Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...

Ядосва се и от тежката бюрокрация, от лошото здравеопазване
121
Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...
Снимка: Dnes.bg

Българите продължават да се тревожат от ниските си доходи и социалните въпроси. Това е един от основните изводи от национално представително проучване на "Барометър България".

68% от участниците в анкетата открояват като най-наболял проблемът свързан с малките заплати, пенсии, социални помощи.

Още по темата

След това интервюираните подреждат социалните въпроси - 61% и бюрокрацията и тромавата администрация – 58%.

Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията – 44%, която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството. 

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, обезлюдяването и емиграцията на младите.

От проучването става ясно, че вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще.

58% от анкетираните искат втора кабинка в ски курорта, а едва 6 на сто са против. 36% признават, че нямат мнение.

"От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу "зелените" ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки", анализират от "Барометър България".

Другата актуална тема, засегната в изследването, е еврошефството ни.

Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите. Затова и, според анализаторите, е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително.

Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие.

73% от българите казват, че имат положително отношение към европредседателството, 20 на сто не могат да преценят и една 7% се отнасят отрицателно към тази роля на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
17
 
! Отговори
До 64 преди 6 години
"Гражданино" от някое село,гласувай за тези,които ни доведоха до просешка тояга и вече 10 години крадат като за последно.От такива "граждани" като теб днес сме на това дередже.
65
10
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Мечтите на българина са кебапчета, бира и кола. ББ му ги реализира всичките - кебапчета от пилешки клюнове и свински дзурли - 30 ст./бр. бира в найлоново шише - 3л. - 1.50 л. кола - лукс седма употреба. И най важното - може да ги потребява навсякъде - в градинка на тротоар на площадка къде му се доще.И за капак - има право да псува властта Това е т.н. земен рай.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички го знаем,само политиците се правят,че не го забелязват.
63
1
 
22
 
! Отговори
ист преди 6 години
Проблемът не са малките заплати и пенсии. Те са следствие.Проблемът е капиталист- социалист.
62
18
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
До АнонименЩе гласувам пак за ГЕРБ, иначе се връщат БСП и ДПС. Не мога да ги гледам тези турци и псевдокомуняги. Върнат ли се на власт, се връща цялата ***.
61
1
 
14
 
! Отговори
зъболекаря преди 6 години
Аз като зъболекар 10-15 хиляди лева на месец не ги харесвам.
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията е най -големият проблем.От него произтичат всички други.
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои ли са останали там при вас нямам идея? За да останеш на онази територия трябва да си много "умен" с "високо" образовани и 3 гънки в мозъчната си ***! Не виждам някой който има повече от 3 гънки да остане там при вас. А и самият ви премиер ви го каза. Аз съм "умен" и вие сте "умни" затова се разбираме.! А пък онзи най добре определи нещата с 80 % "умници". Съжалявам единствено старците и бабите които няма къде да отидат. Всички останали си заслужават човека от Банкя.
58
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Преди 89та при социализма ятаците и активните борци караха яхти и ламборджинита, а народът блъскаше в ТКЗСто за 1 лев надница, а сега всеки може да забогатее и да си купи яхта и ламборджини или ферари.Яхти нямаше кой да им произведе, но коли имаха.Докато ние чакахме за Москвич, другарите караха Форд, Пежо, Мерцедес.За децата си специално вкараха 100броя Мазда 323 от Япония.Синковците на големите в Софийски окръг караха мотоциклети Ямаха и Кавазаки.За нас имаше Балкан
57
0
 
3
 
! Отговори
Решение на проблем преди 6 години
На някой известен ли му е Божи модел на управление за да нямаме системни политически извращения ?...Моля, да го сподели.
56
2
 
8
 
! Отговори
топексперт преди 6 години
малцинствата и *** бягат, в България остават умните и красивите
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чужбина всички да бягат и тук да останат малцинствата.
54
19
 
5
 
! Отговори
български гражданин преди 6 години
На всички избори съм гласувал за политическа партия ГЕРБ и ще продължавам да го правя.
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ГРОБ.
52
20
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
До ArsenalДоходите ти не зависят от кражбите на управляващите бе балама.Доходите ти зависат от себестойността, която съумяваш да произведеш и реализираш на пазара.От какво зависи себестойността на продукцията ти?От енергоносителите, с които я произвеждаш.В България горива и ток са скъпи => стоката ти не е конкурентна на пазара.От КОЙ купуваш най-скъпите горива и ток в Европа бе балама?От Русия!Е тука е ключа от палатката.Обаче сте прекалено неумни, за да го разберете.
51
10
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
българите - малък и силен народтурците - голям, слаб и некадърен народ
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как така, нали най-големите проблеми бяха правата на гейовете, мокрия сън на екоталибаните дивашки Пирин, съдбата на Терез и Масуд и т.н.!?
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Съгласен съм да съдим глигана от Банкя, но да съдим и KYPнелия Импексова, Станишев, Румен Петков, Доган, Валерката Симеонов, Първанов(много държа)
48
5
 
7
 
! Отговори
Циник до BURZUM преди 6 години
Не съм вярвал, че някога ще харесам нещо написано от теб....но момента настъпи!"Малък ...но наистина изключително *** народ...населява територията"Моят любимец е мисира с тоалетната хартия и бананите...виждал съм спастично парализирани с повече каризма от този тошовски фосил ( изкопаемо ):-)
47
8
 
12
 
! Отговори
До Бойко Борисов преди 6 години
Господин Борисов, заплатата ми е 2600лв.300 за лизинг на колата, 300 за бензин, 1000 за кръчми, 1000 за компаньонки.С какво да си платя, наема, тока, водата, храната?