Всяка година, всяко семейство хвърля храна за 500 лв.

Най-много изхвърляме плодове и зеленчуци, хляб, месо...
Обновена: 29 яну 2018 21:43 | 29 яну 2018 21:21,
25
Всяка година, всяко семейство хвърля храна за 500 лв.
Снимка: pixabay.com

На домакинство у нас се падат средно 90 килограма изхвърлена храна на стойност 500 лв. на година. Това съобщи изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.
Най-голям процент от изхвърлената храна се пада на домакинствата (44%), следвани от ресторантите (33%), хранителните магазини (11%), институциите, производството и др., сочат изчисленията на Българската хранителна банка.

Най-съществена част от "брака" са плодове и зеленчуци, почти толкова са и морските продукти.
Макар да се казва, че е грехота да се изхвърля хляб, голям процент от съдържанието на кофите са именно тестените изделия. Често на боклука се оказват също млечни и месни продукти, съобщава bTV.

Всяка година в България се изхвърлят 700 000 тона храна. В световен мащаб разхищенията достигат 1 млрд. тона – на фона на много гладуващи, които биха се възползвали от дарена храна.

Грешки при пазаруването водят до изхвърляне на храна. Например – не си правим списък, слагаме хаотично продукти в количката, купуваме продукти на промоция с по-къс срок на годност складираме големи количества, пазаруваме гладни и не следим хладилника. Понякога "залежават" и пакетирани продукти по шкафовете, като в един момент срокът им на годност приключва.

Цанка Миланова призна още, че въпреки усилията на Българската хранителна банка, все още се спасява едва около половин процент от 670-те хиляди тона бракувана храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено хляб виждам изхвърлен до кофите за отпадъци от онзи дунапренения нарязан и пакетиран който не става за ядене.Чудя се защо изобщо го купуват след като го изхвърлят.Ромите които ровят по кофите го разхвърлят около тях и завъждат гълъби(летящите плъхове) които разнасят болести и одрискват балкони и первази.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще хвърляме, като в магазина преопаковат с нови дати!взимал съм кашкавал, срок на годност 2 седмици, опакован днеска, отваряш ииии изненада, вече е за в коша.Както каза колегата по долу - яйцата са пукнати още в магазина.взимаш месо, срок на годност 5 дни, лепне на вторият държано в хладилник.просто това което ние купуваме не второ а 8-мо качество!
20
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тази година си правих експерименти с чушките и доматите дьржа ги на остьклениябалкон и всеки ден изхвьрлям по нещо мухлясало и дупки и накрая протича презпрьстите сиренето хваща мухьл картофите са фуражни и под кората са с петнахлябьт е влажен и хваща плесен и тои е на балкона пил бутчета са с черни кокалисв месо е пьлно с вода яицата от 3 лв са пукнати още в опаковката
19
1
 
4
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Демек..... потребителите да спрат да хвърлят, да прехвърлим отговорността На веригите магазини, които от своя страна да връщат на производителите, които някак в поредността си са на последно място...що ли - то при тях брак няма и после защо хвърляме купената ***
18
1
 
3
 
! Отговори
поправка преди 6 години
....А в Истамбу видях - А в ИстамбуЛ,Турция видях
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В някои супермаркети на запад имат такива специални места,където се изхвърлят продукти ден-два преди да им изтече срока или наранени плодове,зеленчуци,хляб и бедни,бездомни или студенти си взимат храна от тамА в Истамбу видях,как оставят хляб за бедни в нещо като машина с прозрачна кутия и е безплатно и дори надпис имаше,че е за хора в нужда и никой не докосва хляба,ако не е действително в нужда,ако беше в България,надали щеше да стои и 5 минути,без някой,който не е беден илибездомен да го гепи
16
4
 
10
 
! Отговори
Е, и?! преди 6 години
Изключително ми е противно хора, които не ми купуват храната, да ми дават съвети как да постъпвам с нея.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12Добре че не си и познал бикините :-))))))
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е голям грях! След време ще се моли за коричка хляб!!! А колко деца са гладни, боси и жадни. Колко пенсионери живеят на един хляб и едно мляко. А могат да бъдат нечии РОДИТЕЛИ. Толкова са си надвили, над ***,срафа че отнасъщния хвърлят. Грехота!
13
2
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
хвърлям за 1000 лева само бифтеци и пържоли, а за 2000 разни други млечни храни, за 3000 плодове и зеленчуци за 4000 подправки. дави
12
5
 
9
 
! Отговори
пропагандна статия преди 6 години
До 11Благодаря за съвета! И от мен 1 съвет- имаш проблем, нарича се липса на функционална грамотност. Прочети още веднъж поста ми и покажи къде съм написал, че ядем само картофи, яйца и лук? Тези храни отделят отпадъци, затова тях изброих. От месото, млякото, сиренето, маслото, хляба... няма какво да изхвърлим. В нас никой не употребява алкохол.Статията е ПРОПАГАНДНА! Написана с цел да покаже, че хората в Бг са презадоволени. Моят пост жегна партиен ***- пост 11. Фалшива новина!
11
4
 
7
 
! Отговори
ДО 7 преди 6 години
И аз съм Беден , ама ям и месо .Съветвам ви да си спрете Интернета , Бирата и Ракията , и ще се храните колко ви корем издържи . Имам една жена като теб Пияница на съседния двор . Пие пуши , ходи по Събори и Мъжа и се изгърби от работа за и купува бира . Децата им ядат само Лук , Картофи и Яйца .
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този свят нищо не се губи. Изхвърлената храна ще нахрани някое бездомно животно или човек. Да не говорим че спарите с които е платена също изхранват сума ти народ.
9
3
 
13
 
! Отговори
българин преди 6 години
Това категорично не е вярно.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До купи изхвърлиНе купувай колбаси!
7
2
 
21
 
! Отговори
не изхвърляме нищо! преди 6 години
Нищо не се изхвърля в нас. Освен обелки от картофи, черупки от яйца и люспи от лук, то и лук не ядем в последно време. Как така твърдите, че всяко семейство изхвърля продукти на стойност 500лв? Да не сте ми в къщата!
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повръщаме храна за 500 лв.
5
1
 
15
 
! Отговори
купи изхвърли преди 6 години
Днес изхвърлих салам.Защото го купих на промоцияИзключително гаден. Повърнах. Какво да правя като храната е отвратителна. Не мога да я ям.А напазарувах за сто лева в голяма верига.Такова изхвърлям .
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ае ко ми броите ко извхърлям? Да не сте ми го купували вие? Арееее
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*Най-много изхвърляме плодове и зеленчуци, хляб, месо...*Има ли друга Храна ?