават ордени и слава!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пелтекът с физиономия на настъпена жаба не спира да ръси глупости.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно, че липсата на кадри е проблем. Директорите назначават, когото си искат. В тези домове се кандидатства с връзки. На всяка държавна, общинска и пр. службица се назначават хора на някого. Хайде да не ни ги говорят тия, щото много добре знаем как стават назначенията.
4
0
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Гледам ли пак клипа с "Хризантема",казвам им на ГЕРБ - Анатема.
3
0
 
5
 
! Отговори
До Pozitiven shut преди 6 години
Ко каза, ко? Нещо процесора ти е гръмнал май...
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дончови простотии. Преди било страшно - сега не. И сега си е като преди, щото работят същите хора със същото отношение.Това показа този случай. Нищо не сте променили колкото и да си биете зад-ни-ци-те в тавана.
1
6
 
2
 
! Отговори
Pozitiven shut преди 6 години
Bravo, bg vapirite pri muzeinia im bg lider! :-)