Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!

Съсловието лансира идеята за увеличаването й на 5.10 лв.
Обновена: 27 яну 2018 21:59 | 27 яну 2018 18:29, Веселина Йорданова
215
Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!
Снимка: архив, БулФото

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5,10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, съобщи Дарик.

Тя получава подкрепа както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Коментира се тя да се обвърже с минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.

Джипитата, които споделят идеята, са на мнение, че реализирането й би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него.

Д-р Костадин Сотиров, председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив, коментира: "Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе".

По думите му освен съфинанрисараща роля, тя има задачата да ограничи безсмислените посещения.

"Един човек може ей така просто да мине да си поговори с тебе, да, ама в това време има хора, които наистинат страдат и чакат в чакалнята. Защото когато трябва да платиш 5,10 лв., ти няма ей така да губиш врмето на лекаря, а ще отидеш, когато имаш проблем", смята той.

Медикът даде пример, че в Холандия таксата е 10% от стойността на прегледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: джипитаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До малоум-ник 103:Има начин да не се надписват прегледи и той е въвеждането на електронна здравна карта.Само, че собствениците на частни здравни заведения не искат електронните здравни карти.
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко!Ще ратифицираме и конвенция за евтаназията.Лекари не ни трябват и без това на този свят има много хора.Освен всичко останало илюзията, че ще сме вечно млади, живи и красиви, пречи на повечето смъртни да приемат реалността, а тя е, че и добре да живее човек, накрая умира.
93
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ходете не лекар, щом нищо не правят. Жули чесън с ракия, и не им се връзвай! И без това до 20 години няма да има лекари, а ще се радвате на виетнамски професионалисти на европейски цени ( В Германия 10 евро такса + над 100 евро на месец според възрастта) Явно наистина сте 80% д.... , а некадърните нищоправачи масово бягат да работят за 5000 евро заплата с цивилизовани пациенти.
92
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С колко е е нрасналА мин.заплата.С 2 или с цели 5 лв.Много богати сме вече.Сега дигайте всичко.
91
19
 
12
 
! Отговори
д-р Хаус преди 6 години
Не си купувате джипове и не ходите на почивки, защото не сте доктори по медицина, учили и практикували дълги години, а сте по - голямтаа част неграмотни или полуграмотни, мързеливи и завистливи злобари.Когато не ставаш за нищо, получаваш нищо! От понеделник вдигам цените на бележките, защото имам право, а такива като вас друго не заслужават!
90
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо скочиха против пръстовият отпечатък докторите .За да могат да си пишат пациенти от други градове и села .Примерно Иван Иванов Антонов днес му правихме операцияпо клинична пътека в болницатана стойненост 20 000 лева - Болницата усвоява парите на човек дето си няма понятие че еболен . А ако полицията тръгне да го търси може да се окаже че е в чушбина от 15години пък са му правили операции всеки петък и сряда . Източвате касата всеки ден докторчета мръснишки гадни и крадливи долни мамуни
89
8
 
35
 
! Отговори
Светило медицинско преди 6 години
Ей ама нагли и алчни са това докторите.. Хората бедстват, половината пенсионери живеят на кисело мляко и хляб, а джи питата се чудят в какви коли да се наденат и къде по света да обикалят на воаяжи.Помните ли, че преди години половината парламент бе от доктори..;) сега ги няма в парламентаа.. що така бе, хаха, създадоха им условия да трупат паричкии!!! Знаете ли, че един професор от ВМА, с всички практики кабинети и др. си докарва до към 50-60 000лв на месец!! 200лв пенсия Джи пи 4-8000+ ;)
88
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре но само това да получават, пари само от прегледи, без др. стотинка от здравната каса.
87
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе защо аз не си купя джип като на личния ;)
86
5
 
35
 
! Отговори
8 преди 6 години
До Анонимен 92Айде дофтуре като много знаеш - съгласен ли си плащам всичко, но да не цоцаш от никаква каса дето мен да ме дои? Аз съм навит на този вариант, само че ти ще пукнеш от глад, защото аз на лекар не съм стъпвал повече от 10 години, а крадливата каса си ги начислява ония 8%. Би било редно да си изберете -- или ще лапате от касата или от такси, ама вие сте толкова алчни,ч е искате и от двете места максимума
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-болни хора, не по-бял ни, *** клавиатура.
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой па ти се мазни на теб хахаха то полза от вас няма -тия лекарства повече вредят отколкото помагат
83
7
 
47
 
! Отговори
8 преди 6 години
Алчни лицемeри! Па кажете си, че искате повече парички, не ми дрънкайте, че сте искали да отсявате. Ако сте искрени, аз съм съгласен да е и 10 лева таксата, но нека преди това има примерно 1 безплатно посещение месечно. Вие съгласни ли сте на това алчни гoведа? Вече не знам защо плащаме осигуровки, след като насреща не получаваме нищо, освен претенции за още пари - тая такса, избор на екип, легло, чаршафи, консумативи. да ви пикaя на "здравната" система(схема)
82
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво плащате здравни осигуровки. Но те не покриват много. Останалото трябва да се доплаща. А и е много по-добра услугата, когато лекарят е доволен и спокоен.Със заплахи и натиск единствено ще получите абсолютния законен минимум. Независимо дали при лекар, сервитьор, чиновник или който и да е.
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама кажи ми го в лицето, не да ме лъжеш и да ми се мазниш. Край. Спирам да ви се връзва на шантажите за безброй консултации и изследвания. Ще ги дам на по-бял ни хора.
80
9
 
38
 
! Отговори
белите нагли преди 6 години
ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТАКСА - НИКАКВА !Ние всички плащаме здравни осигуровки цял живот !По колко пъти ще плащаме това "здравеопазване" ?
79
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
алчни сте разбира се и 2лв са ви много за нищоправене :) 10 човека по 3 лв = 30лв + заплата малко ли ви е ?
78
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама сте лицемери ужасни. В кабинета се усмихвате "Благодарим ти докторе, много сте отзивчив. Ама как 3 лв са ви малко..." А тук в интернет ни наричате с грозни думи и за тези пари алчни сме били...
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А цените ,цените как растат !
76
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на ,,социялно слабите ,,без един ден стаж ,държавага плаща и осигуровките и здравните и таксата и юридическа защита . Мислете !