Социално слаби ще получават безплатна вода

Две министерства ще изработват критериите за помощта заедно
57
Социално слаби ще получават безплатна вода
Снимка: архив, Ройтерс

Социално слаби граждани ще получават до 1,5 кубика безплатна вода на месец.

"Съвместно със социалното министерство ще дефинираме понятието уязвими потребители и ще изработим механизъм за тяхното подпомагане", обясни регионалният министър Николай Нанков пред Дарик.

Той подчерта, че в някои области таванът на социална поносимост е достигнат и там няма да има повишение на цената на водата.

Водоснабдителната и канализационна мрежа в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа – тя е над 90 хил. км под земята, които изискват огромен ресурс за поддръжка, каза още той.

По думите му с новия закон за ВиК, който се инициира, се цели подобряване на модела на управление, качеството на услугата по доставка, отвеждане и пречистване на водата.

Министър Нанков каза още, че с новия закон ще се създаде и подземен кадастър за системите, което ще улесни ремонтните дейности и инвеститорите. В момента под 5% от ВиК мрежата у нас  има кадастър.

Нанков информира, че 65 общини вече са с приети Общи устройствени планове. 119 общини в момента са в етап на разработване, като през 2018 г. за тази дейност МРРБ е осигурило 4.1 млн.лв. За догодина ще бъдат предвидени нови 6 млн.лв., за да може всички 265 общини да изготвят общите си устройствени планове. "Това е устройствена защита, защото аман от хаотично застрояване", коментира министърът.

Министърът отбеляза, че след въвеждане на тол системата се очакват приходи от над 1 млрд. лв. годишно, които могат да се изразходват само за ремонт и строителство на пътища.

"В момента събираме 350 млн.лв. от винетки, като едва 103 млн.лв. идват от товарни коли, а останалата сума се събира от леките автомобили. Почти няма страна в света, в която леките коли да плащат повече. Сега обръщаме тази логика, ще се възползваме и от геостратегическото положение на България, защото транзитният трафик ще заплаща повече", обясни Николай Нанков.


 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ROMITE TRYABVA DA POLUCAVAT VSICKO BEZPLATNO,ZASHTOTO SA SEGREGIRANI V GETA,KOETO SI E ISTINSKI GENOZID.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А чистият въздух колко ще струва и по колко ще ни се полага? Може би и по паничка ориз? Ало! Северна Корея ли е?
46
1
 
4
 
! Отговори
Аргумент преди 1 година
Едни определени български граждани и без това не плащат водата. Така че, те просто няма да усетят този жест.
Затова предлагам бонусът да е за всички трудови пенсионери, чиито пенсии са под границата на бедността - защото те са свикнали стриктно да си плащат всичко. Те са изградили по-голямата част от днешна България, на техен гръб се размножаваха вечните хрантутници, техните пенсии са нищожни, за да бъде възможно да се отделят по три милиарда годишно за помощи на онзи етнос!
45
0
 
3
 
! Отговори
практика преди 1 година
ЦЕЛИЯ НАРОД ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВА МИНИМУМ 1,5 КУБ МЕСЕЧНО ЗА 1.5; ТЪЙ КАТО ВСИЧКИ ОПРЕДЕЛЕНИ КРИТЕРИЙ СМЕ СОЦИАЛНО СЛАБИ (ВЕЧЕ КЪМ ЕНЕРГИЙНО БЕДНИ ЩЕ СМЕ И ВОДНО БЕДНИ) НЯКОЙ ДА ГО ОТРЕЧЕ??????
44
0
 
2
 
! Отговори
практика преди 1 година
До ЗНАЕТЕ ЛИ
имаше един фиш в мрежата който показваше каква сума плаща и получава един депутат фиша беше 2016 г; там пишеше сумата на тока вода и парно около 35-40 за трите услуги заедон (ток вода и парно);ЗАСПАЛ НАРОД
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 43
А ТИ ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ НЯКОИ СА УЧИЛИ МНОГО, А ПЪК ПОЛУЧАВАТ МАЛКО, А ДРУГИ НЕ СА УЧИЛИ, АМА ПОЛУЧАВАТ МНОГО САМО ЗАЩОТО СА ЧЕЛИ КНИГАТА "ВИНЕТУ" и то до половината. Какво ли щеше да стане , ако я бяха прочели цялата?
42
1
 
3
 
! Отговори
ЗНАЕТЕ ЛИ преди 1 година
Интересен Факт - Депутатите не плащат вода , дори и децата им . Този разход се поема от Бюджета - както Тока , Отоплението , Данъците , Горивото за Автомобилите , Храната , Дамските Превръзки за жените , Тоалетната Хартия , Дрехите и още куп битовизми .
И как така решиха че трябва да се увеличи цента на Водата и Тока ?
И този цинизъм е като онзи на Мария Антоанета - Народа и казал че нямат Хляб , а тя им казала - Като нямате Хляб , защо не ядете Пасти .
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не вдихнаха ли водата преди месец-два? Сега вече безплатна ще раздават и то на кого рабира се. За работещите и образованите един дебел, за утайките, които дърпат назад - безплатен обяд. Страхотна политика.
40
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
кои са соц слаби нали имат деца и внуци в този живот няма безплатен обяд
не го ли разбрахте вече
39
0
 
8
 
! Отговори
Jert преди 1 година
Айде честито, всички *** минаха на безплатно къпане..
38
0
 
14
 
! Отговори
неразбира преди 1 година
Това нали са частни Вик дружества.
Нещо не разбрах защо социален прак на търпимост, а не конкурентна среда както е във всеки частен бизнес?
Що за дяволии чувам и с мръсния въздух.Средно за да се постопли едно семейство на ток и ползва ел.уреди защото е в 21в.му са нужни 500-700лв.за месец.Това далеч надхвърля 10% от семейния бюджет,както е общо прието в Европа!!
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30

А ти знаеш ли колко струва пречистването на този дар Божий, за да стане годен и безопасен за пиене?
Знаеш ли колко пари са нужни, за да бъде изградена и поддържана водопреносната мрежа?
Знаеш ли, че тези, които си плащат консумираната вода, трябва да си купят водомери, после да платят за монтирането им и периодично да ги сменят, което също струва пари?
А знаеш ли, че за да имат пари, повечето хора РАБОТЯТ и размерът на заплатите им зависи от това колко и какво са учили?
36
0
 
16
 
! Отговори
социални преди 1 година
А, такса въздух кой ще я плаща.
35
2
 
30
 
! Отговори
нема такава държава преди 1 година
Ааа и Ток им дайте безплатно ! и няма да горят гуми и боя ! в името на чистия въздух фандукарката ще го предложи-вервайте ми !

Казвайте къде да се запиша и аз ромейка ,че и аз да видя -на живота лекото и на хляба мекото ? по цял ден се шляят и кючеци -охранени ,облечени пълни с пари.
няма данъци,осигуровки,такси - взимаш помощи и пей сърце !
34
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за нас ,както винаги по една студена вода.
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се пените всички? Идват местни избори, а евентуално и референдум! Нали можем поне да изкъпем "електората"? А и за правата на битите им жени също вземаме мерки...
32
4
 
0
 
! Отговори
....... преди 1 година
До СОЦИАЛНО-СИЛЕН 37 hihihi, zakop4ei si pantalonkite
31
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При последното си идване в София канцлерината Меркел е заповядала на домашния си любимец да осигури безплатната вода на ромеите.
Тя много ги обича, стига да не са в Германия.
30
3
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Социално слабите трябва да декларират дали са пушачи и ако пушат да не им се дава нищо. Естественно трябва да им се направят кръвни тестове ако кажат че са непушачо.
29
1
 
36
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 1 година
ДАЛАВЕРАТА, НАРЕЧЕНА "ВОДЕН ЦИКЪЛ" ПРИКЛЮЧИ ЛИ ЛИ ВЕЧЕ?

ДАЛАВЕРАТА, НАРЕЧЕНА "САНИРАНЕ" ПРИКЛЮЧИ ЛИ ВЕЧЕ?