Жени Калканджиева – политик! Някой ден! Но сега за... гейовете

"Ако има трети пол, аз не бих искала и той да бъде тормозен"
30 яну 2018 15:10, Петя Славова
157
Жени Калканджиева – политик! Някой ден! Но сега за... гейовете
Снимка: Facebook

И Жени Калканджиева се зае със скандалната Истанбулска конвенция. Президентът на агенция "Визаж" говори за борбата с насилието срещу жените, третия пол и еманципацията.

"Опитах се да намеря нещо застрашително, нещо притеснително. Но не намерих такова. Конвенцията е написана много ясно.", коментира тя пред "Труд". - Това, което може би притеснява хората, е въпросното определение на "джендър". Но за мен целият този шум се гради на чисто политическа основа.

Още по темата

Ние като българи се стремим да се изложим колкото се може повече пред чужденците – в случая пред Съвета на ЕС. Според мен в такива ситуации трябва да се правят някои компромиси, да се преглъщат някои неща в името на това да покажем, че нашите политици са стабилни и разумно мислещи хора, че сме едно напредничаво общество".

По думите й, това е абсолютно нормален документ, който отдавна е трябвало да се приеме.

"Да не забравяме, че не е нещо, което се отнася само до нас, а до правата на жените по света. Рано или късно ще трябва да го приемем. Колкото по-рано, толкова по-добре, защото по този начин изглеждаме ужасно назадничави в очите на европейците".

Калканджиева разкритикува и ролята на църквата: "В момента почти не я виждам в какво е активна, освен в това да си търси земите и имуществата и да се намесва в едни толкова сериозни за обществото неща."

Според нея позицията им се налага отвън. "Не искам да звуча грубо, аз съм Божи човек, вярвам в Господ, но като се има предвид, че в църковните среди също има гейове, странно е, че точно те така силно се изказват против това. Вижте, не можем да не признаем нещо, което реално съществува. Няма как да кажем няма гейове и лесбийки, че не съществуват. Аз смятам, че те също трябва да бъдат защитени. При тях също има насилие, при тях също има дискриминация".

По въпроса трябва ли и те да създават и отглеждат деца, Жени Калканджиева отбеляза, че трябва да им се даде такава възможност, но и уточни, че тази идея изглежда и малко страшно. По думите й, не всички са достатъчно разумни, за да възпитават и отглеждат деца, но това може да се каже и за нормалните бракове.

"Насилието над жените е проблем, за който в България се мълчи. Аз самата съм имала приятелки, които са били жертви на насилие, малтретирани – дори не физически, а по-скоро психически“, сподели Калканджиева и заяви, че именно затова има нужда от ратифициране на отделен документ, защитаващ правата на жените.

"Дори някой ежедневно да ти казва, че ще те пребие, ще те убие или ще те залее с киселина, това е достатъчен тормоз. Да живееш в страх е най-големият кошмар. Да не говорим, че това често се случва в семейства с деца и децата също са потърпевши. А може би най-ужасното престъпление спрямо жените е изнасилването."

Според нея, най-застрашени са момичетата в малките населени места, където това, че някой те е изнасилил се счита за нещо срамно и обикновено жертвата се смята за порочната.

Калканджиева смята, че конвенцията е важна, защото е разписана много добре, а изобщо не се интересува от въпроса за третия пол.

"Ако има трети пол, аз не бих искала и той да бъде тормозен, не искам да бъде в неравностойно положение, нито да бъде унижаван. Това са неща, които един съвременен млад човек няма как да не може да приеме. Яд ме е, защото в момента виждам много политически игри и много излагация пред европейските представители. Никога не съм имала предразсъдъци, от много малка съм по света, виждала съм доста интересни и странни неща. Може би трябва да излезем от черупката на България.

Българите да започнат малко да пътуват, да видят отношението, свободите на хората по света. В крайна сметка, това е – всички искахме свобода, значи трябва да имаме свобода. Ако ще имаме свобода, то трябва да е пълна. Ние еволюираме, развиваме се. Аз съм за еманципацията, за бъдещето, за напредничавото мислене. Съжалявам много, но ето, виждате, сега клонираха и маймунки! Няма как да задържим времето. Това е".

Калканджиева също така отбеляза, че не изключва възможността да влезе един ден в политиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калканджиева има един бая голям белег на корема останал и от времето в края на 90-те , когато изяде един бой -следствие на разпределение бизнеса с платени к**и . Агенцията и е чист параван на скъпоплатен бардак!!
56
22
 
3
 
! Отговори
Пимп преди 6 години
Аз съм за правата на жените и истанбулската конвенция.
55
11
 
3
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
До Моралти май живееш в турското робство и ти е кеф да се правиш на много велик, защото си никой ...гледай си там ремонтите на покриви и кабелите и толкова .
54
5
 
27
 
! Отговори
Не се излагай, Жени! преди 6 години
Правата на жените са добре защитени от нашите закони. И срещу насилието си имаме добри закони.Проблемът е там, че у нас често пъти не се прилагат на законите, нито се санкционират нарушителите им!Измисленият трети и трийсет и трети пол също са защитени от тормоз чрез законите ни.Проблемът е там, че някой иска насила да превърне нормални деца в третополови, още преди самите те да могат да разберат значението на тези неща.И запомни! никой не е по-мъдър от народа, дори и "Мис"-ките!
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ни занимавали с мнения на знайни и незнайни хора.За нас важно е какво ще кажат Патриарха и Папата!
52
2
 
5
 
! Отговори
хах преди 6 години
ОО тази не казва нищо ново. Нейната позиция я знаем.Тази деца имаше ли?
51
4
 
27
 
! Отговори
vbn преди 6 години
тази и за управител на тоалетна чиния не става
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат: "Ако има трети пол, аз не бих искала и той да бъде тормозен"+-+И аз не искам всичките над 7,5 милиарда вида пол да бъдат тормозени - всеки човек е отделен пол според неговите предпочитания.
49
2
 
27
 
! Отговори
Anon преди 6 години
А бе Жени- точно ти да мълчиш- много къса ти паметта - забрави защо и как дръпна. Мислиш, че ставаше за нещо друго? Трай си и се радвай как 90-та те видя ти знаеш кой...
48
3
 
33
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Късно е, Жени, за китка - в партията на Тиквата кокошките са точно определени и нови не се приемат.
47
21
 
7
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
за църквата знаем - там е сборище на нежни мъже с крехки души и развратни тела !
46
32
 
5
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
браво жени ! тя корни така мисли, но нали мрази серж и са напук му прави като отрича конвенцията !! прогресът не може да се спре от *** в потури!
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато стигне Чичлина има още доста хл.., пардон, да изяде....
44
26
 
5
 
! Отговори
:) преди 6 години
Абсолютно е права за църквата..изобщо странно е че се вдигна толкова врява за това. Очевидно е , че се натиснаха съответните бутони някъде от Север...защо ли така не се активизира такава енергия за несправедливостите в нашия живот, за корупцията, за безденстващата съдебна система...
43
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме ми как изглежам в очите на останалите европейци...
42
2
 
42
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Към колко часа да очакваме поредната статийка в защита на конвенцията? Изгубихме им бройката днес. Забелязвам, че вече не се и мъчат да ни я пропагандират като защитаваща жените от насилие, защото им стана ясно, че разбрахме за лъжата им. Направо за разни ЛГБТ и трансджендъри започнаха да хленчат. Показахте ли си лицето?!
41
2
 
37
 
! Отговори
Дедо мъди преди 6 години
Мадам Жени, не е ли притеснително у нас манекенки да се сколняват за компаньонки?
40
3
 
35
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Господи, ако и тази примитивна дама ще се дава акъл....... Тя прочела и не е видяла нищо притеснително. Ами ,другарката, марголинова може ли да чете? А може ли да анализира прочетеното. По свое желание спала с мутри и мутра я направи на кайма - сега ще се пише боркиня за права и свободи.да се занимава с доставка на компаньонки на заможни и да мълчи.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Da ima i za pedofilia, i za seriinite ubiici, i za iznasilvachi prava. I te stradat.
38
4
 
32
 
! Отговори
статия смешка преди 6 години
Имаме си закони. Не ни трябват закони над законите наложени от чужди организации, само за да се чувстват някакви групи специални. А Жени да си гледа работата и да не се мъчи със закони, не и е по акъла.