Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...

Ядосва се и от тежката бюрокрация, от лошото здравеопазване
121
Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...
Снимка: Dnes.bg

Българите продължават да се тревожат от ниските си доходи и социалните въпроси. Това е един от основните изводи от национално представително проучване на "Барометър България".

68% от участниците в анкетата открояват като най-наболял проблемът свързан с малките заплати, пенсии, социални помощи.

Още по темата

След това интервюираните подреждат социалните въпроси - 61% и бюрокрацията и тромавата администрация – 58%.

Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията – 44%, която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството. 

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, обезлюдяването и емиграцията на младите.

От проучването става ясно, че вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще.

58% от анкетираните искат втора кабинка в ски курорта, а едва 6 на сто са против. 36% признават, че нямат мнение.

"От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу "зелените" ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки", анализират от "Барометър България".

Другата актуална тема, засегната в изследването, е еврошефството ни.

Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите. Затова и, според анализаторите, е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително.

Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие.

73% от българите казват, че имат положително отношение към европредседателството, 20 на сто не могат да преценят и една 7% се отнасят отрицателно към тази роля на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БгБас ловя, че не работиш за 500лв!
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До соцялно слаб депутатАаааа а така.Призна колко е средната заплата.Кой работи за 500лв бе балама?
104
2
 
7
 
! Отговори
LET преди 6 години
заплащане 3.47 на час за 10 h Работа х 34.7 х 22.../ 763.4 / лева..почваш храна.ток.вода . телефон.автомобил.ако си под наем ами дрехи..АМИ кафе също ВИНЕТКА
103
0
 
12
 
! Отговори
лично преди 6 години
Проблем номер 1 за българите са лъжливите и измамни набедени за политици ***, от които зависят гореупоменатите материални блага!
102
2
 
22
 
! Отговори
Стига с тия преди 6 години
Проучвания! И какво от това. Цял свят знае,че управляващите ни докараха до пълна мизерия,до гладна смърт и болести и....КАКВО ОТ ТОВА. НЯКОЙ НЕЩО ДА Е ПРОМЕНИЛ?Статистики,стъкмистики......,а народът си отива. Някои си постигнаха пъклените планове.
101
4
 
17
 
! Отговори
ДО 101 РОМ БАКАРДИ преди 6 години
Проблем 1 за българите е:..че работят за да бъдат в мизерияПроблем 2:..че смятат че с дисциплина ще постигнат нещоПроблем 3:че работят извънредно макар това да не им се заплаща реалноПроблем4:че им липсва кадърен управляващ апаратПроблем 5:работят много а искат малкоПроблем 6:разложиха се тотално защото имат страх ....да протестират за достойни възнаграждения
100
2
 
25
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 6 години
Малки заплати.Малко умни деца.Малко здрави хора в Държавата.Малко истински новини в медиите.До кога в всичко ще е по малко в Държавата . НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
99
1
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ами елате в Севлиево малкия Хон Конг. Работа колкото искаш. Но. Работиш като роб. Тук има едно сдружение 21 ВЕК на експлоататорите. Плюли са си в устата за заплатите на раята. А техните, а какви премийки вземат, какви къщи, какви коли, мама мия. Обаче друго ме кефи какви рога са им сложили, сетети се сами.
98
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами който си трае ще тегли
97
6
 
29
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Стига гевезилъци ваще депутати изнемогват с 3 средни заплати около 4 бондака авие 510 лв-410 чисто не ви стигало, а 200 лв пенсия с 40г трудов стаж малка ли ви е ?
96
36
 
23
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Проблем 1 за българите е :МързелаПроблем 2 за българите е :Дисциплината(никъде я няма)Проблем 3 за българите е :Да не се пре.бат да работят повече .Проблем 4 за българитеВисокомерието на управляващият апарат.Проблем 5 за бълагрите е :Работят малко ,а искат много .Проблем 6 за българите е 6Разложиха се тотално(щото нямат страх..)Когато тези неща намалеят и българина стане поне 25% европеец ,то може да се говори за увеличаване на заплати,пенси ,детски .... .
95
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите са най-големият проблем на българите, но 80% още не са осъзнали това........
94
6
 
30
 
! Отговори
Бг преди 6 години
И е време да погледнем....да излезем със сопите
93
4
 
38
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Еийийй най накрая...прозрение. Ние сме роби с това заплащане. С 500 лева мислите ли че съм свободен човек?!? Имам ли право на избор,свобода...ям ***" на промоция", карам бракувани трошки,почивката ми е 10 лв. на легло ако намеря,обличам се от втора употреба,300 евро хладилник го изплащам 1 г...дали съм свободен,нямам избор с 500лв.Не може всички да сме бизнесмени и началници.....
92
6
 
26
 
! Отговори
Harri преди 6 години
Поредната платена статия дето се опитва да ни внуши че някой искал втори лифт на Банско.Пълни простотии. Единици са тези дето им дреме за втори лифт и го искат.На хората им писна да гледат как крадливи "бизнесменчета" рушат природата с цел лична печалба.
91
9
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
А стига нали най големия ни проблем беше Истанбулската конвенция геи браковете и разни такива глупости днес.бг излагате се с тия статии
90
6
 
8
 
! Отговори
сиромах преди 6 години
Откакто започнаха демократичните промени един легион знайни и незнайни министри на отбраната кой от кой по некадърни обeщаваха,че пенсиите на офицерите и старшините ще се индексират в съответствие с промените в заплатите на по късно служилите в БА защото сега се оказва,че един сега пенсионирал се старшина получава по-висока пенсия от бившия си командир.Не съм против това но би трябвало да се помисли по въпроса!
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За малкия мозък нещо?
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблем,да иначе не излизаме от механи,кръчми но запада и то така там хората вземат истинска заплата а тук уж проблем
87
7
 
2
 
! Отговори
ex-bulgar преди 6 години
и що е страшно? ко ше каат хората.... ееееее19-ти век се обади и си иска мирогледа обратно