Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?

Даниела Горчева коментира пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 18:52, Екип на Bloomberg
125
Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?
Снимка: Facebook

Тоталитарната власт, каквато бе комунистическият режим в България, нахлува в личното пространство на всеки човек. Това коментира журналистът Даниела Горчева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Тя не търпи нищо извън себе си, тя трябва да трансформира човека, да го превъзпита, да го превърне в роб на системата, като прониква в най-интимните кътчета от живота му". 

В разговора бе поставен акцент върху новоизлязлата книга "Концлагерът Белене" на Борислав Скочев.

"Книгата е плод на 10-годишен труд. Знаете, че до неотдавна архивите не бяха открити, като едва след 1990-та хората придобиха кураж да разкажат спомените си. Важно е да се каже, че спомените на жертвите, преминали през комунистическия ад, са били издавани в много малки тиражи и е много трудно да се намерят. Затова наша задача е да съберем тези спомени и да ги издадем в една следваща поредица", подчерта гостът. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
16
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Не знам кой е Антон Тодоров и какви данни е изнасял,но тук има хора,живели и помнещи онова време.Е,подобни простотии-че тогава престъпленията и катастрофите били повече-няма как да ги повярваме.То бива промиване на мозъци,ама чак пък толкоз...
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Да и Ирак какво ни върна от тези 4 милиарда $ нищо даже сега трябвало да ги хрантутим защото били мигранти.
60
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та българия намяше заеми, даже даваше кредити на други държави - Ирак имаше 4 милиарда заем от нас. А днес само за 1 години ГЕРБ взеха 30 милиарда заеми и народа живее в мизерия.
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са тези мемуари за престъпленията на комунизма които толкова много са излезли от печат, няко случайно да може да спомене някой мемуар за престъпленията на комунизма от толкова многото които са излязли, или интернет сайт, или само на хартия ги печатат толкова многото мемуари за престъпленията на комунизма?
58
7
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименТочно това казвам и аз, че убийствата и загиналите при катастрофи са два до три пъти по-малко днес отколкото при комунизма
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60Но всичко се основаваше на заеми, на стотици милиони, подарени ни от СССР и на суровия петрол, който руснаците ни даваха, за да го преработим и продадем за валута.Бяхме колос на глинени крака. Иначе щеше ли така лесно да рухне социализмът?
56
1
 
9
 
! Отговори
преоблкъл се Илия... преди 6 години
Хората не са придобили никакъв кураж - напротив! Страха, автоцензората и репресиите са актуалната ни реалност днес. Колкото до тоталитаризма - и днес живеем в престъпна тоталитарна държава. Накратко казано "Шитхол".Дори елитна ни е същия - отбор пребояядисани комунисти, които за една вечер смениха тезисите на БКП с неразбираеми за тях "демократични" клипшета. Но не се отказаха от връзките си с репресивния апарат, който така добре ги обгрижва... Тия неща ги знае всеки, без журбналетките, явно.
55
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МазепаСамо че Антон Тодоров изнесе статистически данни, според които и убийствата като криминални престъпления, и автомобилните произшествия преди 1990 г. са били повече в сравнение със сегашните.
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца производството се планираше. Имаше сигурност и всичко необходимо за нормален живот, беше немислимо някой да остане на улицата, без работа, без жилище, без храна, без отопление. Всеки можеше да работи това което му харесва и да се развива както той реши, а не като стока на пазара на труда. Трудовият човек беше на почит. Неостатък на планирането беше че не можеше да осигури по специални стоки като корекомските по които българите въздишаха. Е сега магазинте са корекоми, ама няма пари.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги ме е дразнела западната лукавост и лицемерие. Първо ни натресоха всичките си продукти опаковани в найлон после ни обвиняват, че сме замърсявали с пластмаса и найлон. Обаче като ни превземаха пазара и закриваха предприятия им беше добре. Помня в началото на 90-че имаше много по-малко продукти увити или пакетирани в пластмаса и найлон както е сега. Олиото беше в едни стъклени зелени бутилки например сега всичко е в пластмасови бутилки.
52
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде са тези шествия на милионите жертви на комунизма коиото е имало, имало, много имало, някой виждал ли е такова шествие на близките на жертвите?
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е важно да знаем за престъпленията, ми убаво де, ама защо вече 30 години сороските фондации които разполагат с милиони не финансираха една кампания, един интернет сайт, да финансират един филм да се направи с консултатанти историци. Защо не се намери дори един пострадал да напише книга, да дава интервюта, да разкаже. Ами някоя си Даниела Горчева от ефира на Блумбърг тиви ще ни обяснява колко е важно да знаем, ми напишете книга бе, дайте я тая информация за престъпленията, какво я криете?
50
15
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До комунизма...убийства през 80-те бяха около 250души годишно, сега - 95/год., убити при катастрофи през 80-те - 1250/год. , сега - 680/год. Според статистическия годишник на НРБ от 1989г. От глад днес никой не е умрял.
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на соца може да не е било толкова "лъскаво" като сега, но именно тогава хората са си строили вили,къщи и са купували апартаменти. Сега за да се наемеш да изплащаш апартамент е голям стрес и преди да си го изплатил те е покосил рака или някой привилигирован те е очистил, а децата ти трябва да плащат данъци да го дундуркат в затвора .
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Не те ли е срам?Ясно е, че не те е срам, но не е ясно защо не заличават безобразни писания като твоето.
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО ВИ Е СТРАХ ОТ КОМУНИЗМА Г.А.Д.О.ВЕ М.СНИ ! ВСЕКИ ДЕН ЗА ТОВА ГОВОРИТЕ И МИСЛИТЕ, АААХ КАКВО ВИ ЧАКА САМО. ТОВА В МИНАЛОТО ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ ИЗБАВЛЕНИЕ
46
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% от пprocтитутките в Германия са българки. Значителна част от тях са с висше образование, много са женени и имат семейства в България - деца и безработни мъже които издържат обслужвайки западните си клиенти.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Ти добре ли си?Или ти плащат, за да пълниш с лъжи главите на най-младите?Как да не е имало шествия? Имаше! Имаше и много тичане, за да се направят паметници на тези хора, и още се действа по този въпрос.Как да е нямало обезщетения? Не само бяха гласувани преди повече от 20 г., но имаше и не един случай на техни потомци, които демонстративно се отказаха от тези обезщетения с думите "Това ще ми върне ли бащата!" И до днес живите репресирани получават дребни добавки към пенсиите
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизма не можехме да бегаме на запад а сега при свободата и демокрацията бегаме на запад.
43
2
 
19
 
! Отговори
ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО преди 6 години
1945 България 5.9 милиона1989 България 8.9 милиона2017 България 5.4 милиона