Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

Само високи заплати няма да привлекат квалифицираните ни сънародници
31 яну 2018 09:00,
423
Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина
Снимка: архив Reuters

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно. Идеята се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка в страната.

Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, пише "Сега".

"Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани", каза Дончев пред бизнеса.

Според него първият от тях е жилищната политика.

"Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира вицепремиерът.

Той все пак допълни, че решението къде да работиш и живееш е сложно, защото изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Дончев даде да се разбере, че се обсъждат и други идеи за борба с недостига на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи - около 200 хиляди души.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. "Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3", обясни още Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
1
 
! Отговори
българин в чужбина преди 5 години
Дайте на младите добро заплащане, дайте им добри условия за децата им, помогнете на младите семейства. Дайте им спонсорирана от държавата пре-квалификация. Работни места в провинцията - младите извън София са до никъде, безработни и забравени, зависими от предното поколение родители или баби/дядовци. Дайте на младите да се почувстват господари на живота си, да са самостоятелни.Никой не иска да се махне ако има добър живот там където е естествената му среда на приятели и роднини
385
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак българите стоят в чужбина, ЗАЩО? най-вече заради децата си. Първото поколение имигранти е загубено за добър живот, но ако децата учат там поне гимназия или университет, те имат много по-голям шанс са нормален живот. Значи, от ДЕЦАТА на Бг ако сепочне, ще се спре изтичането на хора от Бг. Децата и учителите и училищата и заплащане на младите хора - не само в София, а из цялата страна. От младите ако се почне, ще се намали много изизането на хора от БГ.
384
0
 
0
 
! Отговори
българин в чужбина преди 5 години
Казвам, истината за чужбина е многолика, и далеч не винаги приятна. Никъде и никой не говори за важните неща, сам трябва да се досетиш, да видиш под повърхнстта, от общуването с местни хора, от реакции и мнения макар и най-често политически коректни, от четене на пресата която макар и продажна както навсякъде, има и добри находки ако четеш повече от една статия по същата тема. или от пенсионерите които не зависят от никого за работа, си позволявт да са не-коректни политически. Все пак българите
383
0
 
0
 
! Отговори
българин в чужбина преди 5 години
Всички българи в чужбина за повече от 5 години знаят много негативи да си имигрант. Малко са хората които работят по-квалифицирана работа, дори да имат квалификация ит БГ. "златната" чужбина е мит за българите в БГ. Отначало имигрантите не виждат нищо от истинския живот в новата страна, а само сравняват с Бг, и виждат само най отгоре на повърхността. Затова казвам 5 год по-горе, то и 5 год не стигат да разбереш. Истината никой не говори, нито пише, и ако живееш в малка Бг, така и не разбираш.
382
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помислете за хората, които са тук а не за кавалите, които са избягали защото така е по лесно
381
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук стоят собствените им заключени апартаменти -ПРАЗНИ,изключвам София,само ние с мъжа ми имаме наследени от баба и дядо 2 двустайни,които ремонтирахме и обзаведохме,сега са живи и моите родители и свекър и свекърва,и от тях по 1 апартамент,какво да ги правим като детето ни замина и се ожени в Германия и няма никакво намерение да се върне тук,а вие ще блазните заминалите икон.емигранти с жилища?
380
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помислете за жилища за тези които са останали,а не за другите по квалифицираните!
379
1
 
7
 
! Отговори
късно е преди 5 години
Хора не се подмамвайте.До онзи ден търсеха работници от Тайланд и Украйна.Май никой не се върза на БГ. работодателите. Дори да ви предложат жилище,то ще е сигурно почти необитаемо и ще трябва да налеете пари и за ремонт. Ако е ремонтирано сигурно ще вземат от заплатата.Ако искат да ме заселват в ром*ската махала например във Факултета в София, защото е в София Няма да стане. Разбраха,че няма кой да им работи и да бият с камшик,робите се изнесоха на Запад и следователно и бъдещото поколение роби.
378
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Много реформи трябва да се направят,за да спре изтичането на работна ръка от България !!! Така и не взехте пример от Западните държави !!! Защо не се учите от тях ??? Утре ще бъде КЪСНО !!!
377
0
 
6
 
! Отговори
ТЕРОИЯ МА НЕ преди 5 години
САМО СИ ПРЕДСТАВЯМ КАК ХОРА КОИТО СА СЕ УРЕДИЛИ В САЩ ОЩЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ СЕ ВРЪЩАТ В БЪЛГАРИЯ НА ТЕРМИНАЛ 2 КАЗВАТ НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛИ КОЛКО ХУБАВО ЧЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ В ОБЩИНСКО ЖИЛИЩЕ С ИЗТЪРБУШЕНИ СТЕНИ СТИЛ КРЕМИКОВЦИ ИЛИ ЛЮЛИН И ЩЕ ЗАЖИВЕЯТ ЩАСТЛИВИ с 600 ЛВ МЕСЕЧНИ И ЩЕ ЧАКАТ ГАДСКИЯ ТРАНСПОРТ... ООО ЗАБРАВИХ ДА СИ ПИЯ ХАПЧЕТАТА КЮХ
376
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега и познайте и кой точно ще получи от онези бИзплатни жилища. Не аз ми се струва, дори да се върна..Георгиев, САЩ, преподавател
375
2
 
4
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Чудех се,след безплатното саниране,каква ще е следващата далавера.Тя се казвала безплатни жилища.Чудно само как,с безплатното ,толкова собственици *** строителни фирми станаха милионери за толкова кратко време.Обаче,интересно,няма нито една финансова или друга проверка на тези фирми.Или са дупе и *** нещата?
374
1
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 6 години
Ми ходи ти спи по нощите за 435 лв бе!
373
3
 
23
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
За мен, дето избутах тука университет и си работя по специалността вече 12 години, при местните дерибеи, разбира се, няма ли нещо апартаментче, къщичка, това-онова? Или мен вече кучета ме яли, аз съм си седнал на ***, а вие дирите някой от чужбина да се излъже и него да го нагласите да ви работи ангария?!
372
2
 
19
 
! Отговори
Така де преди 6 години
Насам, народе, насам. И сега като се ръгнат на самолетите целокупния български народ, ти да видиш. Затова ли им плащаме тия заплати, всеки ден да слушаме гениалните идеи, дошли под душа на някоя калинка. Един съществен проблем да са решили за работата, за която са назначени?
371
0
 
18
 
! Отговори
sid преди 6 години
Няма как да стане.В БГ нищо не се е променило за обикновения човек.Няма правосъдие,няма нормално лечение,няма добро образование,няма конкурентно заплащане и най-важното няма спокойно съществуване.Всеки ден се приемат нови уж по-европейски правила и закони и всичко е за да угодим на някой-фирма или олигарх.Постоянно трябва да следиш да не престъпиш някое правило,защото има пак нещо доизмислено от нашите зелки в парламента.В крайна сметка *** си остава.
370
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не виждам проблем в емиграцията.Хората са си намерили щастието извън БГ, какъв е проблема? Даже освобождават работни места в България.
369
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 162 часа работа половината от които нощни взех чисто 435 лв.Ми ти си охранител, половината време си блял във фоайето, другата половина си спал на нощните смени, при това взимаш и пенсия 7-800 лв като бивш служител на МВР или УБО.
368
0
 
2
 
! Отговори
Чета... преди 6 години
идея а не фикс идея....т.е никой никого не гони да даде, но мога да свидетелствам за случай който от ненаситност, алчност и неблагодарност млад високо образован човек би дошъл да вземе безплатното тук и да си задържи и постигнатото в чужбина.
367
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
435лв.,в София,в банка,за максимален брой работни часове Няма такава заплата, стога си лъгал.