Продаваш коли, "наемат" те за дограма и ставаш ало "муле"

Кюстендилец разкри как е бил нает за телефонна измама
15
Продаваш коли, "наемат" те за дограма и ставаш ало "муле"
Николай Николов, мъжът предотвратил телефонна измама; Снимка: "Дарик"

Кюстендилецът Николай Николов разкри как е бил въвлечен в схема за телефонна измама. Той занесе в полицията пари и златни накити на стойност близо 10 000 лв., пуснати му от жертвата през терасата на жилището й в града.

"Бях си пуснал обява в интернет, че продавам стари коли на части и ми се обади мъж от Русе с интерес към една от колите. В хода на разговора разбрах, че има фирма за дограма и си търси човек от нашия регион, който да му доставя документи - чертежи в Русе, като заплаща по 300 лв. на курс, поема и разходите за пътуването. И аз приех офертата", разказа пред "Дарик" наетият за "муле" Николай Николов.

След няколко дни същият човек му се обажда и му дава адрес в широкия център на Кюстендил, където трябва да отиде и да вземе пратката.

"Аз отидох, съобщих му, че съм там, той ми каза да изчакам, че ще се покаже жена на тераса и ще ми пусне от там пратката, защото не може да слезе. Тя ми пусна пратката, а той ме държи на телефона през цялото време и ми каза да не я отварям, докато не се прибера вкъщи. Отворих я вкъщи, казах му, че има 400 лв. и златни накити. Той очакваше да има и евро, аз казвам, че няма евро и ми бе поръчано да се върна на същия адрес. Жената ме чакаше на терасата и ми пусна същата чанта с нова пратка. Прибрах се пак в нас, казвам има още 2000 лв., плюс евро и още пръстени. Той ми каза: "Прибери ги и ще ми ги донесеш утре". Аз осъзнах, че става дума за телефонна измама и занесох тази чанта в полицията", разказа още Николай Николов, нает за куриер от телефонни измамници.

"Поисканите по телефона пари ще бъдат изгубени. Телефонът за спешни повиквания е 112", предупреди говорителят на ОД МВР-Кюстендил Катя Табачка.

"В никакъв случай не бива да се дават пари, поискани по телефона. Полицията не иска от гражданите пари. Полицията не пита по телефона гражданите какви ценности съхраняват в домовете си. Когато хората получат обаждане, каквото и да им съобщават - тревожно или хубаво, щом става дума за пари, трябва да са сигурни, че това е телефонна измама", коментира Табачка.

Тя изрази от името на Областната дирекция на МВР-Кюстендил благодарност за честността и гражданската доблест на Николай Николов.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
10
 
! Отговори
Един преди 9 месеца
Браво на човекът, който е предал парите на полицията!
Но защо полицията не е продължила да играе по сценария на ало измамниците и да ги хване? Много просто - едно проследяващо устройство в пакета с парите и ги хващат! Защо не са го направили? Толкова е лесно.....
10
3
 
27
 
! Отговори
До осем преди 9 месеца
А на куриер на Спиди за 2,50 как ще обясниш, че трябва да чака под къща да бъде изхвърлен плик и да го носи на неизвестен адрес. Пратките имат подател и получател, а не падат от терасите върху куриерите на Спиди и имат определен адресат с име.
9
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Милиционер му кажи и не го обиждай!
8
21
 
13
 
! Отговори
Анализатор преди 9 месеца
Нека говорим и мислим! Спиди за 2.50 лв ще закарват " чертежите" до Русе за една нощ, а онзи му предлага 300 лева плюс горивото...Тоя е решил да се облажи, ама се е уплашил или някой приятел полицай го е светнал. Хич не е герой.
7
7
 
22
 
! Отговори
Papa Joe преди 9 месеца
Нещо има мътно вцялата история и особено около този ,,герой",който не изглежда и особено умен,не само защото се е похвалил по всички медии за героийството му.Веднъж видял че не е ЧЕРТЕЖИ,а ПАРИ,пък се е свързал отново с ало-мафиотите и пак отишъл при бабетката.Как не се е досетил още първият път?Или е ***(най -вероятно) или процента му се е видял малък? а за реакцията на полицията-смях в залата
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако в един престъпен бранш,след поредица от едни и същи престъпления,и извършени по един и същ модел,няма задържани,и издънили се .Там са замесени полицаи.Едно изнудване по телефон,или една измама по телефон,може да се осъществи само и единствено,ако всички телефонни,и мобилни линии са контролирани.В това число и полицейските честоти.За това няма хванати,или задържани.Защото винаги когато потърпевшият реши да се обади в полицията,полицията е вече там.Но апашите ги няма.Никога.
5
1
 
21
 
! Отговори
Аман преди 9 месеца
Самите покицаи са ало измамниците в неработните си дни и се представят за полицаи тогава :)
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на този мъжкар, но полицията защо не е направила капан на ало-измамниците и не ги е хванала? Имали са хедсъп!
3
5
 
28
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 9 месеца
И полицията какво направи ? Даде само съвет на човека ли ,да си седи вкъщи . Май тези "ало-измамници" са свързани с някоя партия и работят и за нея и не е трудно да се досети човек-коя е тази партия .
2
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо полицията е толкова проста, можеше да отидат с него до Русе да предадат парите и да заловят ало апашите. А сега човека може и да пострада от отмъщение.
1
4
 
29
 
! Отговори
Boto преди 9 месеца
Добре бе колко стари хора изгоряха а откъде тея пари?

Фърлят по 20-30 000 лева ама пенсиите ме им стигали.