Връщането на казармата: Какво по-точно ще произвежда България?

Всякаква форма на масово военно обучение рискува да излезе извън контрол
26 яну 2018 18:45,
201
Връщането на казармата: Какво по-точно ще произвежда България?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Темата е сериозна, но да започнем с веселата част. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов сподели следната своя идея: българите, преминали "доброволна казарма", да бъдат назначавани на държавна работа с предимство - "Добър ден, идвам от казармата, може ли да ме вземете за митничар?". Това е толкова абсурдно, че рискува да засенчи най-нелепото в случая - започва отначало разговорът за "връщането на казармата". Добрата новина е, че това най-вероятно изобщо няма да се случи. Но притеснителната е, че при всеобщото безредие в институциите, въвеждането на някаква форма на масово военно обучение рискува да излезе извън контрол. И така да си произвеждаме с пари на данъкоплатците нови отряди от динковци и всякакви други, които се изживяват като паравоенни дружини. Като онези, които обявяват от време на време, че ще свалят правителството или ще извадят България от ЕС.

Още по темата
"Връщането на казармата" е лъжа, насочена към най-носталгично настроените избиратели, които вероятно си превеждат израза като връщане към "едно време". Невъзможно е. Но напредването по тази тема е опасно - не само заради риска държавата да изпусне от контрол преминалите военно обучение, а и заради демонстрираното неуважение към програмата, която същото това правителство е приело. В нея не пише "връщаме казармата, а после ще им даваме държавна работа".

Какво ни обеща правителството?

Песента "връщаме казармата" никога не е изпадала от класацията на най-любимите клишета на българските популисти. Т.нар. "патриоти" отдавна говорят за това. Бареков също не остана по-назад. В края на предишното Народно събрание Патриотичният фронт дори внесе законопроект за връщане на задължителната казарма, който, разбира се, беше отхвърлен. И понеже "патриотите" държат на казармата, в програмата на правителството беше записан "ПРИОРИТЕТ 27: Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Повишаване капацитета на резерва". В програмата следват и конкретните мерки: "стартиране на широк обществен дебат по темата за въвеждане на наборна военна служба", както и "извършване на анализ на процеса за набиране на доброволни резервисти и разширяване на възможностите за осъществяване на доброволна военна служба".

Сега виждаме, че точно тези две мерки не се изпълняват. Нито имаме представен анализ, нито достатъчно информация, за да стартира обещаният широк обществен дебат. Министър Каракачанов спомена, че се мислело за въвеждане на доброволно военно обучение - или 6, или 9 месеца. Колко ще струва това? Какво ще правят тези хора? Кой ще ги обучава? Как това ще бъде съобразено със способностите на професионалната армия? А със съюзниците от НАТО? Какво ще става след това с преминалите обучение? Властта засега не дава отговор на нито един от тези въпроси. Веднъж се споменават 400 лева за издръжката на доброволен войник месечно, друг път - 1000. Все едно говорим за социално убежище, което предлага покрив и храна, а не за сложна система, каквато е националната отбрана.

А има ли желаещи?

Това е най-важният въпрос, за който също не е представено проучване. От 2008 година българската армия е изцяло професионална, а сред постоянните ѝ проблеми е именно т.нар. некомплект - тоест, няма достатъчно желаещи да станат войници при това заплащане. Кой тогава ще иска да ходи в казарма съвсем без пари? Но въвеждането на някаква форма на масова военна подготовка ще произведе друг тип желаещи - ремонтирането на стари поделения и осигуряването на храна за доброволците ще стават чрез обществени поръчки. Със сигурност вече има фирми, които се навъртат около управлението и окуражават политиците "да върнат казармата". Този фактор не е за пренебрегване.

Но най-сериозният риск си остава контролът върху преминалите обучение. Да предположим, че има желаещи. Вероятно сред първите ще са тези здрави момчета, които свикнахме да наричаме динковци. Държавата призна, че не може да намери и вкара в затвора десетки осъдени за тежки престъпления. Демонстрира всекидневно как харчи пари за нещо, за което изобщо няма дългосрочен план - над десет години изгражда електронно управление и сега започва отначало. Как точно тази държава ще гарантира, че придобилите военни умения ще останат под контрола ѝ? В добрия случай просто ще плащаме подготовката на частни бойци, които да участват в различни конфликти по света. В лошия случай тези хора ще останат тук и могат да си намерят друг работодател. Не държавата.

Автор: Иван Бедров

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 175Стига с тая Истамбулска конвенция! Всеки втори пост за конвенцията.
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дядо Соци Казарма ? Шок и ужас . Вампири и таласъми . ДРУГО СИ Е С ЕПИЛИРАН *** И ЛАКИРАНИ НОКТИ .
165
2
 
11
 
! Отговори
ПРЕДИМСТВА! преди 6 години
А, стига с тия предимства! Държавната работа е привилегия- това казва Каракачанов с тия думи.Открито казва, че държавната работа е за свои хора.Човек трябва да си мери приказките, когато заема такъв пост.
164
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен То и Истамбулската конвенция нанася непоправими щети на психиката .
163
5
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
До Край 146 Тя клетвата може да се проведе и в училищата. Колко му е . Що па да бъде в казармата? По голяма простотия от казармата няма.
162
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 137 Ако ти се вози на самолет и сега можеш да го направиш.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До уха... ГРЕБ може да въоръжават ИДИЛ ,а Българска армия не може ?
160
5
 
8
 
! Отговори
уха... преди 6 години
Ква казарма - кви Пет лева!На гол тумбак - чифте пищови!То пари за "тоалетна хартия" не остана в държавната хазна, ние оръжие за милиони ще трябва да купуваме!
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе Воеводо ,стига си дрънкал глупости.Исказваш се неподготвен.
158
5
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До БЯГСТВО ОТ ЗАТВОРАРазбира се, че безделието ражда пороци! В затвора кво правиш бе безделнико, м? :)) В казарма или нещо подобно по съвременено няма да имаш време да мислиш за щуротии!
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най важната констатация в материала е че целта на тази деятелност е бизнеса. Ще има далавера , ако не дай си боже това се случи. Такива идеи раждат малки партийки. Те търсят всякакви варианти само и само лидера да е на богатата държавната хранилка.
156
5
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Нормално е за младежта непознатото (ново за тях) и индоктирано с негативно отношение (но от чужд, несобстван опит) да се възприема скептично от младежта! Като цяло днешната ГЕРБерска-полицайско-мутро-джендърска власт се СТРАХува от гражданите на България да са с оръжие и бойна подготовка, но техното е понеже добре разбират опастността от такива! пп улични побойници и нет бойци по лесно се контролират! :)) ппп. ГЕРБ са с тояги силни, и се притесняват от военни! (ЦЦ и ББ срещу Радев - СМЕЕХ)
155
7
 
5
 
! Отговори
БЯГСТВО ОТ ЗАТВОРА преди 6 години
ЧОВЕК Е УСТРОЕН ДА МИСЛИ ЗА СЕКС!!!АЗ СКЪМ ГЕЙ АМА АКО НЕ СЛОЖАТ В ЕДНА СТАЯ ЦЯЛА СЕДМИЦА С ЕДНО ИЛИ ДВЕ МОМИЧЕТА КОИТО МЕ ПРОВОКИРАТ НЕПРЕКЪСНАТО ТУКУ И ГО НАБУТАМ НА ЕДНАТА АКО МНОГО ИСКА!!!ТАКА Е И ПРИ СЛУЧАЯ , ЧЕ ТЕ ТУРЯТ В ЕДНА СТАЯ С МЪЖ ИЛИ МЪЖЕ И ТОЙ ТЕ ПРОВОКИРА! ПЪРВИЯ ДЕН ЩЕ Е НЕ ВТОРИЯ ДЕН ЩЕ Е НЕ И ТАКА ДОКАТО НЕ ИЗДЪРЖИШ ИЛИ НЕ СЕ ПОНАПИЕШ И ПОЧНЕТЕ ДА СЕ ОБАРВАТЕ!!!КАЗАРМАТА НЕ Е НИЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ МЪЖКИ ЗАТВОР! :D
154
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казармата нанася непоправими поражения на психиката. За много хора,които са били там, това е единственото нещо,което им се е случило в живота. Когато ги слушаш оставаш с впечатлението, че, преди казармата не са били родени, след нея са починали.
153
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разлика от повечето пишещи тук, аз плащам данъци върху реалните си доходи.600-700 лева всеки месец ми са удръжките от държавата. Пенсиите на двама пенсионери, обезщетението на един безработен или за нещо друго, не ме интересува.Аз си изпълнявам дълга към Родината всеки месец.Не ме занимайте с глупости.
152
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май никой от пишещите тук не е бил в казармата. Поне в началото на 90-те, когато аз бях.По- големи *** от военните нямаше тогава.Половината идваха махмурлии на работа. Дейността им се състоеше в : ремонтиране на москвича в поделението, криене по канцелариите, спане за изтрезняване и мохабет да мине времето. По отношение на патриотичното възпитание, разговорите с тях се въртяха около две теми: секс и пиене.Крадяха дори сапуна от тоалетните за вкъщи.
151
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАЗАРМАТА Е ГЕЙСКА РАБОТА!!!СЪБИРАТ СЕ ГРУПА МЪЖЕ ДА ЖИВЕЯ ПОД ЕДИН ПОКРИВ БЕЗ ЖЕНИ И ПОСЛЕ ЩО МЪЖЕТЕ СТАВАЛИ ОБРАТНИ :D
150
11
 
11
 
! Отговори
teen преди 6 години
Чакайте бре. Не ща казарма. Насила ли ще ме вкарвате?! Що за болни мозъци съществуват още. Не ми дреме за тая територия, 21-ви век е. Със сигурност бъдещето ми е твърде далеч от тук. Простите казармени, една държава не успяха да опазят, сега мен ще ме набутват в подобие на затвор. Ми, няма как да се случи.
149
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВРЪЩАНЕТО НА КАЗАРМАТА Е ГЛУПОСТ!!!ТРЯБВА ДА ИМА ПРОВЕДЕН ИНСТРУКТАЖ НА ВСЯКО МОМЧЕ КАК ДА БОРАВИ С ОРЪЖИЕ И НИЩО ПОВЕЧЕ!!!
148
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много мъже си мечтаят, да бъдат на място само с други мъже, обградени с ограда от жените. И да се къпят в обща баня с други мъже.