220 000 ограбени българи. Една пета – готови за самозащита!

Страхът от крадци, роми и хулигани е най-разпространен
31 яну 2018 17:45,
78
220 000 ограбени българи. Една пета – готови за самозащита!
Снимка: Visualhunt

220 хиляди българи, или 4%, твърдят, че лично са били жертва на грабеж/престъпление в последната една година. Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд" и "24 часа" за нагласите на българите към личната им сигурност.

Всеки пети пък е готов сам да се защитава дори и с насилие. 62% биха се обърнали към полицията, ако се почувстват незащитени при престъпление, а 35% - към роднини, приятели и съседи. В тази група по-често попадат 18-29-годишни - над една четвърт, показват данните. Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на малки селища в сравнение със София.

Общо 78 на сто твърдят, че в България човек не може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление. В същото време 90% споделят, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж или нападение.

Високи са дяловете на обявили, че изпитват страх от крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%).

38% се страхуват от насилие от мигранти, сред тях повечето са жени. Страхът от мигранти е най-масов в София - всеки 2-и, докато в по-малките градове и села делът на уплашените е по-нисък.

Само 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие на съпруг(а)/партньор(ка). Мнозинството - 92%, отговарят отрицателно, но като цяло хората не са склонни да споделят такъв тип информация.

8% от анкетираните от "Тренд" се страхуват от полицейско насилие, показват още данните.

Хората са раздвоени в мнението си за работата на полицията - 42% оценяват работата, й като ефективна, 44% - не. По 21% оценяват като ефективни съдебната и законодателната власт.

На въпрос каква би била реакцията им при нарушаване на личната сигурност, 73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията. 22% - че биха се защитили сами включително с насилие, а 4% биха останали пасивни.

Изследването е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 10 и 18 януари 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
11
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
Ограбените не са 220 000 а около 7 153 784 минус 240 депутата
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На въпрос каква би била реакцията им при нарушаване на личната сигурност, 73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията." -- демек докато им бият кpaтyнитe, те ще се оплакват на полицията?
57
2
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Подадох жалба в полицията срещу опит за телефонна измама.Знаете резултата надявам се.Дали повече ще гласувам е повече от ясно.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
закриваи тази жалка територия наречена б.лгаристан
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За полицията, да не говорим за прокуратурата и съда, е ясно, че не може да се справи с голямата престъпност. С нея имат общи интереси. Ама с джебчии, измамници и селски обирджии може. Просто трябва да почне да работи. Може и рейтинга си да вдигне
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво оръжие.Като гледам колко сме разделени ,изнервени и озлобени ,само оръжие ни липсва.Ще се самоизбием.
53
4
 
8
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Страните които са разрешили носето на оръжие ,то след това веднага е намаляла престъпноста. Това е доказано и нашите дупетати могат да проверят това и да приемат закон за разрешение на оръжие и самоотбрана при нападения в частна собственост и нарушаване на частната собственост . Американците не са глупави ,че не премахват свободното носене на оръжие ,те знаят че полицията не може да се справи с престъпноста която се шири в САЩ дори и с тяхната безкомпромисна полиция,която и тя нарушава законите.
52
4
 
5
 
! Отговори
евро-простотия преди 6 години
какво означава да си закупиш оръжие и след това да ходиш по разни проституции да ти издават докуме - МЕНТИ че си нормален това е ОБИДА И УНИЖЕНИЕ ОТ СТРАНА НА държавата към всеки един от нас
51
4
 
27
 
! Отговори
редактор преди 6 години
притежанието на ОРЪЖИЕ ЗА самозащита СВЕЩЕННО право на всеки и никой *** чиновник не може да го ограничава .държавата е враг на всеки БГ гражданин
50
3
 
18
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Аз пък смятам, че правото на самозащита е свещено! Не виждам нищо лошо, че хората са готови да се защитят! Да му мислят нападателите с кой точно "процент" ще си имат работа!
49
3
 
23
 
! Отговори
утепаняк преди 6 години
Къде видиш хулиганче и индиянче на место да го остайш нема да се паишна плитко зарови отгоре с бензинче посипи добре да угние следово куче да не го открие
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ограбени от кой.От бандити или от държавата.
47
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Притежаването на лично оръжие изглежда като много добра идея.
46
1
 
25
 
! Отговори
мама криминал преди 6 години
А инфлацията като ми изяде 50 000 лв дето са сепсяване 20 години на кой да се оплача ?
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 54Вместо да се разграничим Бойко иска да ни вкара в клуба.
44
2
 
12
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Спокойно, тази вечер канал 1, ни облада по герберски - плевнелиев, биков, беше голям кеф.
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов е антипода на Дон Кихот, той се бори срещу законността и справедливостта.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента могат да те утрепят и ограбят абсолютно навсякъде в развитият свят.Западна Европа не е това, което беше, а за САЩ да не говорим.България даже е сравнително безопасна.
41
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България е, че няма капитализъм а сме още комунизъм. Ако искаме да живеем добре като на запад и да взимаме по 4 хил евро заплати трябва да изгоним комунистите и да сменим комунизма с капитализъм и тогава ще се оправим.
40
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализма е най-добрата система, но 95% от българите са некадърни загубеняци, затова са бедни при капитализма.