Радост за ловците: Улесниха лова на глигани

БАБХ и ИАГ с мерки за ограничаване на популацията им
30 яну 2018 19:07, Красимир Ангелов
18
Радост за ловците: Улесниха лова на глигани
Снимка: Булфото

Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), съвместно с Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България, въвеждат мерки за намаляване на популацията от диви прасета, съобщиха от БАБХ.

Целта е да бъде ограничена опасността от евентуалното разпространение на болестта "Африканска чума" по свинете в страната.

На този етап България не е засегната от силно заразната болест, но са необходими превантивни мерки, каквито се прилагат и в останалите европейски държави, отчитат от агенцията.

"В Германия амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70 процента, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно", посочи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

В България е решено държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лев за животно. С 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години.

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.