Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!

Съсловието лансира идеята за увеличаването й на 5.10 лв.
Обновена: 27 яну 2018 21:59 | 27 яну 2018 18:29, Веселина Йорданова
215
Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!
Снимка: архив, БулФото

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5,10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, съобщи Дарик.

Тя получава подкрепа както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Коментира се тя да се обвърже с минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.

Джипитата, които споделят идеята, са на мнение, че реализирането й би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него.

Д-р Костадин Сотиров, председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив, коментира: "Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе".

По думите му освен съфинанрисараща роля, тя има задачата да ограничи безсмислените посещения.

"Един човек може ей така просто да мине да си поговори с тебе, да, ама в това време има хора, които наистинат страдат и чакат в чакалнята. Защото когато трябва да платиш 5,10 лв., ти няма ей така да губиш врмето на лекаря, а ще отидеш, когато имаш проблем", смята той.

Медикът даде пример, че в Холандия таксата е 10% от стойността на прегледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: джипитаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
5
 
4
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Аз предлагам таксата да стане 50лв. Така само ако наистина умираш ще отидеш на лекар, а не просто да си ходиш ей така за някви си грипове и пневмонии....
174
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А за таксите в общината,за издаване на документ или таксите в банките затова,че си плащаш осигуровките???
173
5
 
10
 
! Отговори
да махат джипитата! преди 6 години
До анонимен 185Сметка на хорските пари ли правиш?!Като какъв ти ще държиш сметка на хората за какво ще си харчат парите? Ти ли ще кажеш дали да си купим нещо или да си дадем парите на никому ненужното джипи?Знаеш ли какви заплати получават "прехвалените" ти джипита?Щом ще плащаме по 5лв такса, СПИРАМЕ ДА ВНАСЯМЕ ОСИГУРОВКИ.
172
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мойто джи пи е свестно,когато ми се налага 1 или 2пъти в годината,винаги се отзовава навреме и адекватно в ситуация,даже ме праща на профилактика,да не плащам повече,нали имам осигуровки.Не слагайте всички под един знаменател.Докторът си плаща и данъците както трябва,като ми издава лист за преглед,няма как да скрие,нали отчита в здравната каса,за такива като него ще дам и повече от 5лв.
171
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 6 години
На *** фелдшери са им малко парите. Може пък да обръщат повече и по качествено внимание на пациентите с увеличението
170
3
 
2
 
! Отговори
Mastercard преди 6 години
Sto ne idete bez pari v smetkata si da teglite evro v nekoia unibamka, procreditbamka ili benebamka?! Ohranata na camerite v bamkata kav boy sha vi metne, a?! Hem tam ima i zabrana za vhod na pistoleti i automati...Te taka i s doktorite...otivate da im teglite parite, a nemate puknat grosh v smetkata, nemate daje i bamkova zdravna kartichka...oni nemat cameri i ohraniteli i vi pokazvat sreden p.krast...za molitvi, opelo...
169
3
 
5
 
! Отговори
друид преди 6 години
Идва ерата на знахарите и отварите.Българинът има тайни генетично записани знания.
168
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти не ги мисли българите,има интернет,има частни лаборатории,плащаш си за лаборатория и образна диагностика,отиваш на специалист и се лекуваш,няма нужда от дебелана да ме гледа дали съм дошла на профилактичен преглед да не изтърве плащането от здравната каса,само дето не може да ми измери кръвното с допотопния си апарат!
167
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джи-пи не дава касови бележки,за да не плаща10% данък и да не довнася по годишната си декларация социални и здравни осигуровки,на ден по 20 пациента по 3 лв е 60 по 22 раб дни1320 без данъци и осигуровки нито здравни ,нито социални,а после данъчните затварят кафенетата за неиздадени касова бележка за 3лв!Кога ще направят актове на белите престилки?
166
8
 
6
 
! Отговори
Фармацевт преди 6 години
Абе, като ви гледам *** коментари в тоя форум ми идва да ви радтреля. От 30 год българинът има крайно негативно отношение към мед. лица. Крайно време е да ви оставиме без каквото и да било лечение и да нямате достъп до никакво образование. В 21 в. ще се лекувате при кварталта врачка ии шаман с леене на куршум. За вас фармацевта е просто продавач в бяла престилка, зъболекаря е просто един зъбар търгаш, а лекаря е некъв *** зубър, дето нищо не разбира. Тогава *** по канафките.
165
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До анонимен 181За цигари давате всеки ден, може би,нищо че минималната заплата е 510(400 след данъците),извинявам се предварително ако не е така, за доктора 1 или 2 пъти в годината или по-рядко?Потребителската такса е измислена от здравната каса,щом докторът е подписъл договор спазва правилата на касата иначе го проверяват и глобяват,но тези подробности не ги знаете.
164
1
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 6 години
Медикът да иде да работи в Холандия.
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Повече от Логично.Кога в Бг ще се криминализира ограбването на човешкия труд?Всяка година подаряваме на изедника 4-5 заплати. Работим 10-12 часа всеки ден, работим в събота, понякога и в неделя, не почиваме през празничните дни, работата през празничните дни не ни ги заплащат в троен размер, не признават стажа ни натрупан в друга фирма, не ни разрешават да се разболяваме, системно ни унижават, че сме некадърни, некачествени... Нещо ще кажеш ли?
162
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 180Кое им е "горките" на докторите? Че са на 2 хранилки. И нямат наяждане.
161
1
 
14
 
! Отговори
двойно облагане! преди 6 години
До анонимен 180МРЗ не е 510лв чисто. След данъците остават около 400лв. Поради каква причина таксата ще я обвържат с МРЗ? Не стига ли, че се увеличава данък Здраве? Откъде накъде съотнасяте таксата за лекар с кутия цигари? Не прекалявате ли с наглостта си? Ще се лишаваме от какво ли не, за да има за лекарите, които не се наядоха- заплата от държавната болница + печалба от частния кабинет. И ги хвалите, като че ли са божества.
160
9
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Бая ги наплюхте горките доктори,срамота е,5лв е една кутия цигари...
159
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Липсата на джипита и на качествени такива в най-скоро време ще доведе до замяната им със софтуерно решение."И как софтуера ще пипне корема, как ще чуе дишането да разбере налага ли се скъпа снимка, хирург...?
158
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джи- пито на баща ми се крие във панелен вход без асансьор и когато и кажа ,че майка ми с патерицата не може да влезе за преглед става агресивна,чакалнята за пациентите неотоплена, със стъклена преграда метър на два,никога не дава касова бележка за потребителска такса,продава хранителни добавки по интернет и не си спазва работното време,д-р Атанасова във Варна!
157
0
 
10
 
! Отговори
ДО 72 преди 6 години
*** КОГА ПО ТОШОВО ВРЕМЕ Е ИМАЛО ТАКСА ПР ЛЕКАР. ТЪПО *** СИ ТИ
156
6
 
4
 
! Отговори
Повече от Логично. преди 6 години
Кога в БГ ще се криминализира деянието внасяне на осигуровки върху минималната работна заплата , а остонолата сума в пликче ?.Ако се въведе да се лежи в затвара от 5 до 15 г. и конфискация на имуществото нещата с пенсиите и здравеопазването ще си даидат на мястото.Не може да внасяш 20 лв.здр.осигуровки и да очакваш качествено здравеопазване и в същото време да си затваряш очите и да си взимаш заплатата под масата а балъците с реални осигурителни вноски да влачат на гърба си пенс. и здрав.с-***.