Горанов настоятелен и твърд: Мястото ни е в клуба на богатите!

Ние сме си свършили работата, напомни и премиерът Борисов
30 яну 2018 12:55, Екип на Investor.bg
117

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Форумът трябваше да бъде открит от президента Румен Радев, но той не присъства. От прессекретариата на Президентството съобщават, че неотложни ангажименти са попречили на президента да участва в дискусиите.

"Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и нека не забравяме, че корупцията е по-скоро емоционална квалификация. Когато има правила и те се спазват, нерегламентираните практики остават по-скоро вестникарско внушение. Присъединяването на България към еврозоната е съвместен проект на правителството и Европейската централна банка", каза по време на форума Горанов.

Още по темата

о думите му ръстът на производителността на труда в България се увеличава с по-бързи темпове, отколкото при другите страни в ЕС. В периода 2000 - 2016 г. производителността на труда се вдига средно с 3,4 на сто годишно, а в ЕС с 1,9%.

Според него е необходимо категорично продължаване на политиката за увеличаване на минималните доходи, за да достигнат те средните нива в общността.

"Целта на България е да се издигне по равнище на доходите поне до долната част на средната класа в Европа", каза той. От изказването му стана ясно още, че нагряването на пазара на труда, което се наблюдава в момента, е възможност бизнес процесите да се подобрят. Това обаче може да стане само, ако се инвестира в образование", категоричен е министърът на финансите.

Според Горанов тези инвестиции ще намалят диспропорцията между бедни и богати, както и между образовани и необразовани.

Той посочи като основен проблем за намиране на кадри за бизнеса състоянието на висшето образование. Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина.

Според него обаче тенденцията се обръща, защото от 2012 г. до 2016 г. у дома са се върнали 40 хил. души и то предимно млади хора.

"Всички държави от ЕС са категорични, че мястото на България е в "Шенген", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов по време на своето обръщение към бизнеса.

Според него България и Македония дават "голям" пример, че и на Балканите има държави, които работят заедно и отварят пътя си напред.

Сега е моментът Балканите да демонстрират разум и да докажат на Европа, че не създават проблеми, а са добро място за инвестиции, добави министър-председателят. "Ние сме си свършили работата, но нека не забравяме, че границата не е непробиваема. Без добрите ни отношения с Турция нямаше да се справим", смята Борисов.

Продължението четете на Investor.bg


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
Мин.Горановр, мястото на НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА НЕ Е В КЛУБА НА БОГАТИТЕ, а при най-бедните. Вие защо не допускате софийските клошари на заседанията на МС, а и те самите знаят, че няма какво да прaвят при вас. Отговорете как допуснахте за 10 години управление над 2,5 млн. млади хора да напуснат България! На това не се ли казва ГЕНОЦИД!
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека Гьоргос Гьоргос клошаря строй лифтове, взривява вагони и клати половин България един клошар, та като окрадът парите за вековните борове и за лифта кой ще е виновен клошар. А на него какво може да му вземат нищо, кой ще върне откраднатите пари Никой, системата на бай уиецц както винаги е Куче влачи рейс диря няма. Оставка на Гроб и в затвора, вчера казаха по новините за Румъния 18 министри. 80 депутата и 90 магистрата са в затвора а в българия се шират в платите им за милиони.
104
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 9 месеца
Горски, ти и за горски не ставаш ! Ако ти самия си богат, заминавай където искаш. Аз се чудя как да вържа двата края.
103
0
 
11
 
! Отговори
naco преди 9 месеца
Но,ПЪРВО трябва да уточните ,КОИ Сте Вие другарю Горанов!!!
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да едни които натрупаха на бързо богатства / вкл. и един депутат на който депутатската заплата му бе малко и напусна/ искат да са в " клуба" на богатите за да станат още по богати, още да си строят палати и пр. Останалите къде? ние сме си обречени хем да сме електорат на тези богатите хем да сме в клуба на бедните. Май така става.
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, той - да , ама другите сме за Битака ,с влошено здраве ,от непрестанните "грижи" на здравната каса ,отвратителна храна , продавана като за световно , невъзможност да се отопляваш заради непосилните цени на източници на енергия , но ...да направим лифта и да спасим лъвчетата - горките , намерили къде да се родят , а ... и да живеят емигрантите , които толкова оплюваме , разбра се днес какви пари внасят тук ,за да ни поддържат на командно дишане - това е растежа ни г-н Горанов
100
0
 
8
 
! Отговори
Опаааа преди 9 месеца
За Кухолейко Горанов,мисля ,че една единствена думичка е достатъчна: ПАЛЯЧО
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кои сте Вие, чието място е в клуба на богатите , кажете си и НАП да ви започва.
98
1
 
12
 
! Отговори
акуд преди 9 месеца
горанов , държавата трябва да използва лостовете който има за натиск, насърчаване или принуда на бизнеса да вдигне заплатите с 200.00лв. няма как при социален минимум от 515 лв. бизнеса да твърди ,че давал над минималната заплата и виждаш ли всички трябва да им целуват ръката, а какво всъщност значи над минималната заплата. масово заплатите са 600.00 лв. след данък, фактически това са 90.00 лв. е наистина ли смятате ,че някой ще работи съвестно и отговорно.....
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да ,прав е Горанов ,че мястото ни в клуба на богатите ,но трябва да се изхвърли Северозапада ни България ,да се подари я на Сърбия ,я на Румъния и тогова мястото ще ни е в клуба на богатите .
Този Горанов защо ги "плещи" едни варени -недоварени неща ,какво цели с това "клуба на богатите ?
96
1
 
20
 
! Отговори
Съгласен преди 9 месеца
Да, но какво да правим с бедните пенсионери, нискозаплатените висшисти, инвалидите, социално слабите, тях какво да ги правим?! Иначе, да, евростатистиката отчете, че средната ни заплата е висока. Всички искаме в клуба на богатите, но в тоя клуб трябва да са повече хора, а не една шепа...
95
1
 
24
 
! Отговори
ужас! преди 9 месеца
България БОГАТА страна???
С население на ръба на оцеляването!
94
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дооообре,тогава направо ни пишете автономия на чешка република,най-добре,поне са ни братя славяни!
93
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
К'ъв клуб на богатите ЕС се превърна в най обикновена К,о Ч и .на.
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още само 5 месеца и ако не друго то поне това вбесяващо ме плямпане за некви западни балкани и ши.ната фиромия ще спрат.Борисов да погледне дълговете на т.н. богати държави в ЕС и да си даде сметка дали те с политика на постна пица са станали богати,а за еврозоната да питаме ония в Брюксел КАКВО ПРАВЯТ В ЕЗ ЮЖНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ С ГЪРЦИЯ НАЧЕЛО?? Какъв стандарт имаха прибалтийците без Естония като ги поканиха!Още 15,20 години в ЕС да се замогнем и после "сбогом Гергино беше ни приятно!Аа ДЕ..
91
0
 
5
 
! Отговори
тцтцтцтцтц преди 9 месеца
До мазепа
Защо подвеждаш хората , зашо послъгваш , провери ли цифрите , как АЕЦ-а ще произвежда по-малко ток в сравнение отпреди 1990 !!!!!
Защо го правиш , пари или .......
И казваш всеки отказва милиарди долари от транзитни такси , тя Украйна за това ли квичи на умряло, че СП я заобикаля - защото е все тая дали ще минава тръбата през територията ѝ ???
90
8
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 9 месеца
До й
Животните не се делят на ислямски или христиански
не сме въвели трети пол и никой не ни го е искал.
не сме затворили АЕЦ Козлодуй. централата произвежда повече ток от преди 1990г.
южен поток не ни трябва, получаваме си газа през Украйна. той е нужен на Русия да заобиколи Украйна.
89
0
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Ми там ви е мястото ...с толкова крадене....как са сметките в Лихтенщайн?
88
0
 
21
 
! Отговори
голите факти преди 9 месеца
Със следните показатели сме точно за клуба на бедите държави

при мин.пенсия 100 евро , мин запл. 255 евро , праг на бедност 160 евро , социална /за хора с увреждания /пенсия 65- 70 евро , мин . социален праг - 37/38 евро ,

А цените на хранителните продукти - ми като в западна европа са
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ахааа ха ха ха ха ! да се смее ли човек -да реве ли ?

нашите олигарси са в клуба на Свръхбогатите - такова приказно забогатяване няма никъде по света , там Германия,Англия" пасти да ядът" пред нашите.
затуй ги гушкат и целуват -респект