"Кугър" - авиолинейка! Кога спешната помощ ще го ползва?

Възстановяването на хеликоптерите ще струва 130 млн. лв.
65
"Кугър" - авиолинейка! Кога спешната помощ ще го ползва?
Кадър: bTV

Военната авиация проучва възможностите за обучение на парамедици, които да участват в авиомедицинска евакуация. Какви са възможностите военните хеликоптери да станат въздушни линейки, които да помагат в спешната помощ?

Още по темата
Става дума за машини, които трябва да бъдат ремонтирани, за да се използват за спешната медицина.

Хеликоптерите "Кугър" и в момента се ползват за авиомедицинска евакуация, но за да бъдат включени към спешната помощ, ще е нужно купуване на допълнително оборудване, обучение на парамедици и изграждане на хеликоптерни площадки в страната.

В момента от наличните 6 хеликоптера Ми-17, които се ползват за гасене на пожари, e изправен само един, а от 12 "Кугър"-а летят 4 машини, съобщи bTV.

В Крумово младите летци се подготвят, защото на спасителни мисии отиват само опитните. Тук от 10 години се дава дежурство с готовност да се помага при бедствия, аварии и катастрофи.

За да бъде ефективна спешната помощ по въздуха, трябва да има добра координация с болниците, до които да има вертолетни площадки. Необходими са и обучени парамедици, за да се съкрати времето за реакция, казва командирът на базата ген. Димитър Иванов.

"За мен всеки трябва да е профилиран. Не може един летец да съвместява тази дейност и като парамедик, защото той има други функции – но няма невъзможни неща, важното е да има воля и осигуряване ние да го осъществим", отбеляза той.

Само за миналата година при гасене на пожари летците от Крумово са изпълнили 261 задачи у нас и в чужбина. По-голямата част от техниката обаче е на земята.

"Дооборудването на самите вертолети трябва да продължи и да се задълбочи", посочи майор Александър Цветков от авиобаза "Крумово".

Авиомедицинска евакуация от Крумово се налага по-рядко. Понякога тя се осъществява в лошо време и отсъствие на площадка, където машината да кацне. Такъв е случаят, когато спасяват родилка в затрупано в снегове родопско село.

"В момента на спасяването са уплашени, за да изкажат емоции, но впоследствие има благодарност от добре свършената работа", заяви капитан Руслан Иванов, специалист по аварийно-спасителна подготовка. 

Екипите са готови да изпълняват задачите, но е необходима изправна техника и ясен регламент за взаимодествие със здравното министерство.

Кога и как ще бъдат ползвани въздушните линейки, още не е ясно. От правителствената стенограма по въпроса става ясно, че възстановяването на машините ще струва около 130 милиона лева.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 11 месеца
Защо въобще ни е армия. Да гаси пожари и да прекарва болни и спортисти. Ако се премахне армията средствата може да се пренасочват в структурите които наистина се занимават с това: пожарна, гражданска защита, спешна помощ. Армията в момента епаразитна структура която само изразходва много средства на държавата.
61
1
 
2
 
! Отговори
Andreshko преди 11 месеца
Трябва да се помисли за дронове,които да се използват като линейки. Те са по съвместими при градски условия и са на електричество.
60
0
 
5
 
! Отговори
отомоторен преди 11 месеца
Ако държавата и кметовете спрат да си купуват лимузини може да се направи пълноразмерна САНИТАРНА АВЯЦИЯ съобразена с нуждите на мъничката територия дето се една туба бензин стигам морето
59
2
 
10
 
! Отговори
тато преди 11 месеца
Тикви, тикви , тикви като ви управляват тикви-милиционери какво очаквате, глупости и крадене , те толкова могат. Пълна простотия, като купиш нещо трябва да можеш и да го поддържаш ,за какво са купили 6бр. те са купени за армията това е половин ескадрила не нямало пари и са останали "голи" , не стават нито за война, нито за медицински цели, само за превоз на тикви и картофи.
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бойкоматросовците, с гърди са застанали пред амбразурата да бранят хунтата ГЕРБ.
Трети мандат са а не се решават да купят няколко самолета, при условие че окрадоха милиарди.
Не сме видяли никаква модернизация на БА, така е и във всички сфери, икономика, здравеопазване, образование, и култура, никакво развитие.
Единствен прогрес има в техните банкови сметки, и на техните роднини и приятели.
57
1
 
9
 
! Отговори
Дилетант преди 11 месеца
Не разбирам от тази техника, но моите представи за санитарен хеликоптер са:
По-малък, много маневрен, с възможност за кацане на малки площадки. Пълно медицинско оборудване за реанимация. Места за лекарския състав. Оборудване за бързо и удобно качване и разтоварване на носилки. Със сигурност специалистите могат да добавят много други изисквания. Но за сега важи правилото "Бойко нареди" Жалко.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 57 преди 11 месеца
Преди имахме армия и въоръжение, много добро за времето си.
Сега има джендери, гейове, травестити, анаболни хюмнета и ГЕРБ.
ГейЕвроатлантика най велик пе..да..л на света.
55
2
 
5
 
! Отговори
Станислав преди 11 месеца
Няма ли по-евтини вертолети, които да се ползват за линейки ?? Да се хаби ресурса на толкова скъп и качествен вертолет за линейка е безумие.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 55

Щото пък при Луканов, Виденов, Станишев и Орешарски въоръжението беше по-добро.
53
0
 
3
 
! Отговори
aнонимен преди 11 месеца
Бил съм в ракетни войски ракетите бяха К-8 на 400км три поделения в южна България,К14 на 600км в северна 1поделение.Бойните глави се поставят преди изстреването тротилов,химичеки или ядрен заряд (унас нямаше на склад с атомен заряд)взивряването можеше да бъде на земно или на зададена височина.Изстреването от подвижни стартови агрегати след изстрела се *** на ново място и да има ответен огън те вече не са там.Мнго точни ракети.Нямаме но не ни трябват вече.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каквото ни е управлението на държавата, в лицето на ГЕРБ, такова ни е и въоръжението, пълна нула.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
16 или 24 ракети, дето се вика все в гъc! Ся ще кажеш, че са били ядрени. Викаш 400 км., стреляш от Пловдив, падат в Истанбул :)))))))))))))))))))) и после хващаш балкана!
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 50 Като бориш ,,комунистите" пиши истини!
България е имала 24 ракети СС-23 всяка установка е разполагала с 3 ракети.
Обсега им според руснаците е до 400км.,но американците им доказват,че при ремонтирането на някой части ,то те могат да достигнат 740км. и попадат под съкращение.
Нарязването за скрап на нашите ракети е нац. предателство,за което някой трябваше да лежи в затвора!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
(следва...
...Министерството на отбраната компанията не е доставила цялото договорено оборудване, забавила се е, а има проблеми и с изпълнението на офсета. Общата стойност на претенциите на МО е близо 20 млн. евро. В края на 2015 г. България изпрати до Международния арбитражен съд при Международната търговска камара искане за арбитраж против "Еърбъс Хеликоптерс".

ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ ТАМ. Зависи кой как чете Евангелието.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Публикувано във факти.бг: Договорът бе подготвен от правителството на Симеон Сакскобургготски и сключен от следващия кабинет на Сергей Станишев (тройната коалиция) през 2005 г. Общата цена на поръчката, договорена с посредничеството на бизнесмена Николай Гигов, бе малко над 383 млн. евро. Договорът обаче бе предоговорен "на тъмно" от първото правителство на ГЕРБ и бе отказана част от поръчката – последните три машини "Пантер". Миналата година обаче стана ясно, че според Министерството на (следва
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Имахме ракети СС23..... Колко ракети имахме според теб? ТОЧНО 16 БР.
Аман от комунистически глупости!
46
5
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Кугърите са вече на 10 години. Станишев ги купи 2008 без един патрон въоръжение. Стават само за пътнически или за обща работа. Тогава комунягите ги купиха без договор за подръжка. Все едно да си купиш кола и 10г. да не бараш нищо.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой спомня ли си че имахме ракети СС-23. Влязохме в НАТО, размахаха ни пръст и ги нарязахме на скрап. И вече забравихме. Защо не използваме този опит отново. Събираме изтребители и хеликоптери, изнасяме ги на открито и ги оставяме. Има си хора за разфасоване и пренасяне. Вярно бавно ще стане с каруците, но ще стане. И край! отпадат всички грижи за ремонти, резервни части, оферти и безкрайни спорове и протакания от много години. Кога-кога и тях ще забравим. То няма да има и кой да помни.
44
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
Тези Кугъри са нови и вече 2/3 са бракувани.Бива безстопанственост ама чак толкова..
43
1
 
4
 
! Отговори
"-" преди 11 месеца
Абе, ние пари за нова военна техника нямаме, но поне да доведем до пълно и ефективно работно състояние това с което разполагаме, тоест - ремонт и модернизация!