Горанов настоятелен и твърд: Мястото ни е в клуба на богатите!

Ние сме си свършили работата, напомни и премиерът Борисов
30 яну 2018 12:55, Екип на Investor.bg
117

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Форумът трябваше да бъде открит от президента Румен Радев, но той не присъства. От прессекретариата на Президентството съобщават, че неотложни ангажименти са попречили на президента да участва в дискусиите.

"Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и нека не забравяме, че корупцията е по-скоро емоционална квалификация. Когато има правила и те се спазват, нерегламентираните практики остават по-скоро вестникарско внушение. Присъединяването на България към еврозоната е съвместен проект на правителството и Европейската централна банка", каза по време на форума Горанов.

Още по темата

о думите му ръстът на производителността на труда в България се увеличава с по-бързи темпове, отколкото при другите страни в ЕС. В периода 2000 - 2016 г. производителността на труда се вдига средно с 3,4 на сто годишно, а в ЕС с 1,9%.

Според него е необходимо категорично продължаване на политиката за увеличаване на минималните доходи, за да достигнат те средните нива в общността.

"Целта на България е да се издигне по равнище на доходите поне до долната част на средната класа в Европа", каза той. От изказването му стана ясно още, че нагряването на пазара на труда, което се наблюдава в момента, е възможност бизнес процесите да се подобрят. Това обаче може да стане само, ако се инвестира в образование", категоричен е министърът на финансите.

Според Горанов тези инвестиции ще намалят диспропорцията между бедни и богати, както и между образовани и необразовани.

Той посочи като основен проблем за намиране на кадри за бизнеса състоянието на висшето образование. Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина.

Според него обаче тенденцията се обръща, защото от 2012 г. до 2016 г. у дома са се върнали 40 хил. души и то предимно млади хора.

"Всички държави от ЕС са категорични, че мястото на България е в "Шенген", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов по време на своето обръщение към бизнеса.

Според него България и Македония дават "голям" пример, че и на Балканите има държави, които работят заедно и отварят пътя си напред.

Сега е моментът Балканите да демонстрират разум и да докажат на Европа, че не създават проблеми, а са добро място за инвестиции, добави министър-председателят. "Ние сме си свършили работата, но нека не забравяме, че границата не е непробиваема. Без добрите ни отношения с Турция нямаше да се справим", смята Борисов.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
14
 
! Отговори
КЛУБА НА МИЛИОНЕРИТЕ преди 6 години
от ГЕРБ ведно с дружките с МАЙБАХ, ФЕРАРИ и БЕНТЛИ от БСП, ДПС и.....,. към БЕЛЕНЕ. КОНФИСКАЦИЯ лишаване от гражданство и да заминават в БРЮКСЕЛ да видим там кой ще ги бръсне за нещо без милионите им. Да мият улиците на стара Европа както накараха милиони българи да емигрират от глад
18
0
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ееееее.... само вие ( народа ) май не знаете, че сте от богатите? Сигурно куркащите ви от глад черва ви разсейват...и ви пречат да чуете новината :-) И като сме почнали с вицовете - върнали се 40 000 млади ( роми след успешен набег ) 3 000 000 останали вън...а други 50 000 годишно утъпкват пътечка в терминал 2......
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи нямат място в България и трябва да емигрират в Клуба на богатите. Някъде в Люксембург и Монако да си харчат парите по казината. Трябва да се организира официално изпращане на първите български богаташи извън България.
16
1
 
25
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Горанов, началника ти отдавна е в клуба на богатите. Побързай с държавната лъжица и за теб има място
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
човека започнал речта си с виц и те не го схванали.
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мястото ни е вън от ЕС. Защото, ако почленуваме още малко и съвсем ще се затрием.
13
0
 
29
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
За вашето място не се и съмнявам, а само за един месец елате на нашето място и после ще приказваме...!
12
0
 
30
 
! Отговори
Бръм преди 6 години
В кръга на богатите - кой? Горанов и сие или народа?
11
0
 
23
 
! Отговори
ВАШТА... преди 6 години
КРАДЛИВА
10
0
 
17
 
! Отговори
ПРИ БАЙ СТАВРИ преди 6 години
2 етаж, южно изложение.
9
0
 
37
 
! Отговори
В превод преди 6 години
" Мястото ни е в клуба на богатите " - с това изречение визират самите тях (политиците ), които станаха свръхбогати...
8
0
 
25
 
! Отговори
ПРОТИВЕН ТИП преди 6 години
Да твоето място е при богатите гербаджии заедно с ПЕЕВСКИ, ДОГАН, ПРОКОПИТО, ДОНЕВ, ТИКВАТА в ЗАТВОРА
7
1
 
34
 
! Отговори
BGN преди 6 години
Мястото ни е при богатите...... Корупция няма, весникарска измислицааа било.......Оле мале
6
1
 
29
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
"клуба на богатите" - това евро-зоната ли трябва да значи?! странно определение, като се има предвид, че евро-зоната е пред фалит с общо дълг 94% от БВП, а половината от членовете й са си в открит фалит:Гърция : 190% дълг спрямо БВПИталия : 137% дълг спрямо БВППортугалия: 133% дълг спрямо БВПБелгия : 109% дълг спрямо БВПИспания : 105% дълг спрямо БВПФранция и тя пред минаването на 100-те процента с 99% дълг спрямо БВП... абе, да, какво да ви кажа, истински клуб на богатите!!
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Горанов мястото му е на сметището!
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мястото ви е в затвора, на теб и всички крадливи и лъжливи негодници от Шайка-ГЕйБР.
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви пита някой чужденец ще казвате, че сте богати да не разваляте рахата на тиквата.
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо към свръхбогатите да ни впишат.
1
1
 
42
 
! Отговори
zeus преди 6 години
На Горанов, дето е на една заплата, а построи палат за 4.5 милиона мястото му е в затвора, ама кой да го вкара, като Цацата взема по 100 000 на месец от Пеевски?