Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?

Даниела Горчева коментира пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 18:52, Екип на Bloomberg
125
Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?
Снимка: Facebook

Тоталитарната власт, каквато бе комунистическият режим в България, нахлува в личното пространство на всеки човек. Това коментира журналистът Даниела Горчева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Тя не търпи нищо извън себе си, тя трябва да трансформира човека, да го превъзпита, да го превърне в роб на системата, като прониква в най-интимните кътчета от живота му". 

В разговора бе поставен акцент върху новоизлязлата книга "Концлагерът Белене" на Борислав Скочев.

"Книгата е плод на 10-годишен труд. Знаете, че до неотдавна архивите не бяха открити, като едва след 1990-та хората придобиха кураж да разкажат спомените си. Важно е да се каже, че спомените на жертвите, преминали през комунистическия ад, са били издавани в много малки тиражи и е много трудно да се намерят. Затова наша задача е да съберем тези спомени и да ги издадем в една следваща поредица", подчерта гостът. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 месеца
А ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ФАШИЗМА 1923---1944 КОГА
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колкото до свободата на личното ни пространство, сега даже ни слушат и ни гледат.
Схемата е стара. Наречи престъпник някой друг, преди да са нарекли теб.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да мине много време и ще излезе книга за престъпленията на демокрацията. Фактите са си факти. По времето на социализма имахме промишленост, селско стопанство енергетика, силна армия, образование, най-доброто в света, добре пазени граници, национално достойнство ... Кое от всичко това имаме сега? Нищо.
Често се говори за панихида за жертвите на тоталитаризма. Не знам колко са те, но тогава бяхме стигнали 9 милиона, а сега я имаме 5, я не. Май жертвите на демокрацията са много повече.
104
0
 
4
 
! Отговори
нн преди 11 месеца
"Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?" Комунизъм в България не е имало, беше социализъм, че дори развито соц. общество не стана, а камо ли комунизъм. Навярно много хора няма да разберат какво искам да кажа с това. Имаше компартия и тя управляваше, така беше. Имаше грешки, но да не забравяме, че като победители във ВСВ, СССР наложиха тяхния модел на управление в България, нима и в ГДР не беше същото? Това е вече история, но трябва да се говори точно и ясно за това време.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 12a

Да.Имаше членуващ в БКП и нечленуващ в БКП
102
5
 
7
 
! Отговори
12a преди 11 месеца
Много беше тъпо през комунизма. Само 2 пола имаше.
101
1
 
3
 
! Отговори
Как да прецените? преди 11 месеца
Вместо да се карате дали трябва да се пише в учебниците за соца и какво трябва да се напише, най-напред се поинтересувайте КОЙ ще пише това?
Защото авторството носи хонорари. Това означава, че ще има блъскане с лакти. В крайна сметка сигурно проблемът ще се реши по нашенски, няколко авторски колектива ще напишат няколко учебника по история за един и същи период. И всеки ще тълкува историята така, както счита, че ще е най-изгодно за семейства като неговото. Деца на червени професори ще пишат :(
100
1
 
10
 
! Отговори
Абсолютна лъжа преди 11 месеца
Извращенията на джендърската демокрарация са по големи!
99
1
 
7
 
! Отговори
Още се смея преди 11 месеца
Този професор използва изобилен архивен материал, за да докаже онова, което твърди. В Гугъл ще намерите заглавията и на другите му книги за зверствата на соца.
Най-смешно от всичко е това, че една от дъщерите на този професор, настанена на топло местенце в БАН, е една от "изследователките" на лошия социализъм и неговите безобразия. Цитирам нейни думи: "Дянко Марков ридае до мен, а аз си слушам Стинг на МР 3". Интервюира жертвите, за да се пише демократка, но същевременно се подиграва с тях!
98
0
 
2
 
! Отговори
Четох и се смях преди 11 месеца
Един по-долу пише защо след промените не са били написани книги за лагерите по времето на социализма, за безобразията през тогавашния период и други подобни.
Нека този неосведомен човек да потърси книгата "Безкръвната гилотина".Дори само да напише заглавието в търсачката, ще види кой е нейният автор. Той е АБПФК, професор по история на БКП и върл комунист до 1989 г. После е един от най-активните участници в първите сини митинги. Написал е още няколко книги, в които, използвайки архивни материали
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Комунист

Напиши в Гугъл името на Антон Тодоров и ще намериш негови статии, качени там.
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 62

Ти или си патологичен лъжец, или нищо не знаеш за онова време.
Редовно взимахме заеми от СССР и после те редовно ни биваха опрощавани. По 200 милиона, и други подобни цифри. Без тези пари бяхме гола вода. Питай знаещи хора.
Вярно е и това, че ние сме давали заеми. Но на кого? На на държави от третия свят, които или не ги връщаха, или искаха да ги изплащат с декоративни рогозки и фъстъци. Това беше част от политиката на правешкия говедар.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България комунизъм никога не е имало
94
2
 
10
 
! Отговори
повредена работа преди 11 месеца
До Анонимен 73

Тия хора,на времето първи комунисти,а днес лични демократи,си гледат далаверата!На това се казва "робски манталитет"!Те 500 години са оцелявали,и днес пак продължават с оцеляването!По друг начин не могат да живеят!
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 90
Задникът ми е народен и допуска чак звено. Комунизмът е духовен а пък истината зло!
92
1
 
11
 
! Отговори
ЕХ преди 11 месеца
ДЖЕНДАРИ,ДЖЕНДАРИ БАЩИТЕ ВИ БЯХА ГОЛЯМИ КОМУНЯГИ ВИЕ УЧЕНИ, НЕДОУЧЕНИ СТАНАХТЕ АНТИКОМУНИСТИ--ТЪПИ СТЕ И НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ--СРАВНЕТЕ ЖИВОТА ПРЕДИ И СЕГА--САМО ЕДНА ЦИФРА...9 МИЛИОНА СРЕЩУ 7 МИЛИОНА..КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА ОТ 2 МИЛИОНА...КОЙТО МИ ОТГОВОРИ -ЕДНО КИЛО БОБ БЪЛГАРСКИ -БОНУС
91
7
 
6
 
! Отговори
от ИГОР БУНИЧ.... преди 11 месеца
Из бестселъра --книгата "Златото на Партията":

"КОМУНИЗМА--- е ИДЕОЛОГИЯТА НА ЗАВИСТТА И ЗЛОБАТА НА ПРИМИТИВНИЯ МОЗЪК , НА ПОСРЕДСТВЕНАТА ЛИЧНОСТ!!!!!"
90
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 87
Ти си го изпроси! Когото дойде Денят на истината, ще получиш това, за което се помоли! A sec!
89
15
 
4
 
! Отговори
АМИ , ВАЖНО Е... преди 11 месеца
КОМУНИЗМА---МЕЧТАТА НА ВСЕКИ МЪРЗЕЛИВЕЦ , ПРЕСТЪПНИК И ТЕРОРИСТ!
др.КОБА---ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ НА МИЛИОНИ
др.ПОЛ ПОТ--ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ НА МИЛИОНИ...
др.ЛЕНИН--ПРОФЕСИОНАЛЕН ТЕРОРИСТ ,КАТО БРАТ СИ АЛЕКСАНДЪР И ДИКТАТОР
др.МАО ЦЗЕ ДУН--ПРЕВЪРНАЛ КИТАЙСКИЯ НАРОД В ПРОСЯЦИ И ГЛАДНИЦИ..

КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ---ГРАБИХА И УБИВАХА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, КАКТО И ЕНИЧАРИТЕ НА СУЛТАНА , НЕ СА ГО ПРАВИЛИ!

ЗАТОВА --ДНЕС СМЕ БЕДНЯЦИТЕ НА ЕВРОПА!!!
88
4
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 11 месеца
Такива лъжливи оtрепки като теб ще пишат историята и ще промиват мозъците на децата ни! Няма да напишат зер, че Народният съд е създаден като част от европейското възмездие срещу убийците-фашисти и колаборационисти. Както е било във Франция, Италия, Белгия. Там мнозина първо са увисвали по стълбовете, а после са ги "оформяли документално". До днес във Франция има площад "Сталинград", ул."Морис Торез" и се пее "Ое, партизан". В Италия - "Виа делли Партиджани", "Антонио Грамши" и се пее "Белла чао