"Кугър" - авиолинейка! Кога спешната помощ ще го ползва?

Възстановяването на хеликоптерите ще струва 130 млн. лв.
65
"Кугър" - авиолинейка! Кога спешната помощ ще го ползва?
Кадър: bTV

Военната авиация проучва възможностите за обучение на парамедици, които да участват в авиомедицинска евакуация. Какви са възможностите военните хеликоптери да станат въздушни линейки, които да помагат в спешната помощ?

Още по темата
Става дума за машини, които трябва да бъдат ремонтирани, за да се използват за спешната медицина.

Хеликоптерите "Кугър" и в момента се ползват за авиомедицинска евакуация, но за да бъдат включени към спешната помощ, ще е нужно купуване на допълнително оборудване, обучение на парамедици и изграждане на хеликоптерни площадки в страната.

В момента от наличните 6 хеликоптера Ми-17, които се ползват за гасене на пожари, e изправен само един, а от 12 "Кугър"-а летят 4 машини, съобщи bTV.

В Крумово младите летци се подготвят, защото на спасителни мисии отиват само опитните. Тук от 10 години се дава дежурство с готовност да се помага при бедствия, аварии и катастрофи.

За да бъде ефективна спешната помощ по въздуха, трябва да има добра координация с болниците, до които да има вертолетни площадки. Необходими са и обучени парамедици, за да се съкрати времето за реакция, казва командирът на базата ген. Димитър Иванов.

"За мен всеки трябва да е профилиран. Не може един летец да съвместява тази дейност и като парамедик, защото той има други функции – но няма невъзможни неща, важното е да има воля и осигуряване ние да го осъществим", отбеляза той.

Само за миналата година при гасене на пожари летците от Крумово са изпълнили 261 задачи у нас и в чужбина. По-голямата част от техниката обаче е на земята.

"Дооборудването на самите вертолети трябва да продължи и да се задълбочи", посочи майор Александър Цветков от авиобаза "Крумово".

Авиомедицинска евакуация от Крумово се налага по-рядко. Понякога тя се осъществява в лошо време и отсъствие на площадка, където машината да кацне. Такъв е случаят, когато спасяват родилка в затрупано в снегове родопско село.

"В момента на спасяването са уплашени, за да изкажат емоции, но впоследствие има благодарност от добре свършената работа", заяви капитан Руслан Иванов, специалист по аварийно-спасителна подготовка. 

Екипите са готови да изпълняват задачите, но е необходима изправна техника и ясен регламент за взаимодествие със здравното министерство.

Кога и как ще бъдат ползвани въздушните линейки, още не е ясно. От правителствената стенограма по въпроса става ясно, че възстановяването на машините ще струва около 130 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука докога ще се прави на цар.Тежкар,те царете ни са били по скромни.
36
1
 
17
 
! Отговори
Даа преди 6 години
Тая манджа я претоплят от 25 години, и естествено нищо няма да се получи, просто поредното блябосване на разните мижитурки из МО, МВР, МЗ и т.н.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете тъпотиите бе не ми се плащат данъци за нищо.
34
1
 
5
 
! Отговори
Ташаци преди 6 години
До не всички са Не трябва да се ползва държавна линейка ако цените пациента.
33
1
 
11
 
! Отговори
аве яяя преди 6 години
Трябва да се краде здраво, по здравна каса и по клинична пътека! Трябват кинти за лични лекари, посредници и "нашите" лекарства.Да падат там с 20 годишните таралясници,безхаберните линейкаджии и печалбарските касапи.В България, българите се изтребват!!!
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В този сайт задължително пишат за едни машини, а показват други. На снимката са Ми-8/17!
31
3
 
20
 
! Отговори
100 преди 6 години
И защо са нужни летателни площадки, та във всеки град и село има футболни игрища на които могат да кацнат и четирите Кугара заедно.
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпадащата ни се бойна авиация е отражение на това как Тиквата стопанисва държавата.
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е голяма мъка в тази държава.Наща военна тежника освен за линейки за бедствия и аварии за друго не става.
28
1
 
22
 
! Отговори
не всички са преди 6 години
за болница ЛОЗЕНЕЦ С КОРТЕЖ, Защо си мислите, че някой е решил да оправя "бърза-спешна помощ". В Столицата се чака за такава между 40 минути и над час(останалите секудни ги броят пациентите, чакащите). Когато пристигне линейката и живеете в блок на N етаж трябва да съберете съседите(дано да имате добри такива), защото пациента няма кой да го свали до линейката, която е един вид превоз. Без никакво оборудване или някой да може да окаже помощ вътре в нея. Положението е трагично. В ЕС няма друго
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***,това на снимката не е "Кугър",мисля,че е Ми-8!Нашите "Кугъри", поне за снимка стават!
26
5
 
13
 
! Отговори
Източна Румелия преди 6 години
За мен БА,означва Български Банкоматаджий.Чака се аванс-заплата,не се участва в бойни мисий,не бъркайте охраната на летище Кандахар с такъв тип мисия.
25
2
 
21
 
! Отговори
ined преди 6 години
По-добре да оправят нормалните линейки (или да купят нови) вместо да харчат стотици милиони за да ремонтират скапаните вертолети
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за безумие?!!! 130 милиона!!! С тези пари могат да се купят десет чисто нови и напълно оборудвани медицински хеликоптера, които да осигурят бърза въздушна помощ на цялата ни територия. Тези хора са или много глупави или изпечени мошеници.НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРАХОСАТ ТЕЗИ ПАРИ!!!
23
3
 
15
 
! Отговори
Източна Румелия преди 6 години
Хеликоптерите ни линейки,гасят пожари,армията ни е гражданска защита,спешна помощ.Както би казал някой от етносите,Гя...у..ска им работа.
22
1
 
21
 
! Отговори
nonname преди 6 години
Моето мнение е, че така наречената здравна каса е една черна дупка.Данъкоплатеца плаща и парите му ги взема тариката.Парите от здравната "дупка" бяха отнесени от лицето С.Дянков и може би от още знайни и незнайни тарикати по евро-проекти.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страна с налични само 5 хеликоптера летателно годни!!!!!!ГЕРБ, ГЕРБ и пак ГЕРБ
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше специална частна авиокомпания с персонал, оборудвани хеликоптери и т.н. Никой от застрахователи, болници или правителство не се поинтересува от нея. Така си и умря. Машините загубиха летателна годност, след това бяха разглобени, май консервирани, но не съм сигурен дали консервацията им се поддържаше и така нататък.Отново повтарям. Специални машини, пригодени за медицински мисии.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте нещо за Ким Кардашиан или поне за Николета.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невероятни глупости!