Всяка година, всяко семейство хвърля храна за 500 лв.

Най-много изхвърляме плодове и зеленчуци, хляб, месо...
Обновена: 29 яну 2018 21:43 | 29 яну 2018 21:21,
25
Всяка година, всяко семейство хвърля храна за 500 лв.
Снимка: pixabay.com

На домакинство у нас се падат средно 90 килограма изхвърлена храна на стойност 500 лв. на година. Това съобщи изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.
Най-голям процент от изхвърлената храна се пада на домакинствата (44%), следвани от ресторантите (33%), хранителните магазини (11%), институциите, производството и др., сочат изчисленията на Българската хранителна банка.

Най-съществена част от "брака" са плодове и зеленчуци, почти толкова са и морските продукти.
Макар да се казва, че е грехота да се изхвърля хляб, голям процент от съдържанието на кофите са именно тестените изделия. Често на боклука се оказват също млечни и месни продукти, съобщава bTV.

Всяка година в България се изхвърлят 700 000 тона храна. В световен мащаб разхищенията достигат 1 млрд. тона – на фона на много гладуващи, които биха се възползвали от дарена храна.

Грешки при пазаруването водят до изхвърляне на храна. Например – не си правим списък, слагаме хаотично продукти в количката, купуваме продукти на промоция с по-къс срок на годност складираме големи количества, пазаруваме гладни и не следим хладилника. Понякога "залежават" и пакетирани продукти по шкафовете, като в един момент срокът им на годност приключва.

Цанка Миланова призна още, че въпреки усилията на Българската хранителна банка, все още се спасява едва около половин процент от 670-те хиляди тона бракувана храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Инфлацията е порочен, изкуствено създаден финансов инструмент. НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи.
1
6
 
21
 
! Отговори
много странно преди 6 години
Сред моите познати,а те са доста,няма никой,който да хвърля храна!Ако смятате с тая глупотевина да внушавате българите колко са добре,няма проблем!Но просто си мисля,че не е вярно!