Кърджали – Орфей, Мусала – Моисей! И други идеи за нови имена у нас

Граждани сезират комисия към президента с предложения за преименуване
179
Кърджали – Орфей, Мусала – Моисей! И други идеи за нови имена у нас
Снимка: Facebook

Кърджали да бъде преименуван на Орфей, а връх Мусала да носи името Моисей! Това са част от предложенията, които Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента е разгледала през миналата година.

Идеите за нови названия на местности в България идват от граждани, които пишат до президентската институция. Комисията с председател секретарят по регионална политика на държавния глава Цвета Тимева обаче не е одобрила нито една, съобщи "24 часа".

Кърджали например не е станал Орфей, защото Комисията на Тимева е категорична - инициативата за промяната на името трябва да принадлежи на местните власти и да бъде подкрепена от мнозинството от жителите на града.

Още по темата
По тази причина е отхвърлена и друга идея – Казанлък да бъде преименуван на Александровград, както е предложил жител на града.

Зелена светлина не са получили и две искания за смяна на името на връх Мусала. Най-високото място у нас да се казва Моисей е предложил гражданинът Генчо Генчев.

Областният управител на София Илиян Тодоров е внесъл в президентството дългогодишното предложение на "Атака" върхът да се нарича Свети Иван Рилски.

"Промяна в името на най-високия връх не само в България, но и на Балканите изисква широк обществен дебат и консултации с експерти", отвърнали обаче от Комисията и отказали да променят названието.

Членовете ѝ са категорични, че има неизяснена етимология на името Мусала, както и липсва яснота как се е наричал този връх по време на Първата и Втората българска държава. Затова наименованието на върха, което би могло да се възстанови, е неизвестно, аргументират се те.

"Всяко име носи в себе си определена идентичност и историческа памет, а преименуването води до прекъсване на тази памет. Историческата памет се поддържа не само с примери за историческото величие. Историческата памет съдържа също така и събития, определения, квалификации и названия, свързани с превратностите в историческото минало. Тези превратности са част от него, част от нас и паметта за тях трябва да бъде пазена и поддържана”, пише още в мотивите за отхвърляне на предложенията.

Любчо Луков има друга идея - летище София да носи името на Паисий Хилендарски. Комисията не е приела искането му. Експертите го съветват да се обърне първо към принципала на летището - министерството на транспорта, и към Столичната община.
 


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
0
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 11 месеца
Siderov..na Sopolev!
151
1
 
6
 
! Отговори
Кико преди 11 месеца
Глупости и хора без работа
150
0
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 11 месеца
Връх Иво Христов или връх Петър Волгин.
Или направо връх Иволгин.
Да се насссрат сссрофилите от кеф.
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Относно нашите средновековни архиви, знаеш къде е отивало всичко оцеляло. За онова, което не е оцеляло, ще благодариш на местния башибозук. Книжнината е била укрита по манастирите.
.
Как пък всички други са оцелели само нашите-не. Манастирите също.
148
2
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 11 месеца
Къде отиваш? Отивам да хвана на Мойсей камбаните.
147
4
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО преди 11 месеца
Трябва да се казва връх Фердинанд.
На името на император Фердинанд Първи.
Св. Иван Рилски е много миролюбиво и русофилско.

Също така може и връх Черноземски.
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Около двореца, естествено че е имало администрация. Относно картите - знаеш за онази уникална карта, съставена от турски паша, който изрично подчертава, че е ползвал други, по-стари карти. Не забравяй, че те са наследили Византия.
Относно нашите средновековни архиви, знаеш къде е отивало всичко оцеляло. За онова, което не е оцеляло, ще благодариш на местния башибозук. Книжнината е била укрита по манастирите. Поинтересувай се колко са били - почти всички са изгорени до основи.
145
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как така няма данни как са се казвали по български? Нали българите сме били високоразвито цивилизовано племе което сме разпръсквали просвета навред по света? Как така тези необразовани варвари турците се оказва, че имат и карти и архиви и всичко присъщо на цивилизованото общество?
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 150

Прав си.
Връх "Тангра" - така трябва да се казва днешният "Мусала".
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е късно да си го преименуваме на връхТангра или Тангри,а Кърджали да е град Арда.
142
1
 
4
 
! Отговори
Не бъди нагъл! преди 11 месеца
До Златна Зора

Дрън, дрън, дрън, дрън!
Какво значи "гръцки"?
Най-точният отговор е "присъщ на племена, придошли от Мала Азия, настанили се в земите на траките, а в началото на 19-и век - нагло обявили древното тракийско наследство за свое"!
Това е истината.
141
0
 
8
 
! Отговори
Нужен е разговор преди 11 месеца
разговор с Турция на високо ниво.
Задължителното преименуване на всички географски обекти в империята с турски названия е станало в сравнително ново време. Не е възможно в турските архиви да не е запазено нещо. Нали са променили всички названия в географските карти?
Да не се забравя и това, че архивът на османските султани се е оказал в български ръце и се съхранява в София. Има си хас да се окаже, че там се съдържа информацията, която ни интересува! Този архив в каква степен е обработен?
140
0
 
9
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 месеца
До Златна Зора
Гърция се появява на света едва в началото на 19век.
139
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-напред трябва да се променят имената на всички населени места, кръстени на терористи, безродници и масови убийци. Най-фрапиращите примери са: Велинград, Димитровград, Благоевград.
138
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сегашното поколение българи се съмнявам да са по-вярващи от поколението от преди 100 и повече години ,на които не им е пречило названия ,Кърджали,Мусала и др.!
137
19
 
6
 
! Отговори
Златна Зора преди 11 месеца
Тези земи са били гръцки и оргиналните имена са гръцки!
Върнете стотиците гръцки-оргинални имена на градовете!
Гърция люлка на цивилизацията ,но премазана от хуни,татари,българи,кръстоносци и турци..
136
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма черно няма бяло в сивото е истината.
Гагаузите последните чисти българи говорят турски.Българите в руска Болгария и Къбардино-Болгария също.Може и Мусала да е прабългарско-турско име а не Османско...Там Османската иперия не е била.А и нито един народ под управлението на най-дълго съществувалата империя в Света-османската не е изчезнал или претопил за 6 века.Местното население на цял континент беше ликвидирано за под 1 век. в новия свят.
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва се върне оригиналното Горна Джумая, и да се смени и името на Жоро Тарабата, не може град да се казва така.
134
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Кюрдите

Кюрдите от Садам и ИД ги спасиха турците.Пак турците обучиха и въоражиха пешмергите,но храни куче да те лае...
133
1
 
8
 
! Отговори
Анти Атом преди 11 месеца
След тоталната некомпетенция на пЪтриотичните министри и Ве Це то идва ред на замазване на положрнието с безмисленни идеи .И нагнетяване на етническо напрежение ,че най-много се харчи сега.