Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...

Ядосва се и от тежката бюрокрация, от лошото здравеопазване
121
Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...
Снимка: Dnes.bg

Българите продължават да се тревожат от ниските си доходи и социалните въпроси. Това е един от основните изводи от национално представително проучване на "Барометър България".

68% от участниците в анкетата открояват като най-наболял проблемът свързан с малките заплати, пенсии, социални помощи.

Още по темата

След това интервюираните подреждат социалните въпроси - 61% и бюрокрацията и тромавата администрация – 58%.

Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията – 44%, която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството. 

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, обезлюдяването и емиграцията на младите.

От проучването става ясно, че вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще.

58% от анкетираните искат втора кабинка в ски курорта, а едва 6 на сто са против. 36% признават, че нямат мнение.

"От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу "зелените" ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки", анализират от "Барометър България".

Другата актуална тема, засегната в изследването, е еврошефството ни.

Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите. Затова и, според анализаторите, е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително.

Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие.

73% от българите казват, че имат положително отношение към европредседателството, 20 на сто не могат да преценят и една 7% се отнасят отрицателно към тази роля на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
15
 
! Отговори
B complex преди 6 години
Макрограбежи, "битова"/"ромска" престъпност, безработица, медийни промивки, банкови "фалити", пирамиди, имотни измами, тел. измами, дрога, гмо, ментета, чалга, невежество, разврат, порнография, проституция, трафик на хора, търговия с органи, съдебен произвол...
45
1
 
6
 
! Отговори
Българка преди 6 години
До Анонимен 42Прав си, обаче да знаеш, че ще ти изтрият коментара. Моят вече го изтриха, а нищо обидно в него нямаше...
44
0
 
18
 
! Отговори
??? преди 6 години
Изключително некоректно поставени въпроси в анкетата. Принципно повечето проблеми са пряко следствие от други проблеми. Обикновено първопричината за проблемите е, че на власт в България е мафията, от което следват мизерни доходи, корупция и ненаказуема престъпност. Следващото следствие е лоша социална политика, вкл. ниски пенсии, лошо здравеопазване, лошо образование и т.н. и т.н.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-големият проблем са ниските заплати на фона на нереално високи цени
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато глигана от Банкя вилнее и си мисли, че управлява, ще сме най-бедни и ограбвани. Категорично трябва да бъде свален, съден и ограбеното от него върнато. Също и всички от Шайката му. Поради тяхното ограбване е тази бедност и разруха. Търпим ли, ще е така. От нас зависи.
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Населението е съставено от над 80 % *** и за това тревогите са му такива . Мислещите хора се тревожат от други неща .
40
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Отговорите зависят от това как се поставят въпросите. Примерно въпрос: Подкрепяте ли бетонизацията на курортите и изсичането на горите, вкл. втори лифт на Банско? Такъв въпрос ще получи много точен адекватен отговор, но ако въпросът се зададе като: Подкрепяте ли "зелените" ограничения спъващи икономическото развитие, вкл. и за втори лифт на Банско, отговорите ще са противоположни. Аз винаги когато съм попадал на такива анкети, не съм успявал да намеря моето мнение сред дадените ми отговори.
39
7
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не минуси...мегаминуси да ми слагате - истината си е истина!От 44 насам ви яхат...доят...и стрижат - едни и същи! Тези от "диктатурата на пролетариата" ...най - тъnите от тъnите. Самоче вече си ви "купиха за жълти стинки" ...станаха милионери и ви гледат сеира, как плюете лошия запад , за собствената си мизерия! Наследството им ли? Тълпа от безнадеждно изостанали - нихилисти и опортюнисти не можещи да се справят със заобикалящата ги действителност.Още мрънкайте по Тошо - докато живота минав
38
0
 
13
 
! Отговори
либераст преди 6 години
Нямаме си социална справедливост, но пък си имаме социални полове.
37
1
 
21
 
! Отговори
Arsenal преди 6 години
Как да ни вдигнат доходите като властимащите крадат отвсякъде като за световно.Ние протестираме,но в къщи,на ракийка и търпим ли търпим вече 28г.Синдикатите са се ояли достатъчно и никакви ги няма.Остана ГОСПОД да пази българския народ.
36
7
 
20
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Най-големият проблем на българина е ако разбере колко е ***, и тогава и само тогава може да прогледне със собствените си очи и ще проумее със своя акъл, че за всички нещастия, които му се стоварват на главата , си е виновен само той!!!Агент Ричи Монглоок!ЦРУ!!!
35
4
 
9
 
! Отговори
Позиция преди 6 години
Няма да гласувам вече за НИКОЯ партия и няма проблеми :)
34
23
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И пак пълно с екстекезесари блеещи по тошовия рай!Малко ви е другари! Не 510лв. за 100лв. Да ви работят Нинова и Гергов!Докато не се споминете - няма нищо да се промени в поссоциалистическата *** България!
33
4
 
30
 
! Отговори
ДААА преди 6 години
Къде са синдикатите и протестърите??? За решаването на много от повдигнатите проблеми е УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ / ДОГОДИТЕ. Замърсяването на въздуха не се решава с зелен, пембен билет и раздаване на пари на който ни скимне, а с повишени доходи, от които българите няма да карат мизерни таралясници и да горят за отопление де що им срещнат очите, а ще се отопляват по цивилизовано и няма да рискуват живота и здравето си с неосигурен транспорт. Нооо ВСИЧКО ОПИРА ДО ПАРИТЕ
32
1
 
13
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 6 години
Който за под тридесет години избра чрез *** избор или негласуване и даване по този начин на изборна тежест на *** н галите три пъти Бойко, четири-пет пъти комунистите, веднъж Царо: друга съдба не заслужава. Така че средностатистическият българин си е постлал точно така, жалко за малцината (около 6 %) с акъла си, които страдат от правилата на демократичния избор.
31
4
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 6 години
За всичко си прав, само с едно не мога да се съглася - тези не са буржоазия. Буржоата се замогват с труда и ума си. Отрочетата на доскорошните каскето-гуменяци са обикновени л__у__м__пени като бащите си, случайно получили власт от другиго и използвали тази власт, за да крадат и безобразничат безнаказано.Ако имаха някакъв талант или поне ако не ги мързеше, нямаше да бъдат потомствени бедняци, каквито са били допреди 73-74 г. После чужда армия пазеше подарените им позиции, те и това не могат.
30
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та при социализма ятаците и активните борци караха яхти и ламборджинита, а народът блъскаше в ТКЗСто за 1 лев надница, а сега всеки може да забогатее и да си купи яхта и ламборджини или ферари.
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им спрът децките! Правят по 15 деца да зимат децки, а белите българчета не могат да се раждат!
28
2
 
25
 
! Отговори
:((( преди 6 години
Проблеми, проблеми ... плюс още един, специфичен за днешното българско битие - налага се да носим на гръб един етнос, който повтаря като мантра "Мразя българите" и да търпим дивотиите му. Това е наистина голям проблем за българите днес. Но на кого ли му пука ...
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българка 19Баш богато на дали но като сигурност - повече отколкото при комунизма. А по комунистическо си имаше бая богаташи но от яташки/милицонерски произход и сподвижници на фараоновото котило. Обикновеният българин плакнеше очи по корекомските витрини а фараоновите лакеи се гощаваха бокато на гърба на народа. Ето и резултата от тяхните съвременни отрочета - Велика Крадлива Боржуазия!