Горанов настоятелен и твърд: Мястото ни е в клуба на богатите!

Ние сме си свършили работата, напомни и премиерът Борисов
30 яну 2018 12:55, Екип на Investor.bg
117

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Форумът трябваше да бъде открит от президента Румен Радев, но той не присъства. От прессекретариата на Президентството съобщават, че неотложни ангажименти са попречили на президента да участва в дискусиите.

"Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и нека не забравяме, че корупцията е по-скоро емоционална квалификация. Когато има правила и те се спазват, нерегламентираните практики остават по-скоро вестникарско внушение. Присъединяването на България към еврозоната е съвместен проект на правителството и Европейската централна банка", каза по време на форума Горанов.

Още по темата

о думите му ръстът на производителността на труда в България се увеличава с по-бързи темпове, отколкото при другите страни в ЕС. В периода 2000 - 2016 г. производителността на труда се вдига средно с 3,4 на сто годишно, а в ЕС с 1,9%.

Според него е необходимо категорично продължаване на политиката за увеличаване на минималните доходи, за да достигнат те средните нива в общността.

"Целта на България е да се издигне по равнище на доходите поне до долната част на средната класа в Европа", каза той. От изказването му стана ясно още, че нагряването на пазара на труда, което се наблюдава в момента, е възможност бизнес процесите да се подобрят. Това обаче може да стане само, ако се инвестира в образование", категоричен е министърът на финансите.

Според Горанов тези инвестиции ще намалят диспропорцията между бедни и богати, както и между образовани и необразовани.

Той посочи като основен проблем за намиране на кадри за бизнеса състоянието на висшето образование. Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина.

Според него обаче тенденцията се обръща, защото от 2012 г. до 2016 г. у дома са се върнали 40 хил. души и то предимно млади хора.

"Всички държави от ЕС са категорични, че мястото на България е в "Шенген", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов по време на своето обръщение към бизнеса.

Според него България и Македония дават "голям" пример, че и на Балканите има държави, които работят заедно и отварят пътя си напред.

Сега е моментът Балканите да демонстрират разум и да докажат на Европа, че не създават проблеми, а са добро място за инвестиции, добави министър-председателят. "Ние сме си свършили работата, но нека не забравяме, че границата не е непробиваема. Без добрите ни отношения с Турция нямаше да се справим", смята Борисов.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
19
 
! Отговори
така е преди 6 години
Но само за децата на бившата номенклатура и ченгетата ,които са днешните милионери -това са около 30 000 души -останалите духат таратора.
78
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да.Прав е Горанов.Поживяхме в панелни кочини.Покарахме и Москвичи и Трабанти.Време е за промяна.Умните народи го разбраха отдавна.Ред е и на 80те % *** да го проумеят.
77
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога приемат бананови държави в клуба на богатите?!
76
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов вече е в клуба на богатите. Забогатял е от заплатата си на министър?!!!Който иска да му вярва!А иначе, България е най-бедната и най-комупирната държава в ЕС!
75
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно е написано горе на "бизнеса с правителството",а народа кучета го яли!Но кой бизнес?Бе съсипан,рекетиран и българския бизнес,а останалото се разпродаде.Къде ви е АЕца?
74
2
 
25
 
! Отговори
ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА преди 6 години
Днес мутрата Борисов и неговите гламави и крадливи министри легализираха една сбирка,организирана от подсъдимия олигарх Иво Прокопиев.Достойният Президент Румен Радев отсвири това мафиотско сборище,на което явно се видя симбиозата между българската мафия партия ГЕРБ.
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов ,смени си лекарствата ,ако трябва !Не се оставяй !Млад човек си !
72
1
 
21
 
! Отговори
Спокойно, преди 6 години
това го е казал в явно нетрезво състояние,замаян от уискито,на излизане от някой нощен клуб, в компанията на някоя компаньонка или третополов индивид!?!?!?
71
1
 
6
 
! Отговори
smile не преди 6 години
към мястото на ,,педераските държави,, ли не някои са известни с ,,тази си страна,, ,,от климата,,
70
0
 
0
 
! Отговори
нормален гражданин преди 6 години
не отговарям с това име
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вклуба на корумпираните мафиотизирани държави, СЪС СИГУРНОСТ трява да влезем. При Русия, Колумбия, С.Корея и др.За клуба на гобатите, не съм сигурен.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80%момченце, на мамя и на тати дженджърчито се изака подобно на вожда си тиквуний1...какъвто дженджъра такива му и дженджърчата...
67
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ти и главатара ти можете спокойно да влезете в клба на богатите но аз и др. 5 000 000 жители на тази страна едва ли.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аллах няма нясто сред изброените, Аллах не е име на личност ами означава Бог на арабски.
65
3
 
28
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Да изпратим ГЕРБ завинаги в паралелната вселена, за която постоянно бълнуват! Така може и да се оправим. Казвам може, защото трябва да натирим вън от политиката ДПС, БСП, АТАКА, като и разни единични тарикати като Пеевски, Марешки, Ковачки, Баневци и прочие *** на прехода.
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до един, че в София имало повече мерцедеси от колкото в Щутгарт.АЛО У . ИМА АМА САМО ВТОРА УПОТРЕБА.
63
0
 
17
 
! Отговори
ами преди 6 години
Божееееееее,що за хора са тия???Бог да ги възнагради всичси заради които сме на тоз ред........най-бедна и най-корумпирана.......
62
2
 
22
 
! Отговори
ШматкофонХамбурски преди 6 години
Борисов е седнал като в селски нужник , а може и запек да има кой знае ? Горанов да върви да си върне дипломата и да си иска телето и парите дето тати му ги даде за тази диплома ! АМАН ОТ ТОВА ГЬОНСОРАТСКО ПРАВИТЕЛСТВО
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ония във властта с основание се смятат за достатъчно богати за клуба.
60
0
 
20
 
! Отговори
суверен преди 6 години
под "мястото ни е при богатите" горанчо има предвид вършушката на герб трябва да е във bloomberg 100.много искрено и честно.