"Кугър" - авиолинейка! Кога спешната помощ ще го ползва?

Възстановяването на хеликоптерите ще струва 130 млн. лв.
65
"Кугър" - авиолинейка! Кога спешната помощ ще го ползва?
Кадър: bTV

Военната авиация проучва възможностите за обучение на парамедици, които да участват в авиомедицинска евакуация. Какви са възможностите военните хеликоптери да станат въздушни линейки, които да помагат в спешната помощ?

Още по темата
Става дума за машини, които трябва да бъдат ремонтирани, за да се използват за спешната медицина.

Хеликоптерите "Кугър" и в момента се ползват за авиомедицинска евакуация, но за да бъдат включени към спешната помощ, ще е нужно купуване на допълнително оборудване, обучение на парамедици и изграждане на хеликоптерни площадки в страната.

В момента от наличните 6 хеликоптера Ми-17, които се ползват за гасене на пожари, e изправен само един, а от 12 "Кугър"-а летят 4 машини, съобщи bTV.

В Крумово младите летци се подготвят, защото на спасителни мисии отиват само опитните. Тук от 10 години се дава дежурство с готовност да се помага при бедствия, аварии и катастрофи.

За да бъде ефективна спешната помощ по въздуха, трябва да има добра координация с болниците, до които да има вертолетни площадки. Необходими са и обучени парамедици, за да се съкрати времето за реакция, казва командирът на базата ген. Димитър Иванов.

"За мен всеки трябва да е профилиран. Не може един летец да съвместява тази дейност и като парамедик, защото той има други функции – но няма невъзможни неща, важното е да има воля и осигуряване ние да го осъществим", отбеляза той.

Само за миналата година при гасене на пожари летците от Крумово са изпълнили 261 задачи у нас и в чужбина. По-голямата част от техниката обаче е на земята.

"Дооборудването на самите вертолети трябва да продължи и да се задълбочи", посочи майор Александър Цветков от авиобаза "Крумово".

Авиомедицинска евакуация от Крумово се налага по-рядко. Понякога тя се осъществява в лошо време и отсъствие на площадка, където машината да кацне. Такъв е случаят, когато спасяват родилка в затрупано в снегове родопско село.

"В момента на спасяването са уплашени, за да изкажат емоции, но впоследствие има благодарност от добре свършената работа", заяви капитан Руслан Иванов, специалист по аварийно-спасителна подготовка. 

Екипите са готови да изпълняват задачите, но е необходима изправна техника и ясен регламент за взаимодествие със здравното министерство.

Кога и как ще бъдат ползвани въздушните линейки, още не е ясно. От правителствената стенограма по въпроса става ясно, че възстановяването на машините ще струва около 130 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Трябва да се помисли за дронове,които да се използват като линейки. Те са по съвместими при градски условия и са на електричество.
56
1
 
7
 
! Отговори
отомоторен преди 6 години
Ако държавата и кметовете спрат да си купуват лимузини може да се направи пълноразмерна САНИТАРНА АВЯЦИЯ съобразена с нуждите на мъничката територия дето се една туба бензин стигам морето
55
3
 
12
 
! Отговори
тато преди 6 години
Тикви, тикви , тикви като ви управляват тикви-милиционери какво очаквате, глупости и крадене , те толкова могат. Пълна простотия, като купиш нещо трябва да можеш и да го поддържаш ,за какво са купили 6бр. те са купени за армията това е половин ескадрила не нямало пари и са останали "голи" , не стават нито за война, нито за медицински цели, само за превоз на тикви и картофи.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойкоматросовците, с гърди са застанали пред амбразурата да бранят хунтата ГЕРБ.Трети мандат са а не се решават да купят няколко самолета, при условие че окрадоха милиарди.Не сме видяли никаква модернизация на БА, така е и във всички сфери, икономика, здравеопазване, образование, и култура, никакво развитие.Единствен прогрес има в техните банкови сметки, и на техните роднини и приятели.
53
2
 
11
 
! Отговори
Дилетант преди 6 години
Не разбирам от тази техника, но моите представи за санитарен хеликоптер са:По-малък, много маневрен, с възможност за кацане на малки площадки. Пълно медицинско оборудване за реанимация. Места за лекарския състав. Оборудване за бързо и удобно качване и разтоварване на носилки. Със сигурност специалистите могат да добавят много други изисквания. Но за сега важи правилото "Бойко нареди" Жалко.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 57 преди 6 години
Преди имахме армия и въоръжение, много добро за времето си.Сега има джендери, гейове, травестити, анаболни *** и ГЕРБ.ГейЕвроатлантика най велик ***..да..л на света.
51
3
 
7
 
! Отговори
Станислав преди 6 години
Няма ли по-евтини вертолети, които да се ползват за линейки ?? Да се хаби ресурса на толкова скъп и качествен вертолет за линейка е безумие.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55Щото пък при Луканов, Виденов, Станишев и Орешарски въоръжението беше по-добро.
49
1
 
5
 
! Отговори
aнонимен преди 6 години
Бил съм в ракетни войски ракетите бяха К-8 на 400км три поделения в южна България,К14 на 600км в северна 1поделение.Бойните глави се поставят преди изстреването тротилов,химичеки или ядрен заряд (унас нямаше на склад с атомен заряд)взивряването можеше да бъде на земно или на зададена височина.Изстреването от подвижни стартови агрегати след изстрела се мести на ново място и да има ответен огън те вече не са там.Мнго точни ракети.Нямаме но не ни трябват вече.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото ни е управлението на държавата, в лицето на ГЕРБ, такова ни е и въоръжението, пълна нула.
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
16 или 24 ракети, дето се вика все в гъc! Ся ще кажеш, че са били ядрени. Викаш 400 км., стреляш от Пловдив, падат в Истанбул :)))))))))))))))))))) и после хващаш балкана!
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 50 Като бориш ,,комунистите" пиши истини!България е имала 24 ракети СС-23 всяка установка е разполагала с 3 ракети. Обсега им според руснаците е до 400км.,но американците им доказват,че при ремонтирането на някой части ,то те могат да достигнат 740км. и попадат под съкращение.Нарязването за скрап на нашите ракети е нац. предателство,за което някой трябваше да лежи в затвора!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
(следва... ...Министерството на отбраната компанията не е доставила цялото договорено оборудване, забавила се е, а има проблеми и с изпълнението на офсета. Общата стойност на претенциите на МО е близо 20 млн. евро. В края на 2015 г. България изпрати до Международния арбитражен съд при Международната търговска камара искане за арбитраж против "Еърбъс Хеликоптерс".ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ ТАМ. Зависи кой как чете Евангелието.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Публикувано във факти.бг: Договорът бе подготвен от правителството на Симеон Сакскобургготски и сключен от следващия кабинет на Сергей Станишев (тройната коалиция) през 2005 г. Общата цена на поръчката, договорена с посредничеството на бизнесмена Николай Гигов, бе малко над 383 млн. евро. Договорът обаче бе предоговорен "на тъмно" от първото правителство на ГЕРБ и бе отказана част от поръчката последните три машини "Пантер". Миналата година обаче стана ясно, че според Министерството на (следва
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИмахме ракети СС23..... Колко ракети имахме според теб? ТОЧНО 16 БР. Аман от комунистически глупости!
42
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Кугърите са вече на 10 години. Станишев ги купи 2008 без един патрон въоръжение. Стават само за пътнически или за обща работа. Тогава *** ги купиха без договор за подръжка. Все едно да си купиш кола и 10г. да не бараш нищо.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой спомня ли си че имахме ракети СС-23. Влязохме в НАТО, размахаха ни пръст и ги нарязахме на скрап. И вече забравихме. Защо не използваме този опит отново. Събираме изтребители и хеликоптери, изнасяме ги на открито и ги оставяме. Има си хора за разфасоване и пренасяне. Вярно бавно ще стане с каруците, но ще стане. И край! отпадат всички грижи за ремонти, резервни части, оферти и безкрайни спорове и протакания от много години. Кога-кога и тях ще забравим. То няма да има и кой да помни.
40
2
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тези Кугъри са нови и вече 2/3 са бракувани.Бива безстопанственост ама чак толкова..
39
2
 
6
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Абе, ние пари за нова военна техника нямаме, но поне да доведем до пълно и ефективно работно състояние това с което разполагаме, тоест - ремонт и модернизация!
38
1
 
9
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Така е. Аз пък искам да осиновя сиднейАвстралия защото скита по южния континент немил-недраг и живее в кашона си под Харбър Бридж и само мечтае наблюдавайки яхтите преминаващи през залива на които на борда им танцуват милионери с вино в ръка и мадами