Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?

Даниела Горчева коментира пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 18:52, Екип на Bloomberg
125
Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?
Снимка: Facebook

Тоталитарната власт, каквато бе комунистическият режим в България, нахлува в личното пространство на всеки човек. Това коментира журналистът Даниела Горчева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Тя не търпи нищо извън себе си, тя трябва да трансформира човека, да го превъзпита, да го превърне в роб на системата, като прониква в най-интимните кътчета от живота му". 

В разговора бе поставен акцент върху новоизлязлата книга "Концлагерът Белене" на Борислав Скочев.

"Книгата е плод на 10-годишен труд. Знаете, че до неотдавна архивите не бяха открити, като едва след 1990-та хората придобиха кураж да разкажат спомените си. Важно е да се каже, че спомените на жертвите, преминали през комунистическия ад, са били издавани в много малки тиражи и е много трудно да се намерят. Затова наша задача е да съберем тези спомени и да ги издадем в една следваща поредица", подчерта гостът. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
А ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ФАШИЗМА 1923---1944 КОГА
101
2
 
4
 
! Отговори
нн преди 6 години
"Защо е важно да знаем за престъпленията на комунизма?" Комунизъм в България не е имало, беше социализъм, че дори развито соц. общество не стана, а камо ли комунизъм. Навярно много хора няма да разберат какво искам да кажа с това. Имаше компартия и тя управляваше, така беше. Имаше грешки, но да не забравяме, че като победители във ВСВ, СССР наложиха тяхния модел на управление в България, нима и в ГДР не беше същото? Това е вече история, но трябва да се говори точно и ясно за това време.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12aДа.Имаше членуващ в БКП и нечленуващ в БКП
99
7
 
7
 
! Отговори
12a преди 6 години
Много беше тъпо през комунизма. Само 2 пола имаше.
98
1
 
3
 
! Отговори
Как да прецените? преди 6 години
Вместо да се карате дали трябва да се пише в учебниците за соца и какво трябва да се напише, най-напред се поинтересувайте КОЙ ще пише това?Защото авторството носи хонорари. Това означава, че ще има блъскане с лакти. В крайна сметка сигурно проблемът ще се реши по нашенски, няколко авторски колектива ще напишат няколко учебника по история за един и същи период. И всеки ще тълкува историята така, както счита, че ще е най-изгодно за семейства като неговото. Деца на червени професори ще пишат :(
97
4
 
10
 
! Отговори
Абсолютна лъжа преди 6 години
Извращенията на джендърската демокрарация са по големи!
96
2
 
7
 
! Отговори
Още се смея преди 6 години
Този професор използва изобилен архивен материал, за да докаже онова, което твърди. В Гугъл ще намерите заглавията и на другите му книги за зверствата на соца.Най-смешно от всичко е това, че една от дъщерите на този професор, настанена на топло местенце в БАН, е една от "изследователките" на лошия социализъм и неговите безобразия. Цитирам нейни думи: "Дянко Марков ридае до мен, а аз си слушам Стинг на МР 3". Интервюира жертвите, за да се пише демократка, но същевременно се подиграва с тях!
95
0
 
2
 
! Отговори
Четох и се смях преди 6 години
Един по-долу пише защо след промените не са били написани книги за лагерите по времето на социализма, за безобразията през тогавашния период и други подобни.Нека този неосведомен човек да потърси книгата "Безкръвната гилотина".Дори само да напише заглавието в търсачката, ще види кой е нейният автор. Той е АБПФК, професор по история на БКП и върл комунист до 1989 г. После е един от най-активните участници в първите сини митинги. Написал е още няколко книги, в които, използвайки архивни материали
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КомунистНапиши в Гугъл името на Антон Тодоров и ще намериш негови статии, качени там.
93
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Ти или си патологичен лъжец, или нищо не знаеш за онова време.Редовно взимахме заеми от СССР и после те редовно ни биваха опрощавани. По 200 милиона, и други подобни цифри. Без тези пари бяхме гола вода. Питай знаещи хора.Вярно е и това, че ние сме давали заеми. Но на кого? На на държави от третия свят, които или не ги връщаха, или искаха да ги изплащат с декоративни рогозки и фъстъци. Това беше част от политиката на правешкия говедар.
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България комунизъм никога не е имало
91
2
 
10
 
! Отговори
повредена работа преди 6 години
До Анонимен 73Тия хора,на времето първи комунисти,а днес лични демократи,си гледат далаверата!На това се казва "робски манталитет"!Те 500 години са оцелявали,и днес пак продължават с оцеляването!По друг начин не могат да живеят!
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90Задникът ми е народен и допуска чак звено. Комунизмът е духовен а пък истината зло!
89
1
 
11
 
! Отговори
ЕХ преди 6 години
ДЖЕНДАРИ,ДЖЕНДАРИ БАЩИТЕ ВИ БЯХА ГОЛЯМИ *** ВИЕ УЧЕНИ, НЕДОУЧЕНИ СТАНАХТЕ АНТИКОМУНИСТИ--*** СТЕ И НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ--СРАВНЕТЕ ЖИВОТА ПРЕДИ И СЕГА--САМО ЕДНА ЦИФРА...9 МИЛИОНА СРЕЩУ 7 МИЛИОНА..КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА ОТ 2 МИЛИОНА...КОЙТО МИ ОТГОВОРИ -ЕДНО КИЛО БОБ БЪЛГАРСКИ -БОНУС
88
7
 
7
 
! Отговори
от ИГОР БУНИЧ.... преди 6 години
Из бестселъра --книгата "Златото на Партията":"КОМУНИЗМА--- е ИДЕОЛОГИЯТА НА ЗАВИСТТА И ЗЛОБАТА НА ПРИМИТИВНИЯ МОЗЪК , НА ПОСРЕДСТВЕНАТА ЛИЧНОСТ!!!!!"
87
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87Ти си го изпроси! Когото дойде Денят на истината, ще получиш това, за което се помоли! A sec!
86
15
 
5
 
! Отговори
АМИ , ВАЖНО Е... преди 6 години
КОМУНИЗМА---МЕЧТАТА НА ВСЕКИ МЪРЗЕЛИВЕЦ , ПРЕСТЪПНИК И ТЕРОРИСТ!др.КОБА---ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ НА МИЛИОНИдр.ПОЛ ПОТ--ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ НА МИЛИОНИ...др.ЛЕНИН--ПРОФЕСИОНАЛЕН ТЕРОРИСТ ,КАТО БРАТ СИ АЛЕКСАНДЪР И ДИКТАТОРдр.МАО ЦЗЕ ДУН--ПРЕВЪРНАЛ КИТАЙСКИЯ НАРОД В ПРОСЯЦИ И ГЛАДНИЦИ..КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ---ГРАБИХА И УБИВАХА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, КАКТО И ЕНИЧАРИТЕ НА СУЛТАНА , НЕ СА ГО ПРАВИЛИ!ЗАТОВА --ДНЕС СМЕ БЕДНЯЦИТЕ НА ЕВРОПА!!!
85
4
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 6 години
Такива лъжливи оtрепки като теб ще пишат историята и ще промиват мозъците на децата ни! Няма да напишат зер, че Народният съд е създаден като част от европейското възмездие срещу убийците-фашисти и колаборационисти. Както е било във Франция, Италия, Белгия. Там мнозина първо са увисвали по стълбовете, а после са ги "оформяли документално". До днес във Франция има площад "Сталинград", ул."Морис Торез" и се пее "Ое, партизан". В Италия - "Виа делли Партиджани", "Антонио Грамши" и се пее "Белла чао
84
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партизан за бой се стяга маже *** с масло. Барем като приближи кочана, да си влезе на место! :)))))
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕУТРАЛЕН 77Не унанист!