Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...

Ядосва се и от тежката бюрокрация, от лошото здравеопазване
121
Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...
Снимка: Dnes.bg

Българите продължават да се тревожат от ниските си доходи и социалните въпроси. Това е един от основните изводи от национално представително проучване на "Барометър България".

68% от участниците в анкетата открояват като най-наболял проблемът свързан с малките заплати, пенсии, социални помощи.

Още по темата

След това интервюираните подреждат социалните въпроси - 61% и бюрокрацията и тромавата администрация – 58%.

Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията – 44%, която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството. 

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, обезлюдяването и емиграцията на младите.

От проучването става ясно, че вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще.

58% от анкетираните искат втора кабинка в ски курорта, а едва 6 на сто са против. 36% признават, че нямат мнение.

"От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу "зелените" ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки", анализират от "Барометър България".

Другата актуална тема, засегната в изследването, е еврошефството ни.

Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите. Затова и, според анализаторите, е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително.

Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие.

73% от българите казват, че имат положително отношение към европредседателството, 20 на сто не могат да преценят и една 7% се отнасят отрицателно към тази роля на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Турците за 500 години не са ни затрили, а сега като гледам ще ни заличат за 50г.
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GIVEYA SI NA SELO,IMAM SI KRAVA,TELE,PRASE,GLEDAM SI NIVICKITE,KARTOFI,FASULEZ,ZELENCUK,YABALKI KRUSHI MNOGO,KOKOSHKI.RABOTYA KATO PAZAC NATRI SMENI VZEMAM SI 5 STOTAKA STIGAT MI I DORI SPESTYAVAM.
4
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 27 години населението се стопи с 1 трета...Вие си правете изводите на ,какво сме подложени...
3
6
 
59
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
На мен не ми изглежда като проблем, а като геноцид!
2
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Гораноф принадлежим към клуба на богатите .
1
52
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на диктатора Тодор Живков и 45 годишната руска окупация на България хората живееха в панелки-катакомби, получаваха ниски заплати и пенсии и не можеха да пътуват на Запад а при Демокрацията и англосаксонското партньорство българитеживеят в просторни домове, получават достойни заплати и пенсии, пътуват в отпуск в топли курорти в чужбина.