Разпада ли се българското семейство като институция?

Едни деца буйстват и бият, а други се кефят и снимат!
Обновена: 29 яну 2018 08:17 | 29 яну 2018 07:50,
127
Разпада ли се българското семейство като институция?
Снимка: flckr

Българското семейство като институция се разпада, това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в коментар на агресията на деца спрямо клошар във Варна, която е довела до неговата смърт.
 
"Причините за агресията са много. И наистина те се коренят и в обществото, и в отделния човек, и в семейството, в което той е израсъл", коментира тя случая, при който деца пребиха до смърт клошар, трето момче снима, а четвърто гледа.

"За пореден път си помислих колко е болно нашето общество и колко много работа - лична и обществена, имаме да свършим, за да не се случват такива неща, или поне да се случват много рядко", заяви тя пред "Дарик".

Още по темата

Тя акцентира, че по същото време излезе наяве и скандала в дом "Хризантема" в Габрово. "И там отново имаше снимащи. Мен повече ме потресе снимането. Да седиш и да снимаш как се агресира върху някой. Естествената човешка реакция е да се помогне, да се прекрати тази сцена. А тук някакви хора седят и снимат, и едното от тях е дете", обясни д-р Гълъбова.
 
"При момчетата снимането е с цел да се похвалят. Тези деца са толкова неуки, и не говоря за образование, толкова не са научени от родителите си какво е редно и какво не е, че смятат, че вършат нещо, с което можеш да се похвалиш. Т.е. да нанесеш побой в техните глави е нещо за хвалба", изтъкна още тя.
 
"Гледах и родителите - те са толкова безкритични. Корените на детската агресия трябва да се търсят при родителите, да се търсят в семейството", категорична е д-р Гълъбова.

"В българското семейство се случва нещо страшно. Българското семейство като институция отдавна не е патриархалното семейство от нашето Възраждане. То, според мен, не се разпада, то се е разпаднало. Казвам това и по отношение на семействата, които още са заедно и ужким са цели. И там има много проблеми.
 
В българското семейство не се говори, децата са обект на задоволяване на всевъзможни материални интереси, марковите стоки трябва да ги имаме, всичко да ни е марково. А не се сяда с тези деца да се поговори какво ги интересува, какво се случва в училище, кои са ти приятели, с кои учител не се разбираш", посочи още д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са децата на децата на демокрацията. Семейството като цяло какво общо има с това, че единици предпочитат ракийката и чалгата, пред това да си възпитават децата? Каквито родителите, такива и децата. Не може бащата никой и нищо да не уважава, а да очаквате от детето да го прави.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога точно общуват децата в семейството- дали като са на ясла от 6,30ч до 18.30 ч, на ДГ от 7 ч до 19 ч- това е периода който ярко оформя и повлиява върху човешката същност с всичките и прояви- ДА СИ СПОМНИМ ФРОЙД- ЗА ВСИЧКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СЕ ТЪРСИ РАННОТО ДЕТСТВО, А ТО СЕГА МИНАВА В ИНСТИТУЦИИ И ПРЕД ЕКРАНИТЕ НА ЕЛЕКТРОННИ УСТРОЙСТВА И ИГРАЧКИ. Това не се осъзнава от майките, а те упорито търсят правата си да бъдат приети децата им на всяка цена- в Германия ако не работиш детето 5 часа-тук 12 ч
8
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, разпадна се. С активното съдействие на държавата, медиите и чалга културата. Всички знаем, че да си от малцинствата означава привилегии и безнаказаност. Са си мутра, батка, кифла е куул. Да си тарикат, отдаден само на себе си. Егоист.Виждате, че падаме все повече. Спокойно. И по-зле ще става. Много по-зле.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натам отиват нещата.Така е и по удобно да се краде в една държава.Кой ще ти държи сметка?!Простия човек ли....той ти се възхищава че си мошеник.Жалко,но България я затриват и то не с войни.Пътници сме и трябва да се спасяваме поединично.Жалко, но е факт.Тук освен да правят поредната серия от "Живите мъртви" друго не става
6
31
 
7
 
! Отговори
жоро преди 6 години
семеиството в БГ никога не е съществувало като институция
5
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата на 90 те възпитават сегашните деца,без самите да са били възпитани. Ценности няма - чалга,риалитита,търкане на билети и т.н.т. Е те в такова общество какви да са децата?!
4
2
 
31
 
! Отговори
Учител преди 6 години
С всичко съм съгласна, само не и с последните думи: "С кой учител не се разбираш". Сякаш неразбирателството с учителя е зададено от само себе си! В моето ежедневие точно пред нас, учителите, децата споделят семейните си проблеми. Често точно от нас търсят съвет или например просвета по тийнейджърските въпроси, които ги вълнуват. Ние сме последните възрастни хора, към които се обръщат за помощ... или поне ние им я оказваме, доколкото можем, дори и да не са я поискали. Нещата са различни!
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разрешение гейбраковете в България, че иначе семействата се разпадат
2
2
 
53
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Чалга поколението не могат да бъдат нормални родители!!
1
18
 
10
 
! Отговори
До авторката преди 6 години
Само твоето бе oтnaдък!!!!!