Радост за ловците: Улесниха лова на глигани

БАБХ и ИАГ с мерки за ограничаване на популацията им
30 яну 2018 19:07, Красимир Ангелов
18
Радост за ловците: Улесниха лова на глигани
Снимка: Булфото

Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), съвместно с Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България, въвеждат мерки за намаляване на популацията от диви прасета, съобщиха от БАБХ.

Целта е да бъде ограничена опасността от евентуалното разпространение на болестта "Африканска чума" по свинете в страната.

На този етап България не е засегната от силно заразната болест, но са необходими превантивни мерки, каквито се прилагат и в останалите европейски държави, отчитат от агенцията.

"В Германия амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70 процента, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно", посочи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

В България е решено държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лев за животно. С 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години.

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да си избиваме прасетата за кеф на западняците и ежегодно развъжданите от тях болести за благото на фармацията - луди крави, сини езици всичко е организирано
12
2
 
1
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Е какво са направили нищо.Тарикътлъци ама прости.......
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
М 95 зелените са така наречения трети пол
10
22
 
9
 
! Отговори
АК.47 преди 6 години
Е сега ще се пръснат гладните авджийски търбоси , ама и що салмонела ги чака
9
4
 
23
 
! Отговори
Ха преди 6 години
Тези животни имат голям шанс да оцелеят повреме на всеки лов, но вашите в магазина не са имали никакъв шанс. И зелените, защо не протестирате, че спонсорите ви от еврейдката фирма Монсанто изтровиха дивите зайци.... тях наистина ги няма вече.
8
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова уродливи снимки, само "гладните" ловци могат да правят.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В параламета ли?
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Ако първо не се гръмнат по между си.:))))))))))))))))))))))))))
5
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, които нямат представа от лов защо изобщо коментират? Животните са много тази година, наистина огромно изобилие, няма как да бъдат унищожени. Спокойно! И с повече уважение към ловците, те са единствените легални въоръжени формирования в България, които ще са способни да защитят народа в случай на нужда.
4
15
 
17
 
! Отговори
Бенели преди 6 години
Запомнете! Ако има такава болест, никой не може да накара тези тунеядци да ловуват и да се хранят с луканки от дивите прасета! Те съсипват природата, но за самите себе си са много ценни и надути господа, и се кътат като принцеси!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментиращите 1 и 2, вие изобщо разбрахте ли защо ще се ограничава популацията на глиганите? Да сте чували за болестта по тях, която от тази година унищожава животните на цяла Европа? Каква мярка предлагате да предприеме България срещу заразяването и измирането на полулацията у нас?
2
6
 
22
 
! Отговори
9 нули преди 6 години
Нещата са съвсем елементарни! Ловджийското лоби е страховита мафия! ловния сезон за глигани е до края на януари.Така юнаците убийци си осигуряват още безпроблемно ловуване и то на безценица за такси и разрешения!Предни години маскираха излетите си след изтичане срока за отстрел на сърни /до края на декември/ и глигани /януари/ като лов за вреден дивеч.Сега правят каквото си поискат и не знам защо са тези врътки, след като всичко е тяхно.
1
6
 
39
 
! Отговори
вергил преди 6 години
Защо няма протести на "зелените"? Протестират срещу изпращането на две лъвчета в български зоопарк, а в случая става въпрос за избиване на хиляди глигани.С какво те са по-маловажни от лъвовете? А сетих се-за глигани няма грантове.