Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!

Съсловието лансира идеята за увеличаването й на 5.10 лв.
Обновена: 27 яну 2018 21:59 | 27 яну 2018 18:29, Веселина Йорданова
215
Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!
Снимка: архив, БулФото

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5,10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, съобщи Дарик.

Тя получава подкрепа както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Коментира се тя да се обвърже с минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.

Джипитата, които споделят идеята, са на мнение, че реализирането й би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него.

Д-р Костадин Сотиров, председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив, коментира: "Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе".

По думите му освен съфинанрисараща роля, тя има задачата да ограничи безсмислените посещения.

"Един човек може ей така просто да мине да си поговори с тебе, да, ама в това време има хора, които наистинат страдат и чакат в чакалнята. Защото когато трябва да платиш 5,10 лв., ти няма ей така да губиш врмето на лекаря, а ще отидеш, когато имаш проблем", смята той.

Медикът даде пример, че в Холандия таксата е 10% от стойността на прегледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: джипитаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
6
 
7
 
! Отговори
икономист преди 6 години
В БГ осигуряването е " на принципа на солидарността",т.е.по-богатия плаща за по-бедния и всички имат равни права в здравеопазването,трябва да се промени системата,за да са доволни и пациенти и доктори.Да не забравяме че здравната каса плаща мн.малка част от здравната услуга,останалото кой да го плати?
154
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо плачат JP тата? Винаги съм и оставял 5 лева, бележка никога! Не я искам, отзивчива жена е, в отпуск да е и в потърсиш, помага. Така са много нейни пациенти. Всеки ще даде, само и само да му се обърне внимание. .
153
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравеопазването в Холандия е на нулево равнище!
152
3
 
5
 
! Отговори
До 168 преди 6 години
Вярно е което казваш, обаче ако си бил при лекар в холандия ще знаеш че за 99% от случаите ти изписват парацетамол и те пращат да лежиш вкъщи.
151
0
 
5
 
! Отговори
Странно преди 6 години
Уж коментарите са 180, а защо се виждат 169
150
4
 
7
 
! Отговори
Новатор преди 6 години
Липсата на джипита и на качествени такива в най-скоро време ще доведе до замяната им със софтуерно решение благодарение на огромната медицинска база в нета. Софтуера ще препоръчва лечение в някои случаи на база и от някои задължителни изследвания или посещение при специалист.Както аз съм се досетил за това, така ще се досетят и онези, които могат да го направят. Финансирането ще дойде от петролните шейхове. :)
149
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако д-р Сотиров е бил пациент в Холандия нямаше да иска увеличение на таксите и щеше да знае че не може като пациент да плати повече от 360евра годишно за мед обслужване т.е. за прегледи. За това следи техния здравен фонд.Плащаш между 85 и 110евра месечно задължително за мед. обслужване което е 7 8 % пт мин работма брутма заплата в момемта там. В същото време получавате мноого качествени мед грижи за разлика от бг за парите които ви се удьржат задължително за здравни осигуровки. Истината каква е
148
1
 
12
 
! Отговори
Alarak(the truth) преди 6 години
Добре умнико като казваш, че заплатата расте според уменията, закакво джи питата тръгват да си я дигат, като услугата е една и съща откакто съм се родил, лек парадокс а?
147
1
 
28
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
По колко пъти ще го плащаме това "здравеопазване" ? -плащаме осигуровки цял живот и НИЩО не получаваме !- в болниците Пак плащаме - при джипСито пак плащаме ,а и малко им било - за изследвания плащаме До кога ще плащаме за това Нищо ?
146
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименТо пък едно лечение! Държат те в болница за 5 дни , вземат парите от касата и ти си в кутия от фазер и накрая под земята!
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "Да"Елементарно е, елементарно и само изглеждат логични сравненията с фризьорката и почивките. Не е почтено да се сравняват капризите на единици с необходимостта... Защото Всички Плащаме Всеки месец Задължителни Здравни Осигуровки.
144
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има електронна карта и няколко здравни каси с ясни правила.Българинът не иска да плаща за здраве,ще даде за цигари,маникюр,фризьор 100лв за кръчма и т.н.Затова сме толкова болни,други са ни приоритетите,сами си поставяме диагнозите и се лекуваме от форуми,а здравето е скъп продукт!
143
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то много по-изгодно ще ми излиза да не си плащам осигуровките и да давам 20-тина лв. за преглед. Моята заплата не е мръднала, така че кво ме топли минималната?
142
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Др МенгелеОт "див" И "космат", по-лошо е да си зле с главата! Колко сортове "чесън" познаваш? Ако си лекар чии топки "чешаш"? То бива неграмотници, ама чак лекари?
141
9
 
11
 
! Отговори
Да преди 6 години
Моето джипи е от малкото свестни и казва така, ако сега бях млада, знаете ли каква щях да стана? Фризьорка. За едно дамско подстригване 20-35 лева, за едно боядисване 60-80 лв, за 1 час щях да изкарвам толкова, колкото за 2 дни. Хората в България се възмущават на таксата от 2 лева при джипито, а пред кабинета разказват, от каква почивка в чужбина са се върнали. Хората у нас нямат нагласа да плащат за здравето си, но да ходят на фризьор и на маникюр - може.
140
9
 
8
 
! Отговори
Туск преди 6 години
Даже и консултациите в аптеката тпябна да станат платени. Плащаш си лекарствата, рлащаш си консултацията.
139
9
 
5
 
! Отговори
До 158 преди 6 години
Ми като не ти се занимава с джипито дай 30 лв за рреглед на частно, дай 3 лв потребителска такса. Дой още 50 лв като ти напише еднарецерта и отидеш в аптеката. И си готов. Ама, нямаш парите, нали. Нямаш 2 лв в джоба да се усмихнеш, ама си с *** самочувствието, пък и с претенции, бе.
138
1
 
3
 
! Отговори
До 150-2 преди 6 години
Нямам против кадърните джипита, каквото е моето, да бъдат част от диагностичния център, но хората трябва сами да определят, кои са кадърните.И време е в нашето пиянско и нездраво общество да се забрани търговията с цигари и твърд алкохол.
137
4
 
12
 
! Отговори
nina преди 6 години
Д-р Сотиров, какви са доходите в Холандия? Какви са условията там? Защо не пишете за това? Много, ама много сте лакоми! И нагли! И безпардонни! Нахалството ви стигна до там, че един от вас да иска болните да си плащат цялата такса, а разликата да си я искат от ЗК. От това по-голямо дебелоочие не бях чувала! Вие ЛЕКАРИ ли сте, или печалбари? Добре, че не съм попаднала на такъв "доктор"!!!
136
3
 
15
 
! Отговори
С направление преди 6 години
Смених няколко лични лекари. И при всички ситуацията е една и съща. Няма никаква полза от личния лекар. Не извършват прегледи, не си вдигат телефона, гледат на пациента като на спестовна касичка. Според мен предназначението на личния лекар е само да издаде на пациента направление. Истинското лечение се извършва от лекарите специалисти.