Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

Само високи заплати няма да привлекат квалифицираните ни сънародници
423
Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина
Снимка: архив Reuters

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно. Идеята се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка в страната.

Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, пише "Сега".

"Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани", каза Дончев пред бизнеса.

Според него първият от тях е жилищната политика.

"Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира вицепремиерът.

Той все пак допълни, че решението къде да работиш и живееш е сложно, защото изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Дончев даде да се разбере, че се обсъждат и други идеи за борба с недостига на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи - около 200 хиляди души.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. "Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3", обясни още Дончев.
 


423
Още от Общество
Ананиев разпореди проверка в Комисията за лечение в чужбина
Напиши коментар Коментари
393
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 2 седмици
Чудех се,след безплатното саниране,каква ще е следващата далавера.
Тя се казвала безплатни жилища.
Чудно само как,с безплатното ,толкова собственици ма строителни фирми станаха милионери за толкова кратко време.
Обаче,интересно,няма нито една финансова или друга проверка на тези фирми.
Или са дупе и гащи нещата?
392
1
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 2 седмици
Ми ходи ти спи по нощите за 435 лв бе!
391
3
 
14
 
! Отговори
Бобчо преди 2 седмици
За мен, дето избутах тука университет и си работя по специалността вече 12 години, при местните дерибеи, разбира се, няма ли нещо апартаментче, къщичка, това-онова? Или мен вече кучета ме яли, аз съм си седнал на ***, а вие дирите някой от чужбина да се излъже и него да го нагласите да ви работи ангария?!
390
2
 
16
 
! Отговори
Така де преди 2 седмици
Насам, народе, насам. И сега като се ръгнат на самолетите целокупния български народ, ти да видиш. Затова ли им плащаме тия заплати, всеки ден да слушаме гениалните идеи, дошли под душа на някоя калинка. Един съществен проблем да са решили за работата, за която са назначени?
389
0
 
16
 
! Отговори
sid преди 2 седмици
Няма как да стане.В БГ нищо не се е променило за обикновения човек.Няма правосъдие,няма нормално лечение,няма добро образование,няма конкурентно заплащане и най-важното няма спокойно съществуване.Всеки ден се приемат нови уж по-европейски правила и закони и всичко е за да угодим на някой-фирма или олигарх.Постоянно трябва да следиш да не престъпиш някое правило,защото има пак нещо доизмислено от нашите зелки в парламента.В крайна сметка *** си остава.
388
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз не виждам проблем в емиграцията.
Хората са си намерили щастието извън БГ, какъв е проблема?
Даже освобождават работни места в България.
387
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За 162 часа работа половината от които нощни взех чисто 435 лв.
————

Ми ти си охранител, половината време си блял във фоайето, другата половина си спал на нощните смени, при това взимаш и пенсия 7-800 лв като бивш служител на МВР или УБО.
386
0
 
1
 
! Отговори
Чета... преди 2 седмици
идея а не фикс идея....т.е никой никого не гони да даде, но мога да свидетелствам за случай който от ненаситност, алчност и неблагодарност млад високо образован човек би дошъл да вземе безплатното тук и да си задържи и постигнатото в чужбина.
385
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
435лв.,в София,в банка,за максимален брой работни часове
————

Няма такава заплата, стога си лъгал.
384
4
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 2 седмици
Ей там старите комуняги да бягат в чужбина тогава ще се върнат младите. Уж европейци пак заплатите кат при бай тошо
383
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много от българите в чужбина имат жилища и пак са избрали да избягат. Това е и моят случай, в чужбина плащам наем а в бг имотити ми седят. Не е до нямане на жилища, а до кофти отношение и смешни заплати.
382
3
 
18
 
! Отговори
Емигрирала преди 2 седмици
От време на време се прибирам в БГ.Германската ми заплата не ми стига за да поседя и месец в София.Изтръпвам само като си представя, че хората в БГ не стига ,че взимат ниски заплати, а и плащат повече в магазините от Германия.Аз лично не бих се прибрала, ако щат да ми дадат и Двореца....Ужас!!!!
381
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз ли съм луд или другите питал май Айнщайн беше.
380
0
 
6
 
! Отговори
Партиец акъл нема преди 2 седмици
Напънал се пуякът и родил въшка. От всякъде личи, че няма мисъл в тукашните политици. А опитахте ли с по-високите заплати. Като начало в училище, университетите, за да направите учителската професия конкурентна, да се появят качествените учители и след тях качественото образование. От там трябва да се почне, но не с мижавите 15 %, а със 100%. И кадрите ще трябва да се градят тук. Тези отвън повечето са се устроили до такава степен, че няма да се върнат никога.
379
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изпусни питомното, па гони дивото.
378
0
 
10
 
! Отговори
Andreshko преди 2 седмици
Ще я преименуват България в Европейска Виетнамска Република...
377
2
 
22
 
! Отговори
Вал преди 2 седмици
Май бизнеса не е като кражбите,нали? Няма кой да ви търпи на тази земя.Нито пакистанци нито виетнамци. Скоро ще сте фалит.
376
2
 
24
 
! Отговори
Вал преди 2 седмици
Връщаме се,другари,връщаме се ,защото не можем вече в тази пуста чужбина да плачем за милата Родина.Оставям си работата за 700 паунда на седмица и на 30 февруари съм на терминал 2.Вече си купих билет за Крадец аир.
375
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Впечатли ме минусът, който ми е сложен от някой идиът. Разбирам го така: 435лв.,в София,в банка,за максимален брой работни часове - толкова ниска заплата НЯМА ! Да,но за съжаление има!
374
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еха, дали ще ни дойде акъла, преди да си затрием държавата?!